Kamera által homályosan: Philip K. Dick megrázó önéletrajzi ihletésű regénye

2018. október 12. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Philip K. Dick: Kamera által homályosan

"Kamerák ​felszerelve. Indulhat a megfigyelés.
De ki figyel meg kicsodát?"

mv5botc2zgi2mzetodlknc00mgq4ltlkyjqtmdu0ytg1yti0ndi1l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpg

Az Agave Könyvek már nem először örvendezteti meg az olvasókat jó könyvek újranyomásával. Tizenhárom év után most új köntösben hozták el nekünk a sci-fi rajongók nagy kedvencének, Philip K. Dicknek Kamera által homályosan című regényét. Bár a mű 1977-ben íródott, tökéletesen mutatja be a rendőrök és a bűnözők különös kapcsolatát, szimbiózisát. Hollywood is lecsapott rá és 2006-ban olyan neves színészek közreműködésével vitték vászonra, Keanu Reeves, Robert Downey Jr. és Winona Ryder. Íme az eredeti nyelvű előzetes, aztán pedig vágjunk is bele a történetbe:

A jövőben járunk (Oké, a történet 1994-ben játszódik, de a szerzőnek ez tizenhét éves ugrást jelentett, amikor a regény született.) és megismerünk egy olyan sötét korszakot, ahol a H-Anyag nevű népszerű drog ural sokakat. Halálnak is nevezik, nem meglepő, brutális a cucc. Legdurvább mellékhatása, hogy a fogyasztó személyiségét kettéhasítja. 

A hatóságok szeretnének a nyomára bukkanni a cuccnak, a terjesztőknek, a gyártóknak. Ekkor kerül a képbe az ügynök, Fred, aki egy modern technológia, a maszkafander segítségével beépül a drogok, a kábítószermaffia világába. A maszkafander képes teljes mértékben elrejteni viselő külsejét úgy, hogy gyakorlatilag bárki arcát képes viselni általa. Így válik Robert Arctorrá, a drogossá, aki elkezdett egyre nagyobb mennyiségeket vásárolni a hely piti dílerektől, remélve, hogy ez eljuttatja egy nagykutyához. Többek között a csaját, Donnát is így ismerte meg.

A nyomozás szép ütemben halad, amikor elkezd borulni a bili, ugyanis maga Fred is rákattan a cuccra és a környéken titokban felpakolt kamerákon keresztül figyeli a dílert, Bob Arctort. Mi van? Ugye ezt kérdeztétek először. :D Igen, őt is elérte a H-Anyag mellékhatása és fogalma sincs róla, hogy saját maga után nyomoz. Érdekes egy szitu, amit Philip K. Dick nagyon jó stílusban, érdekesen tálal az olvasók elé.

A főhős életén keresztül két világot is megismerünk, ahol már szerencsétlen sem tudja, hogy ki is ő valójában és hova tartozik. Lavírozás egy delíriumos, drogos világ és a valódi világ között, amelyet átjár a paranoia, a nyomasztó hangulat és néhol rettentő zavarosnak tűnik az egész. Kicsit nehezen emészthető, megrázó, már-már depressziós kötet, melynek a végén érdekes csavar várta az olvasót.

Szerintem nem ez a legjobb írása, de ahhoz, hogy igazán ismerjük a munkásságát, az írót, az embert, aki egykor hibázott, ez mindenképpen kötelező olvasmány, ha eddig esetleg kimaradt volna. Még valóságközelibb lesz a történet attól, hogy a regény végén a szerző beismeri, ő maga is járt főhősünk cipőjében, nem egy karaktert pedig ismerőseiről mintázott. Kapunk egy vallomást, amelyben belátja, hogy nagy árat fizetett azért a pár boldog óráért, napért, hónapért, amit a drogok adtak neki.

"A kábítószerezés nem betegség, hanem döntés, ugyanolyan döntés, mint az, hogy valaki kilép egy robogó kocsi elé. Ezt sem betegségnek neveznénk, hanem a józan ítélőképesség hiányának. Aztán amikor egyre többen elkövetik, társadalmi hibává lesz, sőt életstílussá. Ennek a bizonyos életstílusnak a mottója: ,,Ma légy boldog, mert holnap már haldokolsz.'', csakhogy a haldoklás szinte azonnal megkezdődik, a boldogság pedig puszta emlék."

knv-kamera-altal-homalyosan.jpgA könyvet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva elérhetőek a kiadó honlapján a szerző könyvei kedvezményes áron!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Ha érdekel a szerző egy másik izgalmas műve is, kattints!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9214253179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2018.10.12. 16:44:05

EZ a legjobb írása, lényegében az elejétől a végéig hibátlan.
süti beállítások módosítása