Hidegháborús rakétabázis, titkok, gyilkosságok...

2018. április 19. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Harlan Coben: Ne engedj el!

A hidegháború csúcspontján Amerikában több vidéki kisváros mellé telepített a katonaság Niké-rakétabázisokat, különféle hatósugarú föld-levegő rakétákkal. Akkoriban ezt nem titkolták, sőt. Később, amikor már atomtölteteket helyeztek el, inkább hallgattak a dologról. Szépen lassan városi legenda lett belőle, egy olyan dolog, amiről mindenki tud, de senki sem hiszi el. Ám amikor egy ilyen, már régen lezárt katonai bázis után kutató hattagú fiatal csapatból négyen furcsa körülmények között halnak meg, az gyanús.

Napoleon ​"Nap" Dumas New Jersey-i kisvárosi detektív egész világa romba dől, amikor gimnazista korában ikertestvérét, Leót és Leo barátnőjét, Dianát holtan találják a vasúti síneken, majd szerelme, Maura szakít vele, hogy aztán minden magyarázat nélkül kámforrá váljon. Mi történhetett ezen a tragikus napon? Lehetséges, hogy a két sötét rejtély összefügg, vagy csupán a vak véletlen tette tönkre Nap életét? 
Tizenöt évvel később Nap megdöbbentő jelre bukkan, amikor egy rendőrgyilkosság helyszínén megtalálja Maura ujjlenyomatát. Az áldozat, Rex Canton ráadásul nemcsak közös osztálytársuk volt, de Leóval együtt egy titkos diákkör tagja is. A szálak mindinkább összekuszálódnak, amikor a társaság egy újabb tagjának vész nyoma. Napben gyanú ébred: talán csak nem ahhoz az elhagyatott katonai bázishoz van köze a szörnyűségeknek, amely iránt a kör tagjai élénken érdeklődtek? 
Ahogy Nap egyre mélyebbre ás a múltba, válaszok helyett újabb és újabb nyugtalanító kérdések buknak a felszínre. Valakik mindenáron meg akarják akadályozni, hogy fény derüljön ama bizonyos nap titkára – talán, mert hátborzongatóbb, mint azt Nap legrémesebb álmaiban gondolta volna… 

"A gondolat, akár a szív arra száll, amerre akar. Elképzelem, ahogy a nehézacél hűtőrács péppé őrli az emberi húst. Elképzelem, ahogy a kattogó-csikorgó kerekek porrá zúzzák a csontokat. 
Hunyorogva nézem az elsuhanó szerelvényt. Mintha soha nem érne véget. Mintha örökké tartana a zakatolás, őrlés, darálás. A vonatból életlen, homályos folt lesz. Bepárásodott a szemem."

Az egykori titkos társaság még Nap iskolás idejében alakult, céljuk pedig az volt, hogy kiderítsék, mi zajlik ezen a katonai bázison. A hetvenes évek elején-közepén ezeket a bázisokat bezárták, némelyiket lebontották, hogy a helyükön irodaházak, lakóházak lehessenek, máshol múzeummá vagy művészteleppé alakították át. Ám itt, Westbridge mellett, a középiskola szomszédságában meghúzódó erdő mélyén még mindig titok, mi van ott. Mi volt ott. 

Egy virginiai Niké-bázis

"Daisy testhez simuló fekete ruhát viselt. Dekoltázsa mély volt, akár egy filozófiai értekezés."

A titkos társaság tagjai: Leo, Nap ikertestvére, valószínűleg Diana, a barátnője és a helyi rendőrfőnök lánya, Beth, Maura, Nap barátnője, Rex és Hank. Hank élete félrecsúszott, mindig is elvont gondolkodású zseni volt, de felnőtt korára sajnos megőrült. Leo és Diana 17 évesen haltak meg, baleset vagy öngyilkosság, vagy simán csak bedrogoztak, ittak, és a vonat előtt próbáltak átugrani... gondolták akkor. Ám miután Rex is meghalt, méghozzá egy profi keze által, Nap elkezd nyomozni... Beth eltűnt, egyelőre semmi hír róla, a munkatársai sem tudnak segíteni, Maura még azon a napon, 15 évvel korábban eltűnt és azóta menekül, Hank pedig egy az internetre feltett videó elterjedése után tűnik el, holttestét pedig az erdőben felakasztva találják meg... vajon a videónak van köze a halálához, vagy valami más van a háttérben? Minden jel arra utal, hogy Leo és Diana halála sem baleset, főleg, miután felbukkan Maura anyja, és elmeséli, mi történt vele a lánya eltűnése után... Vajon mi lehet az a kormányzati titok, amiért két fiatalnak meg kellett halnia, a harmadik pedig a szerencséjének köszönhetően léphetett le? És a titkos társaság másik három tagja hogy maradhatott életben még tizenöt évig, úgy, hogy nem rejtőztek? Mi történhetett tizenöt évvel később, hogy ők is sorra halnak meg?

Harlan Coben ismét egy mesteri krimit rakott össze, van itt minden, ami kell: titkok, hazugságok, nyomozás, gyilkosságok, összeesküvés. A könyvet az ihlette, hogy gyerekkorában egy legenda járta a kisvárost, ahol élt, egy környékbeli rakétabázisról. Hitték is meg nem is az emberek, de inkább nem. Aztán kiderült, hogy ez nem legenda volt: Amerika valóban teleszórta a vidéket a hidegháború során ilyen kis rakétabázisokkal, amelyek a térség védelmét szolgálták. A legtöbbet felszámolták, némelyikbe azonban más titkos kísérletek és egyebek költöztek... Harlan Coben fantáziájával pedig nem kell sok, hogy erre az alapra felhúzzon egy érdekes, feszültséggel teli sztorit. A főszereplő itt most Nap, a megyei nyomozó, de felbukkannak olyan régi ismerősök, mint Myron Bolitar vagy Loren Muse. 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A borítóra kattintva elérhetitek a könyvet kedvezményes áron.

Érdekel Coben egy másik krimije is? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4313846736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása