Jones kezében a világ: egy korai, érthetőbb PKD regény

2018. október 17. 06:48 - Carbonari

Könyvajánló - Philip K. Dick: Jones kezében a világ

dick.pngNem vágod a címet, mi? 
A szerző egy későbbi írásainál érthetőbb Philip K. Dick regény, 
amely mellesleg nem féltégla vastagságú. 

Az Agave Könyvek új köntösben dobta piacra ezt az ötvenes években debütált sci-fit, amelyet Philip K. Dick írt Jones kezében a világ címmel.

Az alig 200 oldalas regény az író korai munkája, amely sokak szerint azzal a lényeges tulajdonsággal rendelkezik, hogy sokkal érthetőbb, emészthetőbb, mint későbbi írásai. Kb. a mostani jelenünkben játszódik a történet: az emberiség túl van egy pusztító háborún, amely következménye az állandó sugárzás, és ahogy kell, ez a sugárzás mindenféle mutánsokat hoz létre az élőlények között. A háború nem tette bölccsé az emberiséget, a felmerülő problémákat továbbra is elnyomással, árulással ás fanatizmussal kezeli, pedig lett volna miből merítkezni a megoldások milyenségét illetően. A baj még ennél is nagyobb lesz, amikor az égből nemes egyszerűséggel potyogni kezdenek a lomhák, amelyek nem mások, mint földönkívüli egysejtű, idegen életformák. 

Itt tart a világ, amikor feltűnik egy mutáns vásári mutatványos, Floyd Jones, aki ijesztő tulajdonsága által kezébe kaparintja a politikai hatalmat: látja a jövőt. Illetve, ez így nem pontosan igaz, csak egy évre lát előre - de erre az időtartamra mindent. Vajon mire lesz ez elég? Kézben fogja tudni tartani a problémákat vagy sem?

A szerző, Philip K. Dick dick.jpg

Philip Kindred Dick
 amerikai sci-fi író, aki a műfajt alapjaiban változtatta meg. Annak ellenére, hogy már életében olyan személyiségek tisztelték, mint Stanislaw Lem, művei nem élveztek nagy publicitást. Egészen haláláig, ami után több regényéből készített sikeres filmet mutattak be, s ez végül maga után vonta megérdemelt elismerését. Műveit 25 nyelvre fordították le.

Wikipédia

A társadalomban a relativizmus nyert tért, mindenki, akinek saját véleménye van, gyanús. Így még inkább érthetetlen, hogy tudott Jones markáns véleményével felemelkedni. Ugyanakkor itt vannak a lomhák, akik egyes vélemények szerint veszélytelenek, sőt céltalanok és képesek a tudományos fejlődést előre lendíteni, míg mások amellett teszik le a voksot, hogy mint idegen életformák, semmit sem tudunk róluk, veszélyesek, akár egy idegen civilizáció inváziójának előkészítését is jelenthetik az ittlétük. 

Hiába a sok konfliktushelyzet, az egyes emberek akkor is enni, inni, szórakozni, azaz élni akarnak, amit szépen le is fest nekünk a szerző, így kerül elénk a pincér, aki heroint tálal fel, a taxik repülnek, az előadóművészek pedig simán megváltoztatják a nemüket, ha úgy hozza a sors. Érdekes új világ, nem? Az űrrepülést is szokványos tevékenységnek látta Philip K. Dick az ötvenes években, de még a Vénuszra telepítendő mutánsokat is - akiknek rejtélyes feladatuk lesz amúgy, arról nem beszélve, hogy a történet szerint rettenetesen titkos project alanyai ők.

Szóval, Jones kezében a világ - vajon mihez tud kezdeni vele? Nyer vagy elbukik?
Milyen hatással lesz ez az emberiségre, akármelyik jön is be? 
Én el nem  mondom neked, vedd kézbe a művet, ezt a szürreális rémálmot - a jövőről. 
Már csak az a kérdés, hogy kinek a jövője lehet ez a történet, az ötvenes évekbelieké már nem, az világos, esetleg netán mi még mindig cidrizhetünk, hogy a mi sorsunkról fantáziált?
Hm?

jones.png

 

 

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess minket a Facebookon is!


Elektronikus álmok PKD-től. érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4814275769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása