12 új könyv a Könyvfesztiválról!

2019. április 09. 07:56 - Arthur Arthurus

Számtalan könyv jelenik meg az év legnagyobb magyar könyves rendezvényére, a hivatalos listában majdnem 300 új kötet szerepel, és közel sem minden kiadó újdonságait sorolják ott fel. Kiválasztottam 12 könyvet, 12 kiadótól, amiért érdemes kimenni!bnkf_honlap_fejlec_hu_1000x168px_0.jpg

Nagy bánatom, hogy a tudományos ismeretterjesztők mindig csak nagyon alacsony példányszámmal vannak jelen a hasonló rendezvényeken. Persze a regényeket is nagyon szeretem, de időről időre felmerül bennem az igény arra, hogy "okosodjam", és különféle tudományokról, elsősorban természettudományokról olvassak. Azért nincs okom panaszra, mert mindig akad 1-2 izgalmas, új kötet a témában, és mellé több tucat szuper regény is csatlakozik. 1_7.png

Első körben mindjárt három fikciót ajánlanék: a(z egyébként gyönyörű borítóval rendelkező) Bölcsőrablók c. könyvet Victor LaValle tollából, mely a Fumax Kiadó gondozásában jelenik meg, a fülszöveg szerint a Bölcsőrablók nagyívű, mellbevágó regény a kegyetlen szerelemről és az abban rejlő sötét titkokról, ahol LaValle mesterien vegyíti a modern történetmesélést az ősi mítoszok időtlen rettenetével. Már olvastam a szerzőtől, és biztosan ez lesz a következő olvasmányom tőle. Ígéretesen hangzik.

Moskát Anita már bizonyította, hogy nem fél különös, megosztó, sötét, és teljes mértékben egyedi felépítésű világokat leírni, itt sem tesz másképp, az Gabo gondozásában megjelenő Irha és bőr c. regénye emberek és öntudatra ébredő állatok közötti harcot jelenít meg. Van itt elzártan, tévé előtt felnövő borzfajzat, az elnyomottak jogaiért kiálló blogger őzfajzat, miközben Magyarországon ezeket a különös, félig ember, félig állat lényeket gettókba zárják és dolgoztatják. Az egyik legvártabb magyar regény részemről.

Láthatatlan bolygók Ken Liutól pedig 7 fiatal kínai novellista 13 novelláját mutatja be, mind a jövőbeli Kínáról szól, élve a sci-fi műfaja nyújtotta kimeríthetetlen lehetőségekkel. Nem vagyok egy nagy sci-firajongó, sőt, de ez igencsak felkeltette az érdeklődésem. A kötetet, akárcsak Liu előző könyvét, az Agave hozta el számunkra.

2_7.png

 A 21. Század Kiadó bővíti a KULT könyvek sorozatát, most a Drága kis szívem jön Gabriel Tallenttől, ami egy fiatal lányról szól, aki felhasználja mindazt a tudást, amelyet apja tanított neki a túlélésről, hogy elszökjön otthonról. 

Jostein Gaarder, a világhírű norvég szerző is új könyvvel jelentkezik, a Kossuth Kiadói csoporthoz tartozó Noran Libro kiadó jóvoltából a Pont jó c. regénye jelenik meg a könyvfesztiválra. Egy különös kapcsolat története ez, ami a fülszöveg alapján olyan kérdéseket vet fel, amelyekről éppen most olvasok egy dán szerzőpáros tollából, csak ők és Gaarder egészen másfelé futtatják a történet szálait. 

William Styron e könyv nem először jelenik meg nálunk, de a címe kapott egy apró módosítást: Látható sötét lett, korábban Látható sötétség címén jelent meg, idén a Park Kiadó hozza el nekünk. Korábban nem ismertem ezt a könyvet, de most felfigyeltem rá, a szerző a depressziójáról ír őszintén és nyíltan. 

3_5.png

Nem telhet el könyves ünnep Fredrik Backman nélkül, aki a mogorva Ove-vel örökre belopta magát az olvasók szívébe, és nem is véletlenül. Most az Amit a fiamnak tudnia kell a világról c. könyvvel jelentkezik. Követni szoktam a blogbejegyzéseit is, amelyet a magyar kiadója, az Animus fordít le nekünk, és mindig jókat szórakozom rajta. Nagyon kíváncsi leszek, hogy szerinte mit kell tudnia a fiának a világról :)

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Az Athenaeum a Nobel-díjas Coetzee regényével jelentkezik, A barbárokra várva c. művel, amely aktuálisabb nem is lehetne. Miért is jó a hatalomnak, ha nem létező ellenségekkel riogat?

És nem maradunk érdekes tudományos könyv nélkül sem: a Typotex gyönyörű, az elsőhöz megszólalásig hasonló kiadásban jelenteti meg Richard Feynman professzor előadásaból íródott második gyűjteményt. A Feynman előadások fizikából II. megerősített abban, hogy be kell szereznem az első részt is. Ez a két könyv elég esélyes, hogy távozik velem a könyvfesztről, mondjuk a mérete miatt lehet, hogy nem a legszerencsésebb egész nap cipelni. :)

4_2.png

Ha valaki megkérdezi, ki a kedvenc íróm, általában 7 szerzőt szoktam felsorolni, minden kedvelt műfajból egyet. Azóta mondjuk növekedett a szám... Krimi terén az egyik kedvencem, és az egyik a hétből nem más, mint Harlan Coben. Őszinte leszek, halványlila segédfogalmam nincs arról, miről szól a Szökevények c. regénye, de egyszerűen kell. Azért, mert Coben. És benne még nem csalódtam. Mint már évek óta minden könyvét, ezt is a Jaffa Kiadó jelenteti meg.

Az Alexandra egy érdekes regénnyel jelentkezik, Barbara Erskine: Az Alvókastély c. regénye első ránézésre nem az én stílusom, borító alapján, de a fülszöveg felkeltette az érdeklődésem. A főszereplő, Miranda, miután meghalt a szerelme, nem találja magát. Egy időre elköltözik Wales-be, és minden éjjel különös álmokat lát, egy évszázadokkal korábban élt lányról, aki ugyanazon a helyen élt, ahol ő van. És kettejük sorsa összefonódik...

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro az Árva korunkban c. regényében pedig egy 20. század elején eltűnt fiú áll a középpontban, aki a harmincas évek Angliájában ünnepelt magándetektív lesz, és a sors visszaviszi gyerekkora színhelyére, ahol megismerkedik a kínai alvilág és a szovjet kémek figuráival... Az Európa Kiadó a szokásos, gyönyörű külsővel jelenteti meg ezt a regényét is a szerzőnek.

Persze ez csak a jéghely csúcsa, lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, jön új Auster is, aki nagy kedvencemmé lépett elő, jönnek szuper krimik és történelmi regények is, de nincs annyi hely, amennyit fel tudnék sorolni. Őszintén szólva nincs koncepcióm a vásárlás terén. Létezik fejben egy A listám, amin azok vannak, amiket 100000%, hogy megveszek. És van egy B listám, amin tucatjával sorakoznak azok, amiket talán... minden ott fog eldőlni, hallgatok a megérzéseimre. :)

Nektek van valami koncepciótok könyvfeszt terén? Miket vártok leginkább?

Könyvfesztivál, készülj, jövünk!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7614747067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása