A Kreml és a CIA ügynökének lenni egyszerre

2018. május 02. 07:57 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Matthews: Az árulás palotája

sarlo-es-kalapacs-228606.jpg

A Kreml és  a CIA ügynökének lenni egyszerre
nem az a kifejezett életbiztosítás,
ebben egyetérthetünk, ugye?
Dominyika Jegorova beférkőzik
Oroszország szívébe,
hogy elárulhassa.
Vagy megmenthesse?
A vörös veréb folytatódik.

Az Agave Könyvek Kiadó folytatja Jason Matthews Vörös veréb-trilógiának kiadását Az árulás palotája címmel. Igen, trilógia, tehát éber olvasóink tudják, hogy még egy rész várható ebből a gyöngyszemből.

Dominyika Jegorova, az orosz polgári Külső Hírszerző Szolgálat századosa most igazán bajban van, dehát mikor nincs ő zűrben, most mondjátok meg? Alig szabadult az első részből - a Vörös verébből - és bizonyította be saját titkosszolgálatának hűségét, amikor új, gyilkos hajlamú főnöke eleinte csak karrierféltésből, később több, apró gyanús jelet összerakva, nyomába ered Dominyikának. Ez pedig a századosra nézve nagyon nem jó.

A külsőre páratlan szépségű ügynöknek enélkül is megvan a  maga baja, hiszen szerelmes saját amerikai kapcsolattartójába, Nate Nash-be, de könyörgöm, lehet egy vörös veréb saját érzéseinek foglya? Na ugye, hogy nem? Az már csak hab a tortán, hogy mélységesen megveti azokat, akiket szolgál, Putyin Oroszországának oligarcháit, csalóit és bűnözőit.
Mondom, hogy a szerelem a legkisebb gondja az összes többi mellett.
Hiszen kettős ügynöknek lenni nem az a tingli-tangli lét, oda kell figyelni alaposan, mert a lebukás saját nemzete titkosszolgálata előtt óriási kínnal jár. verebek.jpg

Részlet a Vörös veréb c. filmből (itt olvashatsz a trilógia első részéről)

Persze, Washington legértékesebb beépített emberét nem kell félteni, megvan neki a magához való józan esze. A túlélésért és az adatok továbbításának érdekében folytatott küzdelemben minden és mindenki használható és kihasználható furfanggal, átejtéssel, gyors reagáló képességgel, testi erővel és kéjjel. Hiszen vörös verébnek is kiképezték, aki a testi gyönyör ezerféle mestere, és ha másképpen nem megy, akkor legfeljebb ágyban teszi fecsegővé azt, akinek információira vagy jóindulatára elengedhetetlen szüksége van. 

Jason Matthwes a CIA nyugalmazott tisztje, aki jelenleg Nemzeti Titkosszolgálatnak nevezett Műveleti jason.jpgFőigazgatóságon dolgozott. Harminchárom éves pályafutása során számos külföldi megbízatást teljesített, titkos nemzetbiztonsági adatok gyűjtésében vett részt s a szigorúan védett területeken folytatott munkára szakosodott. Beszervezéseket hajtott végre a szovjet fennhatóság alatt álló Kelet-Európában, Kelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és karibi célpontokon, különböző CIA állomások vezetőjeként titkos akciókat irányított lator államok tömegpusztítófegyver-programjai ellen, és külföldi partnerekkel együttműködve terroristaellenes műveletekben vett részt.

Matthews jelenleg Dél-Kaliforniában él. A Vörös veréb az első regénye, amiért 2013-ban Edgar-díjjal tüntették ki, és azóta két további részt is írt hozzá. A Vörös verébből Jennifer Lawrence főszereplésével Francis Lawrence forgatott filmet Budapesten.

De mindez elég-e Putyinnal szemben is? A valamikori KGB vezető nem kispályás játékos, és akire ő egyszer felfigyel, arra fel van figyelve. Az jobb, ha azonnal kihátrál a játszmából, vagy eldönti, hogy ő a jobb, a szerencsésebb. Hiszen, ha ilyen egyszerű lenne! Ebben a partiban minden és mindenki sorsa egy hajszálon függ.  
Dominyikának ugyanis sikerül véghezvinnie egy bravúrt, amely egyrészt nagy beetetés a CIA részéről, másrészt óriási presztízst hoz a nőnek, de akkorát, amekkora a nagy hatalmú Putyin elnök kedvét is meghozza saját nagy szabású játszmájának elkezdéséhez. Innentől a századosnak nem szabad tévednie semmiben. Szerelmét háttérbe helyezve túl kell élnie egy iráni gyilkossági kísérletet, meg kell mentenie egy letartóztatott kettős ügynököt és valahogyan meg kell birkóznia Putyin elnök életveszélyes közelségével is. Ezek pedig nem is olyan egyszerű dolgok.

Mi lesz Dominyikával, mi lesz Nate és az ő szerelmével, képes-e úrrá lenni paranoiás főnöke és Putyin vekzálásain, sikerre viszi-e a CIA elképzeléseit és egyáltalán megmarad-e önmagának vészterhes feladatai végrehajtása közben?
Mert, hogy életben marad, ez biztos. Hiszen trilógiáról beszélünk, emberek! Ez nem a Dallas című sorozat egy darabja, ahol simán meghalhat az egyik főszereplő, a film pedig pereg tovább. Én meg alig várom, hogy legyen folytatás... Nekem tetszett a második rész, első laptól utolsóig beinputoltam, méghozzá nagy örömmel, a szíriai események miatt érezve a történet különös aktualitását.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

arulas.jpg

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és  mit ne? Kövess bennünket Facebookon, és nem maradsz le egy lehetséges könyvedről sem. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6013825222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása