Kőgazdag: amikor többet ülsz magánrepülőn, mint autóban

2018. július 24. 07:50 - Carbonari

Könyvajánló - Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak

kogazdagok.jpg"Vannak gazdagok, mocskosul 
gazdagok és vannak kőgazdagok...
A regény pellengérre állítja az ázsiai 
nagyvilági népek őrültségeit." 
People magazin

A Kossuth Kiadó igazi nyári ínyencséget dobott piacra Kevin Kwan tollából, a Kőgazdag ázsiaiakat. Trilógiának készül, tehát érdemes lecsekkolni az első részt, hogy tudd, kell-e neked a második, harmadik rész is. Szerintem kelleni fognak. Miért mondom? Tetszett a Taipan? A Sógun? Megfogott a keleti filozófia, életérzés? Akkor ne habozz, vágj bele a könyvvel a kalandba!

1986-ban indul a történet, pár oldalas prológussal. A Young unokatestvérek foglalását a londoni Calthorpe szálloda fensőbbségesen viselkedő igazgatója letagadja és nem adja ki nekik a lecsekkolt fényűző lakosztályt. Rövid időn belül intézkedés történik, és a nevezett szálloda cakkom-pakk megvételre kerül Youngék által. A tüskés szállodaigazgatónak sajnálatos módon innentől mennie kellett, státusza, hogy úgy mondjam, felszabadult.
Ázsiában - de még inkább Ázsiából így intézik a dolgokat.

A következő oldalon már 2010-ben járunk. Nicholas Young, aki Amerikában egyetemi tanár (történész professzor), már két éve együtt van a szintén New Yorki egyetemi tanár Rachel Csuval, és éppen arra igyekszik rávenni Rach-t, hogy tartson vele egy családi eseményre Szingapúrba. Rachel hajlik is rá, meg nem is. 29 éves, tajvani származású, anyja pedig már hivatalosan is vénlánynak minősítette. Húszas évei azzal teltek, hogy megszerezze diplomáját, mesterfokozattal fejelje meg, és közgazdászként elkezdje tudományos karrierjét. Amíg Nick azzal kecsegteti, hogy Szingapúrból simán át lehet ruccanni Hongkongba, Malajziába, Kambodzsába, Thaiföldre, de akár az indonéz szigetekre is, Rach agya azon kattog: vajon ez az a lépés, amely megelőzi a lánykérést? Végül rábólint a tervre, hogy igen, 10 hét Ázsia a férfivel.

kwan.jpgKevin Kwan Szingapúrban született és nőtt fel, jelenleg Manhattanben él. A Kőgazdag ázsiaiak az első regénye, amelyet még két rész is követ. Amerikában 2018. augusztus 15-én mutatják be a regényből készült mozifilmet.

Azonban fogalma sincs, hogy a szerény egyetemi tanárnak látszó Nicholas Young gazdag. Nagyon gazdag, sőt, kőgazdag.  A hír pedig, miszerint Nick egy lánnyal állít be a családjához, pár óra alatt körbeszáguldja a Földet - de szó szerint! - és a család, rokonok, ismerősök sora mind vérmérséklete szerint reagálja le. Elvégre egy hagyományos ázsiai családba nem lehet csak úgy egy akármilyen lányt bemutatni, annak meg kell adni a módját, és ez a mód most úgy néz ki, hogy elmarad. 

A Youngok és a kiterjedt család tehát várja a ki tudja, ki ez a lányt, miközben sziszeg, hajladozik és kárörvend. Hogy ebből mi lesz?

A regény olvastatja magát. Úgy terjedelmes, hogy nem terjeng, úgy humoros, hogy nem bunkó, úgy mutatja be a sznob ázsiai köröket, hogy nem ellenszenves, hanem inkább mosolyogtató, finoman dekadens. Egy másik kultúra rettenetesen gazdag emberei, akik önmagukon kívül kevés embert tartanak valamire, ugyanakkor ha kell, nagylelkűek, ha muszáj, elfogadják az elkerülhetetlent, ha pedig nem  muszáj, felemelt orral arrébb vonulnak. Tanúi lehetünk a régi és az új összecsapásának, asszisztálhatunk kínos családi kötelezettségeknél és mégsem lesz tőle rossz hangulatunk, amiről az író a szatíra fegyvereivel gondoskodott.

Igazi nyári olvasmány sok lábjegyzettel, és óriási megfogó erővel. Nyaralásra vidd magaddal, le fog nyűgözni a cselekmény: megígérem!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

kogazdag.jpg

 

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

 

A sorozat következő részei: 
Kőgazdag barátnő
Kőgazdagok problémái

 

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és  mit ne? Kövess bennünket Facebookon, és nem maradsz le egy lehetséges könyvedről sem. 

 

Okos, csinos, talpraesett.. és Kreml meg a CIA ügynöke. Egyszerre. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr614118137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása