Könyvfesztivál, készülj, jövünk!

2019. március 29. 00:01 - Arthur Arthurus

Négy hét, és máris itt a könyvfesztivál, őszintén szólva én már alig várom. :) Nem ez lesz az első alkalom, hogy kilátogatok, és remélhetőleg nem is az utolsó. Íme egy kis lista, mire érdemes figyelni, mi legyen nálad és mi ne, ha jól akarod érezni magad.79buwnvjosymoc8zs.jpeg

Azt hiszem, a 2015-ös könyvfesztivál volt az első, ahová a mostani könyvszerető baráti csapattal látogattam ki. Akkor még fizetős volt a rendezvény, 500 Ft, amit viszont bármelyik standon levásárolhattál (és mindig vannak 500 Ft-os könyvek is). A következő év volt A Könyvfesztivál számomra. Csütörtökön, pénteken és szombaton is volt lehetőségem kimenni, és 30, azaz harminc új könyvet gyűjtöttem be ezalatt. Katasztrófa. De mégis nagyon jó volt. És innen már kialakult egy kis rutin is.

Ami mindenképp legyen nálad:

- Kabát és kardigán/pulóver. Már tavaszodik, napközben, ha szép az idő, bőven elég egy kardigán, sőt, akár póló is, de azért ha lemegy a nap vagy beborul, hűvösödik. A fesztivál zárt térben van ugyan, de egyszer haza is kell menni, jó néha kint sétálgatni, kimenni a padokhoz/fűre elpakolni rendesen a szerzeményeket.

- Hátizsák, benne 1-2(-3-4) vászonszatyor. Te tudod, hány könyvet szeretnél megvenni (számolj többel! :)), de lényegesen egyszerűbb és környezetkímélőbb saját táskába pakolni őket, mint hármasával zacskóban cipelni.

- Készpénz/bankkártya. Annyi, amennyit költeni akarsz/költhetsz. Úgyis elköltöd :) Viszont sok helyen még nem fogadnak el bankkártyát, a mobil standoknál macerásabb megoldani, és inkább nem vesződnek vele. (Én egyébként meghatározott összeget tettem félre a könyvfesztre, amit csak és kizárólag erre szánok, és bankkártyát nem viszek. Ha maradna belőle, az csak jó - haha, szép álom... :D)

- Lista. Saját kívánságlista, barátoké, családtagoké, amiket kértek, vagy ami jó lesz nekik ajándékba. Mindenhol vannak akciók, vadi új könyvekre is, de régebbieket 500-1000 forintokért el lehet hozni. Mindegy, hogy mobilon vagy papíron, de legyen listád, ha nem akarod elfelejteni a felét, amit terveztél megvenni.

- Nézd meg a programokat, a didekálásokat, és ha van olyan, ami érdekel, írd fel! Egyszerre több program van több helyen is, és elég kaotikus az egész helyszín, simán el is tévedhetsz a termek között.

- És nagyon fontos: legyen nálad innivaló. Van ott büfé, de ugye az ilyen helyek drágák. A közelben van a Mammut bevásárlóközpont, oda ki lehet sétálni ebédelni pl., de a környéken nagyon sok a jó kis beülős hely, érdemes szétnézni, elvégre még egy könyvmoly is megéhezik néha, és nem csak a vadi új, ropogós kötetekre. :)

- Toll és papír. Ki tudja, mikor és mire kell... 

És végül, ha igazán jól akarod magad érezni, akkor vigyél magaddal könyvszerető barátokat :) Nálunk kialakult az a rutin, hogy már év elején szabaddá tesszük a könyvfesztivál első és második napját is, és kimegyünk csütörtökön és pénteken is néhány baráttal. Egész nap ott vagyunk, mászkálunk, néha beülünk valami programra, de ez ritka, inkább nézelődünk, beszélgetünk, könyveket ajánlunk, vásárolunk. Rögtön nyitáskor ott vagyunk már, és természetesen egy órán belül a megvásárolni kívánt könyvek felét legalább megvettük, hogy aztán egész nap cipelhessük őket. (Nem, nem vagyunk valami logikus élőlények. Attól félünk, hogy elfogyna, vagy valami. Ez elég valószínűnek tűnik az év legnagyobb könyves rendezvényének első napján egy új kötetből, de hát ki tudhatja :D - Irónia meg az a sziget, ahol az irónok laknak. Mondjuk az 500 forintos könyveknél tényleg megvan ez a veszély :))

Ugyanakkor szeretnék figyelmeztetni mindenkit: a könyvszerető barát veszélyes állatfaj. Mert ajánl. Úúúú, az a könyv nagyon jó volt, de nézd, ez is, imádtam! Aztán azt veszed észre, hogy beterveztél mondjuk 12 könyvet, amit megveszel, és megvettél már húszat, de abból 14 olyan, amit nem is akartál...

Én egyébként már leszoktam a listaírásról saját részre. Ajándékba szoktam nézni és listával készülni, elvégre vannak könyvszerető családtagjaim és barátaim, és lesznek még szülinapok, mi több, karácsony is az évben. De saját részre impulzusvásárló vagyok. Van persze fejben néhány, amit mindenképpen, azokkal kezdek, aztán körbejárok egyszer, meg még egyszer, meg még egyszer, és meglátjuk, mennyi pénzem marad. Ettől függ, hogy mit veszek még vagy mit nem. :)

(Csak zárójelben mondom, hogy ha mondjuk megtehetitek, hogy nem szombaton és vasárnap mentek ki, hanem csütörtökön vagy pénteken, akkor a kiadói munkatársak is jobban ráérnek, meg lehet velük ismerkedni, beszélgetni. Ha van kedvenc kiadód, a standon szolgálatot teljesítő, csak futtában étkezni képes, kicsit kifacsart hősök szentté avatnak, ha viszel nekik egy kis saját készítésű finomságot mondjuk. Tapasztalat. :))

A könyvfesztivál, ahogy mindig, idén is a Millenárison lesz (1024 Budapest, Millenáris Park), egy köpésre a Széll Kálmán tértől és a Déli pályaudvartól, de még a Nyugati is elérhető közelségben van, akár gyalogosan is (szerintem). A pontos dátum: 2019. április 25-28., csütörtök déltől (hivatalos megnyitó 15 órakor). Minden nap 19 óráig tart nyitva, kivéve szombat, akkor 20 óra. A díszvendég idén a norvég Karl Ove Knausgård, akinek egy könyvét már nekem is volt szerencsém olvasni, a díszvendég ország pedig Norvégia.

Holnap jelentkezünk még egy könyvfesztiválhoz kapcsolódó poszttal, és egészen a megnyitóig még biztos, hogy minden héten beesik egy-egy ajánló az újonnan megjelenő könyvekkel. Sok-sok új könyv jön, és szokás szerint jobbnál jobbak.

A könyvfesztivál hivatalos weboldala: https://bookfestival.hu/

Hogy tavaly hogy sikerült a könyvfesztivál számunkra? Ide kattintva megtudhatod. Idén se legyen rosszabb! :)

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr414725203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása