A sportoló, az ész, a bűnöző, a szépség és a pletykafészek

2018. november 05. 00:07 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Karen M. McManus: Lehull a lepel

Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. 

Simon évek óta a suli ügyeletes pletykafészke, van egy tumblr blogja, ahol mindig a suli aktuális pletykáit írja meg, de van egy titka: minden pletyka, amit leír, igaz. Senkinek nincs ötlete, hogy honnan tud ennyi mindent a társairól, de ő az, aki mindenről lehúzza a leplet: megcsaltad a pasidat? Ne aggódj, holnap az egész suli tudja. Drogozol? Holnap már az igazgató kéret be magához. Csaltál? Lehet, hogy jobban figyelned kéne...

Simon mindenkiről mindent tud, és az a hitvallása, hogy ha mindenki tiszta lenne és egyenes, akkor semmi szükség nem lenne az ő közösségi munkájára. Persze ő az egyetlen, aki ezt így gondolja, amikor párkapcsolatokat és barátságokat, jövőbeli reményeket és lehetőségeket tör össze egy-egy pletykájával, amelyek, mint tudjuk, igazak, de nélküle talán sosem derültek volna ki... 

Miután Simon meghal, azokat gyanúsítják, akik vele voltak a teremben: Bronwynt, Addy-t, Nate-et és Coopert, különösen, hogy a halála után elindul egy pletykaáradat Simon oldalán a négy érintettről. Cooper a suli egyik nagy sporttehetsége, ügyes baseballos, akinek az a dolga, hogy valóra váltsa az apja álmait: felvegyék egy jó csapatba a suli után. Baseballnál ugyanis nem ritka, hogy már a középiskola elvégzése után, 18 évesen felveszik az embert egy-egy csapatba, de persze dönthet úgy bárki, hogy főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytat, és az egyetemi csapatban játszik. Coopernek ez a terve, ám van egy nagy titka, amit Simon (vagy valaki Simon nevében) mégsem kürtölt világgá, noha tudja ő is, hiszen egy jelszóval védett fájlban megírta Cooper titkát. Ehelyett azt hazudta, hogy Cooper nem magától lett olyan jó baseballban: doppingolt. Ez az első hazugság, ami Simon blogján napvilágra kerül. Vajon van ennek valami köze a halálához is?

Karen M. McManus

Vagy Nate lenne a tettes, aki felfüggesztett büntetését tölti drogbirtoklásért és dílerkedésért? Esetleg Addy, a szőke szépség, aki 3 éve alkot álompárt Jake-kel, a suli focicsapatának sztárjával? Vagy Bronwyn, aki csodás körülmények között majdnem bukásból fél év alatt színötösre javított kémiából, de mint kiderült, csalással? Egy biztos: mindannyiuknak lenne indítéka és oka, ahogyan régebbi célpontoknak is, akiknek az életét tönkretette Simon.

A könyv során megismerünk négy fiatalt és a családjukat, vannak köztük bevándorlók, akik egész életükben bizonyítani akarnak, vannak felszínes, csak a külsőségekkel törődő anyák, vannak teljesen széthullott és a terveiket a gyerekben megvalósítani akaró családok. Felvonultat a könyv halálos betegséget, technofóbiát, mentális betegséget, drogot, alkoholizmust, kapcsolatfüggőséget, irányításmániát, depressziót, iskolai lövöldözést, erőszakot, és szó van arról, mennyire álságos tud lenni a társadalom.

Egy könnyed hangvételű, fiatalokat a középpontba állító regény, amely mégis számtalan árnyalatával foglalkozik a világunknak, számtalan problémát érint. Nem ad rájuk megoldást, mert nem is dolga, csupán mesél róluk. A legjobban talán a testvéri kapcsolatok tetszettek benne: ahogyan Bronwyn és Addy áll a testvéreihez, és ők hozzájuk. De felsorakozott itt mindenféle egészséges és egészségtelen szülő-gyerek, baráti, párkapcsolati kapcsolat.

Meglepően jó volt, gyorsan végeztem vele, és a végére persze kiderül az is, mi az igazság. Hogy őszinte legyek, volt egy pillanat, amikor gyanús lett nekem az a valaki, aki az egész mögött állt. Egyetlen egy momentum, ami árulkodó volt. De aztán annyira nem került szóba fejezeteken át, hogy elvetettem az ötletet, így végső soron nem jöttem rá a megoldásra, ami aztán mégsem lepett meg :) Tegyél vele egy próbát, hátha te rájössz a titok a nyitjára. De jól figyelj oda mindenkire!

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Elakadó lélegzet - egy könyv az erőszakról. 

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4014341921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.