Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében

2018. május 17. 00:05 - GReni

Már több mint száz éve, hogy a mozgóképvetítés megkezdte diadalmenetét. Az első nyilvános vetítést 1895-ben tartották Párizsban. Azóta a vetítés a tömegszórakoztatás eszközévé vált, a film népszerűsége pedig azóta is töretlen.

cinema.jpg

A modern tömegkultúra legfigyelemreméltóbb jelenségévé nőtte ki magát a film az elmúlt évszázadban. Nincs olyan témakör, amelyet ne érintettek volna már filmgyártók. Legyen szó akár történelmi eposzról, szerelmi történetről, erőszakos bűnügyi moziról vagy akár irodalmi adaptációról, minden, ami az emberek életével, álmaikkal, reményeikkel, fájdalmaikkal kapcsolatos, tökéletes alapanyaga lehet egy klassz mozinak.

A mozgókép meghódította a vásznakat, majd beférkőzött a nappalik képernyőire is. Ma már a modern technológiáknak köszönhetően szinte bármilyen film elérhetővé vált. A filmművészet számos emlékezetes pillanattal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Ezek közül elevenítünk fel évtizedenként egy-egy jelentős műalkotást.

utazas-a-holdba1.jpg

1902-ben Georges Méliès írta és rendezte testvére, Gaston segítségével a filmtörténet egy legkorábbi ismert sci-fi filmjét. Az Utazás a Holdba című némafilm története két ismert regényen alapszik: Jules Verne azonos című és H. G. Wells Emberek a holdban című művén. Egy tudóscsoport a Holdon sárkányfejű, embertestű szörnyekkel találkozik, akik felrobbannak egy esernyőcsapásra. Furcsa történet és nem is igazán ez tette örök életűvé ezt a 14 perces hatalmas költségvetésű mozit. Jelentősége abban rejlik, hogy a korszak úttörő alkotása volt, melyet az első animációs filmek közé is sorolhatunk, melyben az elsők között alkalmaztak vizuális effekteket és animációs technikákat. Ezek megalkotásában sokat segített, ihletett nyújtott Méliès-nek bűvészi tapasztalata.

the-wonderful-wizard-of-oz-1910-movie-still.jpg

L. Frank Baum 1900-ban megjelent meseregénye, az Óz, a nagy varázsló sokakat megihletett az elmúlt évszázadban. Készült musical változat és számos film is. Az első film a könyvvel azonos címen (The Wonderful Wizard of Oz) jelent meg 1910-ben. Bár inkább az 1902-ben színpadra írt változata volt hatással a 13 perces némafilmes feldolgozásra. Érdekessége, hogy nagyon keveset tudunk a filmről, még a rendezője is vitatott, de a legesélyesebbnek Otis Turnert tartják a feladatra. Hála Dorothy izgalmas kalandjának Óz Birodalmában, az első fantasy filmek egyike született meg 1910-ben.

metropolis1.jpg

Egy újabb sci-fi a listán: Metropolis. Fritz Lang némafilmjét felesége segítségével készítette, majd 1927-ben mutatták be. A jövőben játszódó történet a munkásosztály és a vezetők közötti különbségekre élezte ki a filmet. 2026-ban járunk, amikor a tervezők, a gondolkodók élvezik a technológiai fejlődés nyújtotta előnyöket, fényűzésben élnek, míg a munkások, a szegény réteg a föld alatt él. Utóbbiak sosem látnak napfényt és rettenetes körülmények között dolgoznak és élnek. Ezt a 153 perces filmet a németországi Babelsberg Studióban forgatták egy kisebb vagyonért. A kor legköltségesebb alkotása volt, mintegy 5 millió birodalmi márkát költöttek rá.

image.jpg

A 30-as évek egyik mai napig méltán népszerű mozija Victor Fleming és George Cukor nevéhez fűződik. A fent látható kép alapján, már szerintem mindenki tudja, hogy a most következő film nem más, mint a nemzeti hőseposszá vált Elfújta a szél című színes amerikai film, amely Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült 1939-ben. Ez a történelmi filmdráma elrepíti a nézőt az Egyesült Államok déli vidékeire, az amerikai polgárháború idejére. Hosszú évtizedek és rengeteg film után is a mai napig a valaha forgatott legnagyobb szerelmi történetként emlegetik a 8 Oscar-díjjal büszkélkedő alkotást. Clark Gable és Vivien Leigh tökéletes alakítást nyújtottak ebben a drámai háborús eposzban. A szerephez Viviennek több mint 1400 vetélytársát kellett felülmúlnia, akik között olyan tehetségek is felsorakoztak, mint Kathrine Hepburn és Kette Davis. A színes film már önmagában is szenzációszámba ment a fekete-fehér filmek fénykorában, de még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal. Például a lángoló Atlanta illúziójához teljes stúdiórészeket gyújtottak fel, amivel a filmtörténet egyik leglátványosabb tűzvészét teremtették meg.

5te7ikspbrc4z6lqf5khutmm6kq.jpg

Ha már említettük a legnagyobb szerelmi történetet, most következzen a leghitelesebbnek tartott szerelmespár története, a Casablanca. A három Oscar-díjat nyert filmet 1942 őszén mutatták be a mozikban és az, ahogyan ebben a különleges drámában a gyönyörű szerelmi szál keveredik a politikai történettel, levette a nézőket a lábukról. Casablancában van egy bár, ahol a nácik elől menekülőknek mindig akad segítségük, aki nem más, mint a tulajdonos, Rick (Humprey Bogart). Ez a bár a legkülönbözőbb emberek gyűjtőhelye: nácik elől menekülő európaiak, bűnözők, ügynökök. Ám, amikor felbukkan egykori szerelme, Ilsa (Ingrid Bergman) egy másik férfi oldalán, szakításuk keserűsége megkeményíti a férfit, nem áll készen rá, hogy segítsen Ilsának és férjének, az ellenálló, Victor Lászlónak (Paul Henreid). Végül, mikor rádöbben, hogy Ilsa még mindig szereti őt, segít nekik elmenekülni. 2005-ben az Amerikai Filmintézet (AFI) összeállított egy listát a száz leghíresebb filmes idézettel. A Casablancából hat, a filmben elhangzó mondat is bekerült, ezek közül az egyik Rick szerelmi vallomása Ilsa-nak: "Here’s looking at you, kid" („Fel a fejjel kölyök!”).

zinnemann-11111.png

Az 50-es évekből muszáj megemlítenem a Most és mindörökké című filmet, melyben Burt Lancaster és Deborah Kerr a filmtörténet egyik leghíresebb csókjelenetét tudhatja magáénak. A híres csók a hawaii Kuhio Beach homokján csattant el. De nem csupán ez teszi emlékezetessé Fred Zinnemann kiváló alkotását. A film hatalmas sikert aratott 1953-ban. Ráadásul nem csupán a közönséget nyerte meg magának, 13 Oscar-díj jelöléséből 8-at bezsebelt, akárcsak az Elfújta a szél. A forgatókönyv Daniel Taradash érdeme, aki James Jones azonos című második világháborús regényét adaptálta. A Pearl Harbourban játszódó filmben olyan hírességek kaptak még szerepet, mint Frank Sinatra, Donna Reed és Montgomery Clift. 

49902_tiffany.jpg

Audrey Hepburn-t az 1961-ben bemutatott romantikus vígjáték, az Álom luxuskivitelben tette világsztárrá. Holott eredetileg nem is neki szánták a szerepet. A film alapjául szolgáló novella alkotója, Truman Capote Marilyn Monroe-t támogatta, a Paramount végül Audrey-nak adta Holly, a callgirl szerepét, ami hatalmas váltás volt a színésznőnek a korábbi ártatlan kislányos karakterek után. A novellához képest sokat finomítottak végül, az ott leírt Holly egy közönséges callgirl, míg a vászonra már egy sejthetően könnyűvérű, de sokkal visszafogottabb nő került, akit gazdag férfiak tartanak ki, "mellékesként", heti 100 dolláros bérért pedig egy maffiafőnöktől szállít üzeneteket a drogfutároknak. Holly az önfeledt gondtalanság és a magány között ingadozó karakterét Hepburn tökéletesen hozta, miközben komikusi képességeiből is kaptunk egy kis ízelítőt. A film egyike a színésznő legnépszerűbb filmjeinek és alakításainak, amiért ráadásul 750 ezer dollárt kapott, ezzel Elizabeth Taylor után a korszak második legjobban fizetett színésznője lett.

film.jpg

A 70-es évek több legendás filmet is hoztak, megmondom őszintén, nem is tudtam közülük csupán egyet választani. Ezért nézzük az évtized három korszakalkotó, meghatározó és kultikussá váló filmjét:  

Francis Ford Coppolát A Keresztapa című mestermű emelte a legnagyobb rendezők közé. Ez a film hozta el számára az első Oscar-díjat és tette világhírűvé. A történet egy szicíliai származású gengszterdinasztia történetét meséli el. Ráadásul akkora siker lett Corleonék sztorija, hogy még további két film készült. Ez a film minden idők legnagyobb szabású és legsikeresebb gengszterfilmje lett, mely köszönhető a kiváló operatőri munkának és a parádés szereposztásnak. A család fejét, Vito „Don” Corleonét Marlon Brando olyan zseniálisan alakította, hogy 1973-ban többek között Golden Globe és Oscar-díjjal is jutalmazták.

Az évtized másik nagy durranása a Száll a kakukk fészkére című Miloš Forman remekmű, mely 1975-ben készült tragikomédia, ami az elnyomás allegóriájaként vonult be a filmtörténelembe. Egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató. A film alapját Ken Kesey regénye szolgáltatta. Egy elmegyógyintézetben járunk, ahová McMurphy (Jack Nicholson), a kisstílű bűnöző kerül, aki a börtön helyett inkább a zárt osztályon tölti le büntetését, ezért őrültnek tetteti magát. Hamar a forradalmárok közé áll és egy csapatnyi bentlakóval együtt fellázad az elnyomó rendszer ellen. Az öt legfontosabb Oscar-díjjal jutalmazták a kultuszfilmmé vált alkotást: Legjobb film (Saul Zaentz, Michael Douglas), Legjobb rendező (Miloš Forman), Legjobb férfi főszereplő (Jack Nicholson), Legjobb női főszereplő (Louise Fletcher), Legjobb adaptált forgatókönyv (Bo Goldman, Lawrence Hauben).

A listáról nem hiányozhat George Lucas galaktikus westernfilmje sem. A Csillagok Háborúja egy olyan eposz, mely fenekestől forgatta fel a sci-fi filmek világát. Az 1977-ben megjelent filmben Lucas ötvözte tudását, tapasztalatait a diktatúrákról, nácizmusról - így született meg a Birodalom gonosz vezére is - és a klasszikus western és kalandfilmekről. Szerethető főszereplőket helyezett egy fantáziadús, lenyűgöző környezetbe, mindezt pedig megspékelte kivételes rendezői kreativitásával, és makett-űrhajók, érdekes jelmezek segítségével alkotott meg egy páratlan világot, ahol a jó és a rossz vívja élet-halál harcát. Ezek összességéből pedig megszületett a Star Wars-mítosz.

et-extraterrestrial-original-ending-script-changes.jpg

A 80-as évek is számos kiemelkedő filmet hoztak. Többek között 1980-ban érkezett a Csillagok Háborúja második része, majd Stanley Kubrick kiváló Stephen King adaptációja, a Ragyogás, a következő évben pedig a legendássá vált Indiana Jones Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. Ebben az évtizedben jött el második alkalommal James Cameron rettenetes földönkívülije A bolygó neve: Halálban, és a 4 Oscar-díjat nyert Esőember is milliókat vett le a lábáról 1988-ban. És ne felejtsük el az évtized táncőrületét elindító  romantikus filmjét sem, a Dirty Dancinget.

Ez csak néhány az évtized klasszikusai közül, de gyerekkorom nagy kedvencét emelném ki, ami nem más, mint Steven Spielberg tündéri története a világ legkedveltebb földönkívülijével a főszerepben. Az E.T. - A földönkívüli barátságos, apró űrlénye belopta magát a nézők szívébe. Spielberg megalkotta a tökéletes családi sci-fi-t, ami egy olyan mese, amely nemcsak a gyerekeket, hanem mindenkit képes volt magával ragadni. Senkit nem lepett meg, hogy 9 Oscarra jelölték, amelyből 4-et meg is nyert, ráadásul a 10 millió dolláros költségvetésű film közel 800 millió dollárt hozott.

schindlerslist1.png

Ahogy közeledünk napjainkhoz egyre több és több remek filmmel örvendeztettek meg minket a stúdiók. A technika rohamos fejlődésének köszönhetően virágzott a filmipar.  A 90-es évek meghatározó filmjei között muszáj megemlíteni a kor egyik formabontó alkotását, a Ponyvaregényt, a lenyűgöző effekteket felsorakoztató nagyszabású Titanicot, mely 11 Oscar-díjjal büszkélkedhet, valamint a menő üzletember és egy utcalány felejthetetlen szerelmét bemutató romantikus vígjátékot, a Micsoda nőt. De ott van még a téli ünnepek kötelező filmjévé vált Reszkessetek betörők, a nagy sikerű thriller, A bárányok hallgatnak Sir Anthony Hopkins és Jodie Foster főszereplésével, a disztópikus sci-fi, a Mátrix, mely képi effektjeivel vált híressé, a digitális animáció mérföldköve, a Jurassic Park pedig rekordbevételeket hozott, mára pedig franchise-zá nőtt.

Sok-sok filmet tudnék még említeni, de számomra a legemlékezetesebb a Schindler listája, mely annak az Oskar Schindlernek az igaz történetét mutatja be, aki a második világháború borzalmai alatt több mint ezer lengyel zsidó életét mentette meg. Steven Spielberg elementális erővel jelenítette meg a népirtás rettenetét, amely igazi mérföldkő a háborús filmek, sőt az egész filmművészet történetében. 

gyuru.jpg

A  kétezres évek egyik legnagyobb durranása A Gyűrűk Ura-sorozat volt, mely szakmai és közönségi berkekben is óriási sikert aratott. Egy kultuszteremtő fantasy, mely a filmtörténelem meghatározó alkotásává vált. Hatalmas rajongótábor, 17 Oscar-díj és 3 milliárd dolláros bevétel volt a jutalma a páratlan látványvilágú, mesterien kivitelezett Tolkien-adaptációnak. Az évtized két kiemelkedő alkotást hozott Russell Crowe főszereplésével: az Egy csodálatos elme egy zseniális film, mely John Nash, a Princeton Egyetem közgazdasági Nobel-díjas matematikusának életét dolgozta fel, valamint a Gladiátor, mely a legjobb színésznek járó aranyszoborhoz juttatta a színészt. A képregények rajongói is jó évtizedet zártak. A DC Comics két kiváló Batman filmmel érkezett: a Batman: Kezdődik! és A sötét lovag című művek is ütősre sikerültek, utóbbi egy rendkívül sokrétű film, melyet a legmeghatározóbb képregényfilmként emlegetnek.

Szintén nagy dobásként kell említenünk a Marvel-moziverzum egyik filmjét, a Vasembert. A milliárdos fegyvergyárosból szuperhőssé előlépő Tony Stark története a 19 filmből álló, érdekes és izgalmas hősöket felvonultató univerzum első epizódja. De a mozirajongók biztos örömmel emlékeznek Harry Potter izgalmas életére, ami 8 egész estés mozifilmben ívelt át a teljes évtizeden (na jó, a 8. rész már átcsusszant egy röpke évvel a következő évtizedbe), és az átütő sikerű bűnügyi thriller, A tégla, melyet Martin Scorsese és három kivételes színész, Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Jack Nicholson tett feledhetetlenné. És ki ne emlékezne Wilsonra, a világ leghíresebb strandröplabdájára, aki tökéletes hallgatósága volt az 1500 napra egy lakatlan szigeten rekedt Chucknak a Számkivetett című filmben, ahol sokak szerint minden idők egyik legkiemelkedőbb alakítását nyújtotta Tom Hanks Chuck szerepében.

maxresdefault_8.jpg

A jelenlegi évtized hátralevő két és fél éve még biztosan tartogat meglepetéseket, bár már eddig sem szenvedtünk hiányt emlékezetes filmekből. Már a nyitány is kivételes volt. 2010-ben Az Eredet (Inception) című sci-fi-akciófilmben egy különös munkát űző társaság a tudatalatti mélyéről értékes titkokat lop el, élükön Dom Cobb-bal (Leonardo DiCaprio). Christoper Nolan rendezőként, producerként és íróként is remek munkát végzett. DiCaprionak nem csupán ez az egy kivételes filmje volt az elmúlt években. A Wall Street farkasában Jordan Belfort tőzsdecápa felemelkedését és bukását alakította kiválóan, de az igazi siker A visszatérő című filmmel érkezett. Ebben az igaz történeten alapuló filmben Hugh Glass-t alakította, aki a Missouri folyó vidékén egy prémvadász expedíció fővadásza 1823-ban, amikor egyik társa megöli a fiát. Hugh egy medvetámadás során súlyosan megsebesül, de még ez sem tudja megállítani, életben tartja a bosszú ígérete. Rendkívül hiteles alakítás egy páratlan filmben, eredménye pedig, hogy a 2016-os gáláról A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal sétálhatott haza.

Ezeken túl szinte végeláthatatlan a kiváló filmek sora. Többek között A király beszéde, melyet 12 kategóriában jelöltek Oscarra, végül 4-et sikerült bezsebelnie ennek az erőteljes személyes drámának, vagy A mindenség elmélete, mely a tudományos világ egyik legismertebb alakjának, az idén elhunyt Stephen Hawkingnak az életét bemutató dráma. Végezetül pedig meg kell említenem a 2015-ös év legjobb sci-fi-jét, a Mentőexpedíciót, ahol Mark Watney-től, azaz Matt Damon-tól kapunk egy adagot abból, hogy mire képes az ember, ha le akarja győzni a lehetetlent, ráadásul ehhez krumplit termeszt a Marson, mindez pedig hihetetlen látványvilággal és egy jó adag humorral van társítva.

Több tucat remek film maradt ki a felsorolásból (kapásból, ahogy ezt a mondatot leírtam bevillant rengeteg film: Good Will Hunting, Forrest Gump, Da Vinci-kód, 300, Avatar, Rettenthetetlen, Amélie csodálatos élete, Trainspotting, Az ördögűző, Rocky, Hair, Social Network, Dunkirk, Három óriásplakát Ebbing határában, Kötéltánc, és nem utolsó sorban két Oscar-díjas alkotás, melyek főként nekünk magyaroknak jelentenek igazán sokat: a Saul fia és a Mindenki), szóval kérlek titeket, kommentben árasszatok el minket jobbnál-jobb filmekkel, amiket szerintetek egyszer az élete során mindenkinek látnia kell. :)

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4613944310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása