Fékevesztett evolúció

2018. október 11. 00:01 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Csányi Vilmos - Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció

Ez ​a kötet egy olyan jelenséggel foglalkozik, amelynek felismerése Darwin nevéhez köthető, bár az evolúcióbiológusok csak jóval később ismerték fel a probléma jelentőségét. Az újdonságot az jelenti, hogy megkíséreljük az ún. megszaladási jelenséget az ember esetében egy részben új evolúciós helyzetre alkalmazni. Abban reménykedünk, hogy ezzel talán evolúciós magyarázatot tudunk adni olyan társadalmi szintű jelenségekre (pl. testsúlynövekedés, drogfogyasztás, prostitúció), amelyek sokan „civilizációs betegségként” írnak le.

Számtalan ember él, aki tagadja az evolúció létét, pedig az orrunk előtt hever a bizonyíték. Mi magunk is evolválunk, amikor növényeket nemesítünk, kutyafajokat hozunk létre, keresztezünk. Mindenkinek szíve joga mindezt tagadni, és kreacionista módon képzelni a világot, de ettől a tény tény marad, és akár tetszik, akár nem, az evolúciós modell működik. És nem állt meg. Nem, nem ez a végtelenül tökéletes lény a végcél és a végtermék, akik mi vagyunk. Az evolúció folytatódik, és aktívan beleszólunk. Minden evolúciós folyamat közül a legveszélyesebbek az ún. megszaladási jelenségek, amikor az evolúciós folyamatok fékevesztetté válnak. 

Sajnos az állatvilágban is számtalan példa volt arra, hogy az evolúció sokszor rossz útra lépett, már ha kifacsarva megszemélyesítjük. Amikor olyan mértékben felerősített egy-egy tulajdonságot, hogy az már károssá válik magára az élőlényre nézve. Az óriás ősszarvas pl. azért pusztult ki, mert a bikák egyre hatalmasabb agancsokat növesztettek, hogy elkápráztassák a nőstényeket - ezekkel az impozáns agancsokkal azonban képtelenek voltak élni, és a faj rövid úton kihalt. A paradicsommadarak ugyanilyen okból színes, impozáns tollazata ugyancsak a kihalás szélére sodorta a fajt.

És hogy az embernél mi az, ami halálos? Kétségtelenül a cukor szeretete az egyik legfontosabb. Az őseink igen kis menniységben és ritkán jutottak hozzá, viszont nagyon fontos, alapvető tápanyagról van szó, ezért sok veszélyes dologra hajlandóak voltak, hogy megszerezzék - pl. előszeretettel szálltak szembe a méhkast védelmező méhekkel is, csak hogy hozzájussanak. Mára azonban szinte végtelen mennyiségben férünk hozzá a cukorhoz, kilószám esszük a cukros édességeket, italok, mindent, de mint tudjuk: jóból is megárt a sok. A féktelen vonzalmunk az édességekhez rengeteg betegséghez vezet, mára szinte népbetegségnek számít a diabétesz, aminek nagyon nagy része észszerű étrenddel megelőzhető lenne. 

De ez csak egy a fontos témák közül, amelyek fékeveszetté váltak az évezredek során, olyan dolgokkal foglalkoznak még a neves tudósok és kutatók, mint a prostitúció, a bulimia, az elhízás, a szenvedélybetegségek, az anorexia, és mindezeknek az evolúciós okait is vizsgálják. Emellett megoldási javaslattal is élnek, de ezen folyamatok lassúak. 

Amennyire rosszul sikerült és mást sejtető a borító, annyira fontos maga a kötet, és a szerzői nem afféle könnyed, bulváros stílusban foglalkoznak a témákkal. Fontos olvasmány.

A könyv a kiadó készletéből már elfogyott, de érdemes antikváriumokban szétnézni, vagy magánszemélyektől beszerezni.

Érdekel pár jó recept egy egészségesebb étrendhez? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr114294455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása