Veszélyes amazonok huszonegy történetben, kiemelkedő írók tollából

2018. augusztus 24. 07:58 - GReni

Könyvajánló - George R. R. Martin és Gardner Dozois: Veszélyes amazonok

"Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!"

9782290155325_1_75.jpg

A Fumax Kiadónak köszönhetően magyar nyelven olvashatjuk George R. R. Martin és Gardner Dozois újabb antológiáját, melyben huszonegy történetet olvashatunk kiváló írók és New York Times-bestseller szerzők tollából. Ebben a masszív és szép kötetben garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót. Akad fantasy, thriller, krimi, történelmi és sci-fi is egyetlen közös vonással: a főhősök mind karakteres, erős, veszélyes nők. Találkozhatunk többek között orgyilkosokkal, hóhérokkal, lázadókkal, varázslónőkkel, magánnyomozókkal, de még űrhajósokkal is.

Tartalomjegyzék

Gardner Dozois előszava
Joe Abercrombie: Szép kis útonálló
Megan Abbott: Vagy összetörik a szívem
Cecelia Holland: A Nora-ének
Melinda Snodgrass: A kéz, amit ott sem volt
Jim Butcher: Bombázók
Carrie Vaughn: Raisza Sztyepanova
Joe R. Lansdale: Birkózás Jesusszal
Megan Lindholm: Szomszédok
Lawrence Block: Mindig kifogom az ilyeneket
Brandon Sanderson: Csend árnyai a pokol Erdőségében
Sharon Kay Penman: A száműzött királynő
Lev Grossman: Lány a tükörben
Nancy Kress: Második arabeszk, nagyon lassan
Diana Rowland: A holtából feltámadt város
Diana Gabaldon: Szüzek
Sherrilyn Kenyon: A pokol haragja semmiség
S. M. Stirling: Kimondani a végzetet
Sam Sykes: Vadhívás
Pat Cadigan: Ápolók
Caroline Spector: Anyám hazugságai
George R.R. Martin: A hercegnő és a királynő, avagy a feketék és a zöldek

Nagyon élveztem az olvasást. És nem azért, mert mindegyik művet imádtam. Volt, ami nagyon tetszett és volt, ami kevésbé. Amit viszont kifejezetten élveztem, hogy mennyi különböző nőtípust sikerült belevarázsolni egyetlen kötetbe. A számos különböző látásmód, életszemlélet nagyon érdekessé, izgalmassá és szórakoztatóvá tette az olvasást. Egyes novellák elszomorítóak, némelyek dühítőek, vannak, amik egész egyszerűek furcsák és akadnak kifejezetten jók, amelyek felkavarják az ember érzelmeit.

A nyitónovella kifejezetten mókásra sikerült. Joe Abercrombie: Szép kis útonálló című történetében Szende olyan szituációba keveredik, hogy lehetetlen nem végig mosolyogni az egészet. Ezzel ellentétes érzelmeket váltott ki belőlem Carrie Vaughn Rais Raisza Sztyepanova című történelmi novellája. Nagyon jó az alapötlet, hisz a főszerepben szovjet női vadászpilótákat ismerünk meg a világháború alatt, de mégsem sikerült az eseményeket úgy felpörgetni, hogy igazán élvezetes legyen.

A kötetben olyan még kevéssé ismert szerzők művei is helyet kaptak, mint Nancy Kress. Második arabeszk, nagyon lassan című posztapokaliptikus műve telitalálat volt nálam. A karakterek nagyon jól megírtak, érdekes felvezetés, szép és szomorú történet tökéletes lezárással.

A végére pár szó személyes kedvencemről: Brandon Sanderson - Csend árnyai a pokol Erdőségében. Wow! Egy izgalmas, rejtélyes, jó vonalvezetésű, olvasmányos dark fantasy fejvadásszal és különös szigettel, ahol egy erdő, AZ Erdő tartja rettegésben még a legbátrabbakat is.
3021778_big.jpgA könyvet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a kiadó egy izgalmas trilógiája? Kattints!

(Főkép: részlet a francia kiadás borítójából, J'AI LU Kiadó)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8613878410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása