Szereted az egészséges, gyors, tartósítószermentes befőzést?
Akkor szerezz be magadnak egy befőzőautomatát!
(a kép jobb oldalán láthatod is)
Miért jó, ha van egy otthon?
Mert időt, energiát spórol meg a háziasszonynak, valamennyi eltett befőtt roppanós marad és ráadásul tartósítószermentes, tehát egészséges is.
Nem kell órákig szirupot főzni a barackra, meggyre, de még szilvára vagy uborkára sem. Nem fogod leforrázni magad, amíg töltöd az üvegeket, nem forrón rakod dunsztba, hanem hidegen, nem kerülgeted két napig a paplanba rakott befőtteket. Igen, pontosan elég, ha beleteszed az üvegekbe a darabos gyümölcsöt, zöldséget, rápakolod a szükséges ízesítőket, aztán nemes egyszerűséggel a csap alá teszed az üveget, aztán mehet az automatába.
Igen, ennyire egyszerű.
Lejjebb majd hozok pár befőtt leírást, amely alapján látni fogod, hogy majdnem "hülyebiztos" receptekről van szó.Minőségre mindegy, melyik befőzőautomatát veszed meg. Tulajdonképpen nem más, mint egy óriási fazék idő és hőmérsékletmérővel, amelybe legalább 18 darab 720 ml-es üveg belefér egyszerre. Persze, vannak ismerőseim, akik nagyüzemben nyomják, 3 befőzőautomatával is, és rettegnek attól, hogy valamelyik meghibásodhat, mert akkor mi lesz a sok drága terménnyel a kertjükben.
Vannak húzós árú, nemesacélból készült, digitális készülékek, amelyekre hosszú évekig garanciát és alkatrész utánpótlást garantál a gyártó (pl. Weninger), és vannak egyszerűbb, zománcos edények, szintén idő és hőmérsékletmérőkkel, amelyek cirka fele-harmada annyiba kerülnek, de hasonlóképpen eredményesek, mint drágább társaik, sőt, még háttér-adminisztrációjuk is remek, mint például a Lidl-ben kapható eszközöknek (nálam is ilyen van itthon). A felsorolás nem teljes, érdemes tájékozódni árak és fajták szempontjából. A fenti képek a két hivatkozott gyártó termékeit ábrázolják.Legyinthetsz, hogy ezt már dédanyáink is csinálták, minek ehhez külön eszköz, amikor ugyanezt egy nagy lábossal is el lehet érni. Most bólintottam, hogy igen, ez így van. Ugyanakkor itt ki tudod küszöbölni az emberi tényezőt, a tévedés lehetőségét. Nem minden befőttnek szükséges 100 fok a dunsztolásnál, elég 80 fok is. Amint eléri ezt a hőmérsékletet, a befőzőautomata már kezd is visszaszámlálni és szól, amikor végzett. Addig bármi egyebet is csinálhatsz, játszol a gyerekeiddel, takarítasz, olvasol, stb. Nem kell ott ülni mellette, nem kell őrizni, nem kell figyelni, mikor éri el a szükséges hőmérsékletet, csak arra érdemes fülelni, mikor sípol a végeztem hangjelzés. Akkor le kell ereszteni róla a vizet - érdemes, attól marad biztosan ropogós az uborka például -, ezért figyelni kell arra, hogy az eszköz, amit beszerzel, rendelkezzen leeresztő csappal. Ki kell szedni az üvegeket az automatából, hagyni kell kihűlni. Egy hétig érdemes figyelni, hogy nem forr-e fel, sikerült-e az eltevés.
Aki ügyel a higiéniára, annak minden 1000 üveg befőttjéből legfeljebb 4-5 darab romlik meg, az is általában azért, mert romlott gyümölcs került véletlenül az üvegbe, vagy nem zárt rendesen a lapka az üveg tetején.Mit érdemes befőzni?
Szinte bármit.
Meggyet, cseresznyét, barackot, szilvát, lehet belőlük befőtt, ivólé, lekvár.
Uborkát ezerféleképpen, salátának, bonduelle módon, kovászos uborkának télire, ecetesen, sósan, csalamádénak és még számtalan módon.
Megkímélheted a mélyhűtőd kapacitását zöldbab, fejtett bab témában, egyszerűen, simán befőzöd őket. Vigyázat! Ami lúgos kémhatású, mint például ez a fenti kettő, érdemes kevés ecettel eltenni őket.
De céklát, csöves kukoricát, tököt, paradicsomot, lecsót és ami még eszembe sem jut, ugyanúgy érdemes üvegekbe eltenni.Íme néhány recept ízelítőül, amelyekből láthatod, mennyire egyszerű, illetve, mennyivel egyszerűbb az elkészítési mód szinte bárminél, mint az eszköz nélkül.
Svéd uborka
2 kg uborka, fél kg hagyma, ezeket legyaluljuk, az uborkasalátánál vastagabb szeletekre.
Öntünk rá 3 dl vizet, 2 dl 10 %-os ecetet, 3 dl kristálycukrot (lehet édesítőszerrel is ízlés szerint), fél dl jódmentes sót (erre figyelni kell, mert nem ugyanaz a mennyiség, ha finomított vagy ha durva a só).
Összekeverjük, fél napig állni hagyjuk.
Ezután üvegekbe töltjük, a lével - amit engedett - felöntjük.
4 db 720-as üveg lesz belőle. 85 fokon 25 percig megy vele az automata.
Meggybefőtt
720 ml-es üvegbe 2 szem szegfűszeg, kevés törött fahéj, 1-3 evőkanál cukor (vagy édesítőszer ízlés szerinti mértékben), bele a megmosott, átválogatott meggy, csap alá, víz (de vigyázni, nem teljesen telerakni és nem teljesen felönteni vízzel, mert kinyomja automatázás közben), lapkával lezárni az üveget, mehet az automatába, 85 fok, 35 perc.
Fejtett bab
Blansírozás után 720 ml-es üvegbe 1 teáskanál 10 %-os ecet, 1 mokkáskanálnyi jódmentes só, csap alá vele. Vigyázni, két ujjnyival lejjebb legyen a bab, mint az üveg szája, meg fog dagadni automatázás közben, lé is éppen csak annyi, hogy ellepje. Lezárni lapkával, automatába vele, 100 fokon 120 percig.
Javaslom figyelmedbe az alábbi Facebook csoportot, ahol kedvedre szemezgethetsz a sok receptből, és segítőkészek is, ha valahol elakadsz. Csak azt nem szeretik, ha receptek kutatásához nem használod a keresőt.A késztermékek fotóit Juhászné Gresa Ildikó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért óriási köszönet jár.
(Már én is rengeteg befőttel gyarapítottam a kamrámat, csak azok.. khm... nem mondanám, hogy fotogének. Mert pl. nem érdekel, ha nem jön le a címke a befőttes üvegről. Tudom, értem, de ez van:)
Kövess minket a Facebook-on is!