Elder Sign - egy könnyített Arkham Horror

2018. január 12. 07:51 - Arthur Arthurus

Társasjáték - Elder Sign

Arkham városa sosem nyugodhat békésen. Ezúttal a helyi múzeumban készülnek a Mérhetetlen Vének világunkra törni. Az Elder Sign egy igényes, pörgős kockajáték, az Arkham Horror alkotóitól.

a23450d23cf8c643797c82f95e1c4165_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpgblizzard67 alkotása

2017 karácsonya hozott egy társasjátékot is, mégpedig az H.P. Lovercraft világába tartozó Elder Sign-t. Tényleg gyors, tényleg pörgős játék, ahol a lényeg a kockadobás. Percek alatt megtanulható a szabályzat, nem annyira sokrétű, mint az Arkham Horror vagy a Mansions of Madness, mégis hozza a hangulatot.

Ennek a játéknak nincs táblája, a játéktér 6-8 kártyából épül fel, az ezeken szereplő taskokat kell megcsinálni, ehhez kockadobásra van szükség. A kártyák mellett a játék legfontosabb elemei a hatoldalú, különleges dobókockák, hat darab zöld, egy sárga és egy piros kocka, két utóbbi az extra kocka, oldalain kedvezőbb dolgokkal. 
A játék előnye, hogy az Arkham Horrorral ellentétben 5 perc alatt előkészíthető, míg nagytestvére a rengeteg különféle kártyával, a hatalmas táblával, a jelzők elhelyezésével alsó hangon is 10-15 perc, mire végre játszható állapotba kerül. A kártyákon szereplő taskokat kell teljesíteni a dobásokkal, de nem lehet egyszerre, mindig csak egy taskot lehet egyszerre. Ha a dobás alatt nem sikerült egyet sem teljesíteni, akkor újra lehet dobni, egy kockával kevesebbet, illetve kártyánként egyetlen dobást fókuszálhatunk is. Némelyik kártyán sorban kell haladni, ezt egy nyíl jelzi, a képen ilyen a kép utolsó kártya pl. Ha alul a harmadik kártyát szeretnéd teljesíteni, hiába dobsz egy tekercset, ha nincs közte terror dobás (az első task zöld ikonja), akkor nem teljesítheted a másodikat, viszont fókuszálhatod a tekercs kockát, félretéve azt. A következő dobásnál, mivel nem volt sikeres, egy kockát ki kell venni. Viszont amint megdobtad az első taskot, vagyis a terrort, máris teljesítetted a másodikat is a fókuszált kockával, és már csak hét nyomot kell dobnod, ami lényegesen egyszerűbb. A kockák oldalain van 1-2-3 nyom, koponya, terror és tekercs, a sárga és a piros kocka egy kicsit különbözik ettől (több a nyom, illetve a piros esetén van egy joker, ami bármi lehet, amire szükséged van). A piros és a sárga kocka akkor adódik hozzá, ha van valamilyen tárgyad, ami hozzáadja, és elhasználod azt. Az egészet nehezíthetik a felbukkanó szörnyek, akik plusz taskokat adnak hozzá a kártyákhoz.

A játék célja ugyanaz, mint az Arkham Horror esetén: meg kell akadályozni a Mérhetetlen Vén felébredését. Ezt úgy lehet megakadályozni, ha gyűjtjük az elder sign-t, azt a kis jelzőt, ami a legutolsó kártya jutalma is (a kártya alján a piros sáv a büntetés, ha belebuktál, a fehér pedig a jutalom, ha sikerült. A csillag jelképezi az elder signt.
Minden Mérhetetlen Vén kártyáján szerepel, hogy hány elder signt kell gyűjteni ahhoz, hogy ne ébredjenek fel és támadjanak a múzeumra, hanem tovább alusszák évezredes iszonytató álmaikat... Ha mégis felébrednek, akkor meg kell velük küzdeni. Akkor ébrednek fel, ha a kártyájukon a végzetjelzők száma elérte a maximumot.

A játékhoz jár egy kis óra is, éjfélkor kezdjük a játékot, ekkor húzni kell egy eseménykártyát. Az egyik része azonnal megtörténik (nincs hatás, szörny jön, vagy egy végzetjelző kerül a Vén kártyájára), a másik része pedig egész nap, vagyis a következő éjfélig van hatással. Van olyan, hogy minden terror dobást ki kell venni a következő dobásokra, vagy éppen következő éjfélkor két új szörny jelenik meg, vagy eggyel kevesebb kockával dobhatunk, csökken az életerőnk vagy az épelméjűségünk, stb. Az óra akkor ugrik egyet, ha minden játékos volt már. Éjfél után háromra, aztán hatra, aztán kilencre kell állítani, majd ismét éjfélre, amikor új kártyát kell húzni. Vannak szörnyek és feladatok, amelyek erősebbek, nehezebbek éjfélkor, érdemes erre is odafigyelni. 

A játék előnye, hogy gyors, tényleg maximum egy-másfél óra egy játék, hamar ki lehet pakolni, és a szabályai is egyszerűek, de azért több, mint a ki nevet a végén. Kinézetre nagyon szépek a kártyák, tartozékok, minden, egyedül a kockák tetszenek valahogy kevésbé, illetve a nyomjelző sem tetszik, ami konkrétan egy lábnyom. Jobban tetszik az Arkham Horrorban vagy a Mansions of Madnessben lévő nagyító, de ezek apróságok. :) Ami viszont szembetűnő, hogy a játék elvette a tipikus lovecrafti játék hangulatát, a kilátástalanságot, a reménytelenséget, azt az érzést, hogy hatalmas erőfeszítéseket kell tenni, és így is belebukunk jó eséllyel, ahogy az Arkham és a Mansions esetében. Ez a játék túl könnyű ehhez a világhoz. Az első játékon kívül (amikor még nem értettük egészen a szabályokat, és persze rögtön Cthulhu volt a főellenség, őt húztuk ki) az összeset nagyon simán megnyertük, fel sem ébredtek a vének. Ettől függetlenül nagyon jó kis játék, és már nézegettük is a kiegészítőket, de egyelőre a Mansions legújabb kiegészítője, a Streets of Arkham lesz a következő, amit beszerzünk :)

Akik szeretik ezt a világot, akik szeretik az Arkham Horrort, vagy épp akik azért nem, mert túl komplex, azok nyugodtan tegyenek egy próbát az Elder Signnal. Ha egy gyorsabb, könnyedebb játékra van csak idő, energia, kedv, de nem akartok elszakadni a lovecrafti horrorvilágtól, tökéletes választás, és kezdőknek bevezetésként is jó, mielőtt még bevetnénk magunkat a mélyvízbe. A Szellemlovas oldalán elérhető, megvásárolható a játék, illetve náluk van lehetőség a kipróbálásra is, erről a weboldalon vagy náluk személyesen lehet tájékozódni. A képre kattintva elérhetitek:

Érdekel az Arkham Horror is, e játék nagytestvére? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4813557367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása