Svédcsavar: mesteri rablás egy helikopter segítségével

2018. december 10. 00:01 - GReni

Könyvajánló - Jonas Bonnier: Svédcsavar

2009-ben egy bűnöző banda Svédország legbiztonságosabbnak ítélt készpénzlogisztikai cégét kirabolták. Mindehhez egy mesteri tervre, sok szövetségesre és egy helikopterre volt szükségük. És mekkora volt a zsákmány? Másfél milliárd forintnak megfelelő svéd korona. Nem rossz, mi? Jonas Bonnier, író felkereste a tolvajokat a börtönben és egy regénybe foglalta a történetüket.

helikopter-ran-g4s-900x473.jpg

A Svédcsavar egy pörgős és érdekes történet egy látványos bűncselekményről, mely Stockholmban játszódik 2009-ben. Adott a G4S készpénzlogisztikai cég, amely arról híres, hogy szuperbiztonságos és lehetetlen kirabolni. Kell ennél több pár elszánt bűnözőnek? Tökéletes kihívás vagy hatalmas nagy őrültség?

Végül akad pár férfi, akit nem rettent el a bevehetetlennek titulált épület, a nagy lé reményében összeállnak és számtalan tervet rágnak át, hogy végrehajtsák a tökéletes bűntényt, és megszerezzék a töméntelen mennyiségű készpénzt, amely örökre anyagi biztonságot jelentene mindannyiuknak.

800px-bell_206_jet_ranger_se-hon.jpgA helikopter, amivel a valóságban a rablást elkövették

A kis csapat először három fős, majd négy fősre duzzad. Ott van Sami Farlan az újdonsült apa, aki egy félresiklott üzlet után hatalmas anyagi gondokkal küzd. Nincs más vágya, mint szeretett családjának tökéletes életet biztosítson. Vele van a kedves és jóindulatú libanoni bevándorló, Michel Maloof, aki bűnözők között nőtt fel Stockholm szegénynegyedében. A kitöréstől és néhány milliótól csupán lépések választották el, ez sajnos nem jött össze, ezért csatlakozik a küldetéshez, melyben már ott van Zoran Petrivic is, aki egy pénzéhes jugoszláv származású bűnöző. A negyedik játékos Nikolas Nordgren, aki robbanóanyag szakértő. Nem kisebb feladat az övé, mint átjutni az épület tetején levő vastag betonrétegen, hogy a rendőri helikoptereket késleltesse.

Számos ötlet és terv készül, ám mindegyiknek akad buktatója. Végül megszületik a tökéletes terv, melyhez szükségük van egy helikopterre. A kelet-európai kapcsolatok mind hasznosnak bizonyulnak, de minél többen tudnak egy tervről, annál nagyobb az esélye a buktának. Ki is szivárog némi infó a szerb rendőrség felé, akik értesítik a svéd hatóságokat.

A regény valós eseményeken alapul, a szerző pedig igazán látványosan tálalja mindezt. Részletesen megismerjük a tolvajokat, hogy mi motiválja őket, legyen az épp a gazdaság utáni vágy, vagy csupán az izgalom és a kaland iránti szomjúság. Az elejétől a végéig izgalmas a regény. Bár megvan a tökéletes terv újra és újra olyan helyzetbe kerülnek, hogy kénytelenek improvizálni és persze mindig akad egy szorgalmas nyomozó, aki megnehezíti a bűnözők életét. Ez volt első bűncselekmény Svédországban, melyhez helikoptert is használtak a bűnözők.

svedcsavar.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A borítóképre kattintva megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon is!

Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője! Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1714381758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása