"A nők a világ négerei"

2018. október 10. 00:13 - Carbonari

Könyvajánló - Nagy György: Magyarország apróbetűs története 2

illes.jpgA cím lehetett volna az is: Trianon és a macskakő 
vagy Vagyonok a tányéron, netán Az internet védőszentje. 
Mind ígéretes, ugye? 
Nagy György sziporkázik a fentiekről és még sok másról 
a Magyarország apróbetűs története 2 kötet lapjain.

A Kossuth Kiadó újabb igényes művel lepte meg az érdekességek, kultúrtörténeti históriák szerelmeseit, Nagy György: Magyarország apróbetűs története 2 című könyvvel.

Van itt minden, óriási a merítés: Árpádházi királyoktól császármetszésig, Budapest születésnapjától kis jegygyűrű történetig bármi, ami kicsit is magyar vonatkozású lehet bármilyen ok miatt.

Például tudtad te, hogy

- IV. Károly sosem mondott le a magyar trónról, de még fia, Habsburg Ottó sem, s az 1993-ban magyar állampolgárságot felvett és hazánkba költözött leszármazott, Habsburg György jogász, politikus, újságíró tulajdonképpen osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg?
- az internet védőszentje Sevillai Szent Izidor, aki a VI. században 20 kötetben foglalta össze az akkori világ ismereteit?
- a hármas szám miszticizmusa nálunk is hódított: Werbőczy Tripartituma (Hármaskönyve), három tenger mosta az ország határait, a Tisza medrében valahol hármas koporsóban pihen Attila, de a hetes szám hódítása is ismeretes, vajon miért?
- milyen tréfákat engedtek meg maguknak április elsejével kapcsolatban az újságok és miért?
- pogány évkezdő-télköszöntő vagy halottak napja?
- Kosztolányi és Karinthy folyton ugratták egymást, de hogy? (ötven Kosztolányi aláírás ér egy Karinthyt)
- ki az, aki időben jött haza Angliából, hogy elérje az auschwitzi gyorsot?
- miért énekelte John Lennon: Woman is the niger of world és ennek milyen magyar vonatkozásai vannak?
- mi az a kecskehere-transzplantáció?
- ki volt a verbunkos király?
- Mi az a Tangó és miért vándorol?
- Szörényi Levente és az első magyar nyelvű számuk, amit észre sem vettek a közönségből, hogy jé, nem angolul szól..?

Számos érdekesség, adoma és történelmi tény szerepel a könyvben különleges rendszerezésben, amelyek méltán képesek lekötni a fentiek iránt érdeklő olvasókat. A mű igényes kivitelben tartalmas szórakozást nyújt.

Nagy ​György (1953–2017), legendás televíziós műsorvezető, szerkesztő, újságíró, író, aki hosszú évtizedeken át a klasszikus elveket képviselte a magyar televíziózásban. Olyan műsorokat szerkesztett nagygyorgy.jpgés vezetett, mint a Hol-Mi?, az Ablak, A Reggel, a Naprakész, a Nagy Vita, a Rocklexikon, a Hogy volt?, a Magyar Televízió ötvenéves történetét felelevenítő sorozat, a Szabadság tér 17., a magyar tájak és városok iránti érdeklődést felkeltő Főtér, vagy a hazánk történetét bemutató Magyarország története című, negyvenhat részes sorozat, melynek forgatókönyvírója és vezetője volt.

Sok-sok éven át ő kommentálta többek között a fontos állami ünnepi eseményeket, a pápalátogatást, a Forma–1-es versenyeket. Írásai az Élet és Irodalomban, a Képes 7-ben, a Ridikül magazinban jelentek meg.

Kötetünk tematikus válogatás írásaiból – történelmi személyiségek, híres magyar emberek, feltalálók, művészek életéről és sorsáról, a mágikus számokról, a népi mondások igazságtartalmáról, asszonyokról, lányokról, a párkeresés művészetéről, a század eleji esküvőkről, a zenéről, az utazásról térben és időben –, a műsorokhoz készített cikkeiből, interjúiból, amelyek emlékezetünkbe idézik sokoldalú érdeklődését, hihetetlen munkabírását, szaktekintélyét, életkedvét, humorát, kedvességét és mosolyát.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be! 

magyarorszag-aprobetus-tortenete-2.jpg

 

 

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket a  Facebookon, hogy ne maradj le róluk! Sosem tudhatod, mikor bukkansz olyasmire, ami neked gyöngyszem.

 

Európa női szemmel - erős női történetek. Érdekel? Kattints!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4514224139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása