A legjobb önéletrajz és a legjobb szerelmes regény?

2018. január 06. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Per Olov Enquist: Példázatok könyve

Per Olov Enquist napjaink egyik legnagyobb svéd írója, aki tíz évvel ezelőtt megírta különösen őszinte életrajzát, amely magyarul Egy másik élet címen jelent meg. Ebben az életrajzi könyvben mesél a csecsemőkorában elhunyt apja titkos jegyzetfüzetéről is, amelyet anyja állítólag elégetett. Aztán egyszer csak előkerül ez a titokzatos napló...

„1934. szeptember 23-án születik meg egy kis faluban, Hjoggbölében, Västerbotten északi részén. Elmegy a falujából, író lesz, bejárja a világot. Minden jól megy, aztán minden nagyon rosszra fordul. 1990. február 6-án megkezdődik egy másik élet. Erről szól a könyv” 
Per Olov Enquist az Egy másik élet c. könyvéről

Mivel olyan dolgok vannak benne, amelyek az ő életére is kihatással vannak, az önéletrajzát ismét át kell gondolnia. Így született meg a Példázatok könyve, amely Szerelmes regény alcímmel fut. A szerző hozzá van szokva az őszinte gyónáshoz, gyerekkorában egy erősen vallásos keresztény szekta tagja volt a falusi tanító anyjával együtt, ez a szál állandóan jelen van, meghatározó élmény volt számára. Per Olov Enquist a svéd Hjoggböle faluban született, erről a környékről származik több svéd író is, pár farmmal odébb látta meg a napvilágot Stieg Larsson.

"Anyja arról beszélt, milyen volt régen az élet, és milyen szilárd volt a hite a Megváltó Jézus Krisztusban, ő pedig egyetértően bólogatott. Anyja ezt úgy értelmezte, hogy a fia titokban újra megtért, vagyis visszatért hitéhez, és ennek örült.
És ha örült, annak a fia is örült. Hiszen ő sem volt már fiatal. 
A hit már tizenkilenc éves korában lefoszlott róla, és amikor utolérte a jeges szélvihar, magéra maradt, és semmi sem segített rajta. Utólag, elfogulatlanul végiggondolva is csak azt mondhatja, hogy kevés örömöt talált benne."

Ez a könyv nem más, mint egy vallomás. Egy 15 éves fiúról és egy 51 éves nőről. Egy olyan kapcsolatról, amelyről megesküdött, hogy örökké hallgat. Nem tette. A 15 éves fiú felnőtt, íróvá vált, nemzetközileg ismert és elismert szerzővé, de hallgatott. Vajon meddig kell hallgatnia egy életét meghatározó élményéről? Meddig érvényes a letett esküje? 79 évesen fogja magát, és megírja az önéletrajzi könyvének a javított kiadását - a Példázatok könyvét, elmesélve egy olyan történetet, amiről sosem beszélt. 

Per Olov Enquist a kutyájával

"- De egyvalamit ígérje meg nekem - mondta. Azt, hogy soha nem mondod el senkinek. Soha senkinek.
- Jó, megígérem. 
- Ez biztos?
-Biztos.
Ezután elment.

De most már annyi év telt el azóta. És ilyenkor már mindegy."

Meglepően jó könyv volt ez, egy kicsit tartottam ugyan tőle, de Enquist hihetetlenül jól tud írni. Az önéletrajzi könyvéből sajnos csak részleteket olvastam - 2011-ben a könyvfesztivál díszvendége volt, akkor adták ki az Egy másik élet c. könyvét magyarul, és ott helyben lapoztam bele, illetve az egyik irodalmi magazin hasábjain találkoztam az írásával -, de most már legalább tudom, mi az, amit akkor nem mesélt el. 

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, a kiadótól megvásárolható kedvezménnyel, amelyet a borítóra kattintva lehet elérni:

Érdekel egy magyar történész életútja? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5213540645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása