Anna, édes

2018. március 26. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Patik László: Anna, édes

Mindig érdekes, amikor egy férfi író női szemszögből mesél. Különösen igaz ez egy ilyen végletekig abszurd, szürreális, humoros kis történetre, mint az Anna, édes. Megismerjük a különös észjárású anyukát, a kissé kisiklott apukát, a kissé buta és felszínes Annát, aki beleszeret az iskola igazgatójába... A fülszöveg találó: egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom.

 Annának nem megy a matek, ezért az apja fogja magát, és beíratja a gimnázium igazgatójához korrepetálásra. Heti öt alkalom, minden hétköznap este, a férfi lakásán. Ebből természetesen előbb vagy utóbb "szerelem" lesz. Az anyja boldog, hogy a lánya egy 30 évvel idősebb férfit fogott, hiszen ott már lehet tudni, mit várhat az ember, már biztos egzisztenciája van, semmi lutri nincs a kapcsolatban. Az apa összeesik a lánykérés hallatán, de az anya máris tervezni kezd: 200 fő, több nem lehet, mert fizikailag nem fér bele több egy estébe, és illik mindenkivel beszélgetni egy kicsit. Bazilika, hogy mindenki lássa, a kapcsolatuk sziklaszilárd. Magánénekesek felfogadása az Operettszínházból. Hotel New York Palace-ban a vacsora, a Boscolo Deluxe-ban a nászéjszaka. A ruhát csakis a legjobb tervezheti, egyenesen Milánóból. Természetesen mindent Kristófnak, az "ifjú" vőlegénynek kéne állnia, hiszen jó, ha már az elején tisztázzák, mit is vár el egy nő... Végül egy kis zalai romtemplomban, tíz vendég előtt fogad örök hűséget Anna.

"Anyu szerint emberismereti kérdésekben nyugodtan Márta nénire bízhatom magam. Márta néni a szomszédunk, egy csupa ránc, apró öregasszony. Egyedül él, nem látogatja senki, ami minden bizonnyal a különleges képességével függ össze. Harminc évig az adóhatóságnál dolgozott. Mindent tud a bűnről. Speciális médium. Elég, ha csak megáll előtte egy ember, akárki, és már tudja, ha megszólal, hazudni fog-e, vagy sem. Amikor egy ismeretlen megszólítja – például azt mondja, hogy jó napot kívánok –, azt is tudja róla, milyen adókörben, milyen típusú bűncselekmény terheli a lelkét. Kézfogás és tíz perc beszélgetés után Márta néni előtt az illető jövője is nyitott könyv, kérésre megjósolja, mikor, mennyi időre fogják lecsukni. Mindenkivel könyörtelen."

Persze nem ilyen egyszerű minden... Kristóf kilépett a munkahelyéről, és pár hónap, mire új munkát talál. Apukát addig is szédítik valamivel, hiszen szegényt a koszorúér-műtét után kímélni kell. Meg is jegyezte, hogy kéri vissza azt a pénzt, amit Kristófnak a korrepetálásért fizetett, hiszen nyilvánvaló, hogy akkor fonódott szorosra a kapcsolatuk. Nincs erre pénzük, de anyuka segít, kiveszi a félretett pénzüket a bankból, azt átadja a lányának, aki aztán Kristófnak, aki az apukának, aki aztán beteszi a bankba... így mindenki elégedett. A sors végül egy álommunkát vetett Kristóf lába elé, és plusz, hogy a feleségét be tudta ajánlani Norberthez, a frissen kinevezett államtitkár-helyetteshez személyi asszisztensnek. Norbert egy fiatal, vonzó férfi, nem kell sok idő, hogy Anna és ő egymásba habarodjanak... ez okoz némi gubancot, de végül egy csendes válás után Norbert megkéri Anna kezét, az apuka ismét összeesik a hírre, de ezúttal minden úgy lesz, ahogy anyuka először is tervezte: Bazilika, 200 fő, Hotel New York Palace, Boscolo Deluxe. Később Norbertet letartóztatják, adócsalás és egyéb bűnök gyanújával, és ők elválnak. Anna pedig terhes lesz Gergőtől, egy zenésztől...

És a sor nem ér véget, egész a börtönig. De ki kerül börtönbe és miért? Nos... ehhez el kell olvasnotok ezt a kellemes kis könyvecskét, ami annyira abszurd, hogy az nevetséges, de mégis, valahol a valóságot karcolgatja.  A legegyedibb és legszórakoztatóbb szereplő kétségkívül Márta néni volt, a Bartus szülők szomszédja, aki érintés alapján meg tudja mondani, hogy az illetőnek rendben vannak-e az adóügyei, és vajon fog-e börtönben ülni valamikor is adócsalás miatt.
Elgondolkodtató és némileg elszomorító kis kötet volt. Tényleg ennyire felszínesek és buták vagyunk? Patik László úgy mutatta be ezt az ékegyszerű felszínességet, hogy egyszerre volt abszurd és reális, hétköznapi, kispolgári, mégis nevetséges, és az a tény, hogy ezeket ennyire egyszerűen lehetett ötvözni, ennyire érzékletesen bemutatni, vajon mit jelent? Vagy azt, hogy ennyire siralmas, szánalmas az életünk, vagy azt, hogy Patik László ennyire zseniális író. Ezt még nem döntöttem el.

A lenti borítóra kattintva a könyvet eléritek az Athenaeum Kiadótól, kedvezményes áron! Nagyon köszönöm a lehetőséget a kiadónak!

 Érdekel a magyar abszurdum egy másik oldalról? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5713776698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása