Hét tökéletes hely a sarki fény megcsodálására

2018. november 12. 07:43 - GReni

Mi az a mesebeli látvány, amely bárkit levesz a lábáról?
Hát persze, hogy a sarki fény!
Jöjjön hét olyan hely, ahonnan tökéletesen láthatjuk
és élvezhetjük ezt a varázslatos eseményt. 

111_3.jpg

Amikor a Föld légkörébe behatolnak a túlnyomóan a Napból származó részecskék, protonok és elektronok, csapdába esnek a bolygó mágneses mezejében (ez természetesen az esemény erősen leegyszerűsített leírás, most nem mennék bele a komolyabb részletezésbe), melynek eredménye egy különleges, színes, lenyűgöző látványt nyújtó "fényshow", a sarki fény. Sajnos Magyarországról nem látható, így el kell utaznunk, hogy megcsodálhassuk ezt a páratlan eseményt. A National Geographic segítséget nyújt a tervezésben. Egyik kiváló fotóriporterük, Babak Tafreshi saját tapasztalatai alapján összeállított egy listát hét olyan helyszínről, ahonnan tökéletes helyről lehet részünk ebben a különleges élményben.

aurora-kirkjufell-iceland_adapt_676_1.jpgKirkjufell-hegység, Izland, Snæfellsnes-félsziget, Fotó: Babak Tafreshi

Izland

Izland már az északi fény nélkül is számos gyönyörű látnivalót tartogat. Páratlan gleccserek, gejzírek, gyönyörű vízesések és vulkánok tarkítják. Az országban számos pontról megcsodálható ez a mesés égi jelenség, de a Babak Tafreshi a nyugati parti Kirkjufell-hegyet ajánlja első sorban, ahonnan gyönyörű fotókat készített, erről fenti képe is árulkodik. Emellett ajánlja a népszerű Grotta világítótornyot, mely Reykjavík külvárosában található és roppant népszerű megfigyelőpont. Augusztus végétől április elejéig érdemes ellátogatni ide, ha az országot egy kis varázslattal együtt szeretnénk megnézni.

aurora-fairbanks-alaska_adapt_676_1.jpgFairbanks, Alaszka, Fotó: alaska.com/alamy

Fairbanks, Alaszka

Amennyiben az Egyesült Államokban járunk, a messzi Alaszka lenyűgöző Denali Nemzeti Parkját kell célba vennünk, hogy északi fényt láthassunk. Fairbanks a legjobb hely, ahol ráadásul augusztus végétől április közepéig még túrákat is szerveznek, hogy a városi fényei ne ronthassák el az élményt. Valamint külön weboldal segíti az utazókat, hogy tudják, mikor érdemes odautazni (http://auroraforecast.gi.alaska.edu).aurora-yellowknife-canada_adapt_676_1.jpg                                              Prosperous-tó, Yellowknife, Kanadában. Fotó: Don Johnston_NC/Alamy

Yellowknife, Kanada

A korábbiakhoz hasonlóan Kanadát is augusztustól áprilisig érdemes felkeresni, ha egy kis északi fényre vágyunk. :) Na nem is olyan kicsire, az országban az ég nagyobbnak tűnik, emiatt a fényszínház is látványosabb. A Great Slave Lake, azaz a Nagy-Rabszolga-tó partján található Yellowknife, mely alacsony fényszennyezettsége miatt tökéletes az észlelésre. Tökéletesen kiépült az északi fény-turizmus, ugyanis a különleges fényjelenségre alapozva hozták létre az Aurora falut (Aurora Village), ahol éjszakai túrákkal és számos egyéb programmal várják a látogatókat. Az országban ezen túl még két népszerű kilátópont található, egy Buffaloban és a másik a Jasper Nemzeti Parkban.

aurora-tromso-norway_adapt_676_1.jpgTromsø, Norvégia, Fotó: Babak Tafreshi

Tromsø, Norvégia

Norvégiában a korábbiakhoz képest rövidebb intervallum adott a megtekintésre, de még így is van fél év, amikor megtalálhatjuk a megfelelő időpontot, szeptember közepétől március végéig. Az ország számos gyönyörű látnivalót kínál, mesés fjordok társaságában élvezhetjük a varázslatos látványt. És ne feledkezzünk meg a szépséges Lyngen Alpokról sem! Azt mondják a leglátványosabb Tromsø közeléből szemlélni a fényshowt, de népszerű kilátópontként szolgálnak még a Lofoten-szigetek, az Alta, a Nordkapp és a Kirkenes északi városai is.

aurora-lapland-sweden_adapt_676_1.jpgÉszaki-svédországi erdős terület felett, Fotó: Babak Tafreshi

Észak-Svédország és Finnország

Akárcsak Norvégiában, szintén szeptember közepétől március végéig érdemes felkeresni Kiruna városát Svédországban, mely az ország legészakibb városa. Nem csupán az északi fény fog levenni minket a lábunkról, ugyanis a régióban található a világhírű Jéghotel, az Abisko Nemzeti Park, ahol rengeteg rénszarvast is láthatunk, miközben megismerkedünk a sámi kultúrával. Készüljünk fel alaposan a hidegre! Lappföldön, Rovaniemi városa közelében pedig gyönyörködhetünk a fagyos, hófedte tájban, a Tykky-szobrokban és természetesen az északi fényben.

aurora-greenland_adapt_676_1.jpgGrönlandi jéghegy felett, Fotó: Richard McManus

Grönland

Grönlandon az inuitok, vagyis az eszkimók úgy tartják a sarki fény az elhunytak menetelése a másvilágra. Ha itt szeretnénk látni a különleges égi panorámát, akkor a jeges északra kell elvándorolnunk, de azért bőven van erre esélyünk délebbre is, például a Qaleraliq gleccser vidékén, ahol még nyáron is lebegő jéghegyeket láthatunk. A déli régióba augusztus közepétől április végéig érdemes menni, míg a fővárosban, Nuukban augusztus végétől április közepéig csodálhatjuk meg a színkavalkádot.

aurora-antarctic-ocean-tasmania_adapt_676_1.jpgDéli fény Tasmania egén, Fotó: Yuichi Takasaka

Tasmania és Új-Zéland

Eddig az Aurora Borealis, az északi fény volt terítéken, hiszen az a gyakoribb jelenség, de a listán helye van a déli fénynek, az Aurora Australisnak is. A déli fény megtekintésére egész évben van esély, bár a legjobb esély nap-éj egyenlőség idején van, ekkor érdemes ellátogatni Tasmaniába, Ausztráliába vagy Új-Zéland déli csúcsára, ahol a légszennyezéstől mentes, sötét égbolton megpillanthatjuk a fényeket a déli horizont felett.

Tetszett, amit olvastál?

Kövess minket a Facebook-on is!

Forrás: National Geographic

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6314353805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.12. 20:36:28

A svéd Kiruna-Abiko térséget csak megerősíteni tudom, szuperül látszódik, ha van fény; könnyű üres, lámpamentes helyeket találni.
Ennél szebb égi tünemény, nagyobb csoda kevés van ezen a sárgolyón, hatszor sikerült már látni, a rabja lettem.
:D

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.11.12. 20:36:41

Igen!
Tromsøben én is voltam, és láttam is a sarki fényt!

A kirándulásról írt posztomban van is róla egy saját kép (jó, nem úgy saját, hogy én csináltam volna, de a csapatunk egyik tagja kapta le a látványt):

noreg.blog.hu/2015/02/08/geocaching_kirandulasok_8_troms

abacab 2018.11.13. 11:34:15

Bodø, Longyearbyen..
süti beállítások módosítása