A boldogsághoz kevés a nagyon szeretlek

2018. október 03. 07:33 - Carbonari

Könyvajánló - Ida Hegazi Høyer: Bocsáss meg

szerelemi.jpgÓ, nagy isten, naiv, idealista gyermekeink,
akik szentül hiszik, hogy a boldogsághoz elég, ha nagyon szeretnek.
Hát nem, nem elég.

A Kossuth Kiadói Csoporthoz tartozó Noran Libro Kiadó az olvasóközönséget drámai kifejezésmóddal megrázó, egyes szám első személyben elmesélt cselekményű kötettel lepte meg, amelyben a főhős alig múlt húsz éves, és nagyon, de nagyon szerelmes. Az Európa női szemmel sorozathoz egy igazi erős könyv társult a norvég származású Ida Hegazi Høyer tollából, Bocsáss meg címmel.

Tegnap félve kezdtem hozzá a mű olvasásához, éreztem, hogy nem lesz könnyű olvasmány - nem is lett az, egy huzamban abszolváltam a kötetet, hajnali fél háromkor becsuktam a könyvet és... egész éjjel a főhőssel foglalkoztam. Haragudtam, szántam, és beszélgetni szerettem volna vele. Kioldani belőle a bűntudatot.

A baj, hogy történni fog valami szörnyű, azonnal kiderül, már az első sorokból, és így hiába a románc a butuska, önmagát sem ismerő, húsz éves múlt, képzetlen, fiatal lány, foglalkozására nézve dadus és Sebastian, a félistennek látszó, művelt, igényes fiú között, rettegve olvas tovább az ember, jómagam pedig bosszankodva. Istenem, milyen egyszerű is az élet ötvenhárom évesen, több szerelmen túl, benne egy szelíd, megértő, értelmes szerelemben. Nos, a könyv szerint az ilyen nem is szerelem. Csak mosolygok: istenem, mennyire nem tudjátok! De így van ez jól. Fiatalon még a szerelem öl és ölel - egyszerre.

Mert csak egy alig múlt húsz éves fogadja el szerelmétől a damilból font gyűrűt, szenved vele hónapokig, amíg elevenre sebzi az ujját, gennyesre dagad, majd a horgászzsinór benő a csont mellé, hogy bebizonyítsa, ő is szereti a másikat, nagyon, szívből, igazán. És normális az férfi, aki ilyet vár el kedvesétől? 

"Ez egy kellemetlen gyűrű, olyan, ami bele fog vágni a bőrömbe .... kemény, keményebb, mint az arany, jobban kötelez, mint a vér. Ezt a gyűrűt nem fogod elveszíteni."

Mert csak egy rózsaszín ködben élő szerelmes lány hiszi el, hogy elég a boldogsághoz, ha nagyon szeret.

Mert csak kegyelmi állapotban élő szerelmes fiatal képes önmaga ellenére azzal a tiszta alázattal végigvinni a másik megismerési folyamatát, amellyel párhuzamosan saját önértékelési zavara felismeretlen marad.

Ahogy lenni szokott, eleinte minden tökéletes. A fiú művelt, szép szál ember, filozófusnak készül, mindent tud, mindenhez képes érdemben hozzászólni, a lány felnéz rá, és nem túlzó a kifejezés: imádja a lépte nyomát is. Nincs felhő az égen, szuper a szex az ágyban, egymással és egymásban elveszve élik át az első hónapokat. Sőt, ki van tűzve az esküvőjük napja is. Bohókásak, szertelenek, fogadásból a fiú képes bugyiban és zoknival kitömött melltartóban lemenni a pékhez vásárolni.

Ida Hegazi Høyer hoyer.jpgIda Hegazi Høyer norvég írónő 1981-ben született, dán és egyiptomi felmenőkkel rendelkezik, Norvégia északi részén, Lofotenben, illetve Oslóban nőtt fel. Szociológiai tanulmányokat folytatott, dolgozott egy ruhaüzletben is, jelenleg szabadfoglalkozású író, Oslomarkában, az Oslo környéki erdős vidéken él. Bekerült a tíz legjobb fiatal norvég író közé, és 2014-ben megkapta a fiatal tehetségeknek ítélt állami Bjørnson-ösztöndíjat. Eddig öt könyve jelent meg, a harmadikkal 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Lefordították spanyolra, készül a dán, a szerb és a bolgár, az albán és a macedón kiadása.

Aztán jönnek az első felhőcskék, amelyek egyre dagadnak. A fiú első generációs értelmiségi, és az ilyeneknél kezdetben baj van az intellektualitás mértékével: mindig túlmennek a szükséges határon, minden régi értéket elvetnek, istenítve a tudás adta .. gőgöt, amit csak az idő múlásával bekövetkező tanulságok képesek tompítani, lekerekíteni, és helyére tenni az egyént. Az a kérdés is megér egy misét: ha Sebastian ennyire odavan a műveltségért, miért az alul képzett dadusnál köt ki? Biztonsági játékos? Hiszen egy szélesebb látókörű egyénnél rögvest kirívó lenne néhány viselkedési anomáliája. Vagy úgy gondolja, sikerül megváltoztatnia a lányt, kiemelni saját környezetéből? Sőt: magához emelni? Aztán a fiú szüleivel való megismerkedés is súlyos titkokat rejt, később pedig Sebastian életviteléből újabb és újabb visszásságok teszik elviselhetetlenné a lány napjait.

És szegény, naiv, végtelenül szerelmes, idealista kislányunk nem jön rá, hogy ennek a fiúnak mit rejt a lelke, hogy nem elég csak szeretni, érteni is kell a másikhoz, hogy ennek a férfinak nem szerelemre, hanem megváltásra van szüksége.
Megváltásra.
Amihez a lánynak minimum Jézusnak kellene lennie.
Az pedig nem megy.
Abban sem vagyok biztos, hogy egy szakértőnek sikerült volna kivarázsolnia a főhőst a gödörből.
Ahhoz már túl mélyre süllyedt.
Olyan mélyre, ahová ennek a fiatal lánynak a felelőssége sosem terjedhetett.
Csak ezt ő még nem tudja.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be! 

bocsass.jpg

Köszönjük, Noran Libro Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket a  Facebookon, hogy ne maradj le róluk! Sosem tudhatod, mikor bukkansz olyasmire, ami neked gyöngyszem.

 

Európa női szemmel - erős női történetek. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3914223093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása