Hamupipőke sztori a Kék Macska lokálban

2018. december 11. 00:51 - Carbonari

Könyvajánló - Borbás Edina: Kék Macska

kek_macska.png1901, Budapest, Kék Macska lokál. 
Vidéki talpraesett leányzó, nagyvárosi forgatag, 
szépasszonyok, frivol művésznők, kapzsi vigalmi negyed 
a Király utcában. 
Tényleg létezett, amit ez a regény visszahozott nekünk hangulatban 
és történetben. Fikció ugyan, de így is eshetett volna, nem? 

Tiszta lány a bűnös városban - Hamupipőke sztori magyar módra. 

Az Álomgyár Kiadó olyan könyvet adott a nagyérdemű kezébe, amely korabeli újságcikkeken alapuló történetekből és az azokban szereplő személyekből összerakott fikciós történet Borbás Edina tollából, Kék Macska címmel. Igen: a Kék Macska lokál is létezett a Király utcában.

Miután magam is rendelkezem olyan előfizetéssel, amely alapján 200 év újságjaiban böngészhetek, én is beütöttem A Kék Macska, Somossy Károly neveket, és az Ujság vagy a Borsszem Jankó, (stb.) számaiban bő olvasnivalót találtam a korról és szokásokról, valamint konkrétan a Kék Macska lokálról is. Mondjam, hogy ezután kezdtem bele a műbe? Mondom.

Megérkezik a főváros Nyugati pályaudvarára Eliza, a sötétszőke hajú, élénk tekintetű fiatal lány, méghozzánepszab1998.png Dócról.  1901-et írunk. Megvan a magához való esze, de a város csodáival és nyelvezetével nem tud mit kezdeni. Nem látott még sosem olyan járművet, amelyet nem élő erő erő hajt, tehát az elé guruló villamoson élből elbámészkodik. Fogalma sincs, mi az a komorna, aki őt faggatja, hogy mit keres a Király utcai házban, de amikor lenézéssel sújtják, kikéri magának: "nem szolgáltam rá erre a gúnyra. Malacot sosem őriztem és ostobának sem tartom magam. A falumban nincsenek komornák, de írok, olvasok, főzök, mosok és gyógyítani is tudok, ha a sors ezt követeli tőlem. Szakácsnőnek jöttem és a grófnőt keresem". 

Ugyanis ajánlólevele van hozzá - de hamar kiderül, hogy az már semmit sem ér, akinek szól, meghalt. Eliza világgá fut, de nem jut messzire, és nagyon meg is járná, ha nem hozná össze a sors Poldi bácsival, aki egyszerű, idősebb férfi már, és elholt lánya helyett lányaként veszi szárnyai alá Elizát.

Hogy, hogy nem, a tiszta lelkű lány bekerül a Kék Macska mulató konyhájára, ahol nehéz dolga lesz, de nem kifejezettem a konyhai feladatokkal, hanem az ottani élet frivolságával. Milyen kapaszkodók mentén sikerül megőriznie józanságát, és hogyan alakul sorsa Madarassy gróffal?  

Nem mellesleg képet kapunk a Kék Macska lokálban folyó élettel, Carola Cecíliával, és Somossy Károllyal, aki nemcsak e könyv, hanem a korabeli újságcikk alapján is igyekezett vigalmi negyedet létrehozni és Budapestre csábítani minden érdekes és a nagyközönség figyelmére méltó pikáns zeneszámot, mutatványt. Nagy erőssége volt a mulattatás, amely persze csak a színfalak előtt volt könnyed és légies, a színpad mögött verejték, munka és állandó készenlét volt megfigyelhető, karöltve furkálódásokkal, szurka-piszkákkal, könyökléssel, zsarolással és könnyekkel.

A szerző, Borbás Edina (MTA SZAB-médiadíjas, Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyv-író)borbas.jpg

Tehát 1901, Kék Macska mulató, Eliza, a tiszta lány, Somossy Károly, a mulató tulajdonos, Madarassy gróf, aki nem mondom meg, miért fontos, Carola Cecília, Krúdy Gyula, Edward herceg, két szórakoztató lány, Gigi és Melanie, és zajlik az élet és a szenvedélyes szerelem színpadon és színfalak mögött, konyhán és városon egyaránt, és őszintén szólva, elég meseszerű a befejezés. Hja, ugye, azt írtam róla a címben, hogy Hamupipőke-sztori... hát az. Kellemes kikapcsolódás hideg téli estékre, amikor el akar az ember feledkezni nyűgről, gondról, problémáról. Arra tökéletes. Romantikusoknak meg egyenesen kötelező.

 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen beszerezheted!

macska_1.jpg

 

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és miért? Kövess bennünket  Facebookon!


A képek a szerző Facebook oldaláról származnak. Az ártatlan arcok, pikáns dalok képaláírású fotó a Népszabadság 1998-as egyik számából való, amely az Arcanum Adatbázis Kiadó engedélyével került közzétételre.

 

 

Na jó: ki az a B. Czakó Andrea?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2914466354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása