Mi az a befőzőautomata és mire való? Mondom

2018. július 18. 06:40 - Carbonari

Világmegváltás 5 percben

befozo.jpgSzereted az egészséges, gyors, tartósítószermentes befőzést? 
Akkor szerezz be magadnak egy befőzőautomatát! 
(a kép jobb oldalán láthatod is) 

Miért jó, ha van egy otthon? 
Mert időt, energiát spórol meg a háziasszonynak, valamennyi eltett befőtt roppanós marad és ráadásul tartósítószermentes, tehát egészséges is.
Nem kell órákig szirupot főzni a barackra, meggyre, de még szilvára vagy uborkára sem. Nem fogod leforrázni magad, amíg töltöd az üvegeket, nem forrón rakod dunsztba, hanem hidegen, nem kerülgeted két napig a paplanba rakott befőtteket. Igen, pontosan elég, ha beleteszed az üvegekbe a darabos gyümölcsöt, zöldséget, rápakolod a szükséges ízesítőket, aztán nemes egyszerűséggel a csap alá teszed az üveget, aztán mehet az automatába.
Igen, ennyire egyszerű.
Lejjebb majd hozok pár befőtt leírást, amely alapján látni fogod, hogy majdnem "hülyebiztos" receptekről van szó.
weninger.jpgsilver.jpgMinőségre mindegy, melyik befőzőautomatát veszed meg. Tulajdonképpen nem más, mint egy óriási fazék idő és hőmérsékletmérővel, amelybe legalább 18 darab 720 ml-es üveg belefér egyszerre. Persze, vannak ismerőseim, akik nagyüzemben nyomják, 3 befőzőautomatával is, és rettegnek attól, hogy valamelyik meghibásodhat, mert akkor mi lesz a sok drága terménnyel a kertjükben.
Vannak húzós árú, nemesacélból készült, digitális készülékek, amelyekre hosszú évekig garanciát és alkatrész utánpótlást garantál a gyártó (pl. Weninger), és vannak egyszerűbb, zománcos edények, szintén idő és hőmérsékletmérőkkel, amelyek cirka fele-harmada annyiba kerülnek, de hasonlóképpen eredményesek, mint drágább társaik, sőt, még háttér-adminisztrációjuk is remek, mint például a Lidl-ben kapható eszközöknek (nálam is ilyen van itthon). A felsorolás nem teljes, érdemes tájékozódni árak és fajták szempontjából. A fenti képek a két hivatkozott gyártó termékeit ábrázolják.szilva.jpgLegyinthetsz, hogy ezt már dédanyáink is csinálták, minek ehhez külön eszköz, amikor ugyanezt egy nagy lábossal is el lehet érni. Most bólintottam, hogy igen, ez így van. Ugyanakkor itt ki tudod küszöbölni az emberi tényezőt, a tévedés lehetőségét. Nem minden befőttnek szükséges 100 fok a dunsztolásnál, elég 80 fok is. Amint eléri ezt a hőmérsékletet, a befőzőautomata már kezd is visszaszámlálni és szól, amikor végzett. Addig bármi egyebet is csinálhatsz, játszol a gyerekeiddel, takarítasz, olvasol, stb. Nem kell ott ülni mellette, nem kell őrizni, nem kell figyelni, mikor éri el a szükséges hőmérsékletet, csak arra érdemes fülelni, mikor sípol a végeztem hangjelzés. Akkor le kell ereszteni róla a vizet - érdemes, attól marad biztosan ropogós az uborka például -, ezért figyelni kell arra, hogy az eszköz, amit beszerzel, rendelkezzen leeresztő csappal. Ki kell szedni az üvegeket az automatából, hagyni kell kihűlni. Egy hétig érdemes figyelni, hogy nem forr-e fel, sikerült-e az eltevés.
Aki ügyel a higiéniára, annak minden 1000 üveg befőttjéből legfeljebb 4-5 darab romlik meg, az is általában azért, mert romlott gyümölcs került véletlenül az üvegbe, vagy nem zárt rendesen a lapka az üveg tetején.cseresznye.jpgMit érdemes befőzni? 
Szinte bármit.
Meggyet, cseresznyét, barackot, szilvát, lehet belőlük befőtt, ivólé, lekvár. 
Uborkát ezerféleképpen, salátának, bonduelle módon, kovászos uborkának télire, ecetesen, sósan, csalamádénak és még számtalan módon. 
Megkímélheted a mélyhűtőd kapacitását zöldbab, fejtett bab témában, egyszerűen, simán befőzöd őket. Vigyázat! Ami lúgos kémhatású, mint például ez a fenti kettő, érdemes kevés ecettel eltenni őket.
De céklát, csöves kukoricát, tököt, paradicsomot, lecsót és ami még eszembe sem jut, ugyanúgy érdemes üvegekbe eltenni.limonade.jpgÍme néhány recept ízelítőül, amelyekből láthatod, mennyire egyszerű, illetve, mennyivel egyszerűbb az elkészítési mód szinte bárminél, mint az eszköz nélkül.

Svéd uborka
2 kg uborka, fél kg hagyma, ezeket legyaluljuk, az uborkasalátánál vastagabb szeletekre. 
Öntünk rá 3 dl vizet, 2 dl 10 %-os ecetet, 3 dl kristálycukrot (lehet édesítőszerrel is ízlés szerint), fél dl jódmentes sót (erre figyelni kell, mert nem ugyanaz a mennyiség, ha finomított vagy ha durva a só).
Összekeverjük, fél napig állni hagyjuk. 
Ezután üvegekbe töltjük, a lével - amit engedett - felöntjük. 
4 db 720-as üveg lesz belőle. 85 fokon 25 percig megy vele az automata.

Meggybefőtt
720 ml-es üvegbe 2 szem szegfűszeg, kevés törött fahéj, 1-3 evőkanál cukor (vagy édesítőszer ízlés szerinti mértékben), bele a megmosott, átválogatott meggy, csap alá, víz (de vigyázni, nem teljesen telerakni és nem teljesen felönteni vízzel, mert kinyomja automatázás közben), lapkával lezárni az üveget, mehet az automatába, 85 fok, 35 perc.

Fejtett bab
Blansírozás után 720 ml-es üvegbe 1 teáskanál 10 %-os ecet, 1 mokkáskanálnyi jódmentes só, csap alá vele. Vigyázni, két ujjnyival lejjebb legyen a bab, mint az üveg szája, meg fog dagadni automatázás közben, lé is éppen csak annyi, hogy ellepje. Lezárni lapkával, automatába vele, 100 fokon 120 percig. 

Javaslom figyelmedbe az alábbi Facebook csoportot, ahol kedvedre szemezgethetsz a sok receptből, és segítőkészek is, ha valahol elakadsz. Csak azt nem szeretik, ha receptek kutatásához nem használod a keresőt.paradicsom.jpgA késztermékek fotóit Juhászné Gresa Ildikó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért óriási köszönet jár.

(Már én is rengeteg befőttel gyarapítottam a kamrámat, csak azok.. khm... nem mondanám, hogy fotogének. Mert pl. nem érdekel, ha nem jön le a címke a befőttes üvegről. Tudom, értem, de ez van:)

Kövess minket a Facebook-on is!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2714094425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKinney 2018.07.19. 01:25:22

mi az a blansírozás? (tudom hogy GYF, de nehogy már rákeressek, ha ideírtad, magyarázd is meg lécci)

erkölcsi hulla 2018.07.19. 01:25:37

Szóval újra feltalálták a sütőt. Ehhez több marketing duma kell, hogy eladd egy józanabb embernek ... Automatázod 100 fokon 120 percig? :D. Nálunk a sütő is tud ilyet ;)

Carbonari 2018.07.19. 01:29:31

@McKinney: Aki blansírozik, az a megtisztított, szükség esetén feldarabolt terményt (pl. zöldbab), pár percre forrásban lévő vízbe dobja, megvárja, míg újra felforr, vár 2-3 percet, gyorsan leszűri a forró víztől és minél hidegebb vízbe hűti ki, akár többszöri lécserével is. Utána mehet a fagyasztóba vagy befőzésre a cucc.

Carbonari 2018.07.19. 01:35:19

@erkölcsi hulla: Persze, hogy tud ilyet a sütő is. Legfeljebb ehhez azt nem tudja, hogy sima csapvízzel, csak úgy összedobálni a cuccost. Azt is figyelni kell a sütőnél, mikor éri el a kívánt hőfokot, és onnan a kívánt időt. Aki bármilyen melót csinál, pontosan tudja, hogy az emberi tényezőn vérzik el sok minden.

De tudod mit? nekem van, baromira bejött, kényelmes, gyors, tartósítószermentes szinte romlási kockázat nélkül, de a lényeg: senkinek sem muszáj megvennie. De tényleg. Pont nem érdekel, hogy ki ruház be rá és ki nem. Nekem aztán senki sem fizet azért, hogy bárkit rábeszéljek arra: rohanjon megvenni egy ilyet.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.19. 10:19:52

Igen, igen. Ez az eszköz pont olyan világmegváltó, mint ahogy le van írva. Már negyedik éve dolgozok egy zománcossal, azóta az árának a többszöröse visszajött. A hibaarány is hasonló lehet, ami nálam is a rosszul ráhúzott tető miatt van.
Emellett szuvidálómedencének is használom. Tipikusan a kötött, keményebb húsfélékhez ideális. Leginkább császárhúst szeretek benne készíteni. Nyolcvankét fok, tizenkét óra. Reggel összekészítem vákumzacskóba a húst a fűszerekkel, beávogom az automatába. Elmegyek dolgozni, estére kész a császár. Kiveszem a zacskóból, körbesütöm, csinálok mellé köretet, aztán megesszük. Puha, tuti nincs kiszáradva, a hús zsugorodása minimális.
Emellett használtam már joghurt készítésére is, de még ciabbattához való előtésztát is készítettem benne, aminek kellett a meleg.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.19. 10:20:02

A másik dolog, amire érdemes kitérni, az az, hogy viszonylag precíz. Nemrég egy tizedes osztású digitális hőmérővel megmértem a vízfürdő hőmérsékletét, a minél nagyobb kilengést keresve. A beállított hőfoktól négy tized fokkal mértem többet a szonda környékén, a vízfürdő felszínén pedig négy tized fokkal kevesebbet.

Carbonari 2018.07.19. 10:23:52

@Gyalogrépa: Szóval négy tizednyi eltérés:)) Köszönöm, nem is gondoltam volna.

TAURUS 2019.09.19. 11:27:04

A befőzésen kívűl milyen más élelmiszer tartósításra alkalmas, ill mennyi KW a fogyasztása pl. óránként? Továbbá receptúrát hol találni kifejezetten a befőzőautomatára ? ( mint pl. a mikróban való sütésnél lehet találni.)

Carbonari 2019.09.19. 11:37:52

@TAURUS: VAn, akik más élelmiszer tartósítására is alkalmazza - én nem, mégpedig a botulizmus miatt. Ezek az edények 100 fokon muzsikálnak, én reszkírozok vele. Gőzöm sincs, mennyi a fogyasztása a gépnek, akkor sem érdekelt, amikor megvettem, meg most sem - javaslom, keress rá az interneten. Receptúrát ebben a face csoportban lelsz a fájlok között: www.facebook.com/groups/772339366217867/
süti beállítások módosítása