Könyvfesztiválon jártunk...

2018. április 24. 00:01 - Arthur Arthurus

Április 19-22. között zajlott a Millenárison immár 25. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, idén az osztrák Daniel Kehlmann volt a díszvendég, a vendég ország pedig Szerbia. Természetesen mi sem hagyhattuk ki ezt a nagyszabású könyves eseményt, az év egyik legjobban várt rendezvényét - könyves berkekben legalábbis.30741812_1633372570072711_8838820164422433786_n.jpg

Az első nap 34 könyve (miután összepakoltunk szépen mindent, konstatáltuk, hogy még van hely a táskáinkban... szóval visszamentünk még négy könyvért :))

Összesen 152 kiadó, kiállító, egyesület, ország standjával és munkatársaival találkozhattunk, rengeteg régi és új könyvvel, könyves apróságokkal, ajándékokkal, pólókkal, táskákkal, kihagyhatatlan akciókkal. Két napon is kint voltunk, és ez alatt a két nap alatt hárman, a blog szerkesztői összesen 56 könyvet zsákmányoltunk. Van köztük régi és egészen friss, ropogós könyv is. Tényleg ez az év egyik legjobban várt eseménye nem is annyira apró könyves baráti körünkben. Itt a tavasz, immár kevesebb idő jut olvasásra, mint télen, mert kezdődnek a kerti munkák, vagy egyszerűen csak jó esténéként a párunkkal, barátainkkal sétálni egyet. És a sötét, hideg (bár nem eléggé) tél lezárásának egyik biztos pontja a könyvfesztivál. Ilyenkor szerezzük be a legújabb megjelenéseket és a régebbi könyveket, egy rakás akció vár, 500 Ft-os könyvek tömkelege, a kedves kiadói munkatársakról nem is beszélve, akikkel ilyenkor egy picit több idő jut arra két vásárló kiszolgálása között, hogy elcsevegjünk. 

Rengeteg író jön ilyenkor, magyar és külföldi egyaránt, lehet dedikáltatni a kedvenceket :) Számos esetben órákig álltak sorba az érdeklődők egy-egy fotóért és aláírásért. Mondjuk a könyvfesztiválnak - vagy akárminek - ez az a része, ami soha nem vonzott. Kizárt dolog, hogy órákig álljak sorba bármilyen nagy kedvencemnél, hogy aláírjon nekem valamit. Egyszerűen nem :) Persze vannak dedikált könyveim, de a szerzővel minden esetben "több" a "kapcsolatunk" annál, minthogy odapingálta a nevét (meg esetleg az enyémet), többet beszélgettünk már előtte is, ergo van némi személyes kapcsolat. 

Az első napon, csütörtökön "csak" könyveket beszerezni és kiadói munkatársakkal csevegni voltunk kint (ekkor vannak a legkevesebben még), nemhiába, aznap 38 könyvet szereztünk a végső 56-ból (34 szerepel belőle a főképen :)). Pénteken viszont egy baráti társasággal mentünk, immár célzottan csak a szórakozás, századszori körbejárás, vásárlás kedvéért, hogy aztán a napot egy kellemes cukrászdában zárjuk le. Elképesztően jó könyveket sikerült szereznünk, én végül 34 könyvvel zártam az eseményt, igaz, így is akadt legalább még egyszer ennyi, amit szívem szerint hazahoztam volna... és ott is hagytam egy könyvet, amit pedig előre beterveztem - bevallom, annak egy picit sokallottam az árát, még kedvezménnyel is. Abból a pénzből inkább megvettem egy szuper tudományos könyvet - délután meg végül is a második részét is -, ami már régi vágyam volt.

Apropó, tudományos könyvek. Egy apró panasz a könyvfesztiválra: a tudományos felhozatal igen gyér volt. Kint volt az Akkord a Talentum Tudományos Könyvtár könyveivel, meg természetesen a szép emlékű Stephen Hawking-kötetekkel, de jóformán ennyi volt. Az Akadémiai Kiadónál nagyon kevés könyv volt, és a többi, tudományos témákkal is foglalkozónál sem ezek vitték a prímet. Mivel én mindenképpen szerettem volna legalább egy tudományos könyvet beszerezni, végül az Animus által kiadott Sapiens és Homo Deus nyert Yuval Noah Hararitól. Minden ilyen rendezvényen próbálok beszerezni a szuperjó regények mellé 1-2 könyvet a két kedvenc zsánertémámból, a történelemből és a tudományból. Szerencsére idén is sikerült ez. :)

Nagyon jó hangulatú volt a könyvfesztivál most is, nagyon örültünk, hogy beszélgethettünk egy kicsit élőben is a kiadók munkatársaival, akik egész évben azért dolgoznak, hogy minél több szuper könyvet hozzanak el nekünk, könyvmolyoknak. Köszönjük a munkájukat! :)

Találkozunk a könyvhéten is!

A végére pedig álljon itt néhány mondat, ami rendszeresen elhangzik egy ilyen könyves eseményen:


- Az, meg az, meg az, meg az is megvan. De még nem olvastam. (Mosolyognak a kiadók.)
- Juj, mindenképpen ajánlom, nagyon jó volt! Vedd meg! (Szeretnek a kiadók.)
- Ne vedd meg, kölcsönadom! (Nem szeretnek a kiadók.)
- Azt, meg azt, meg azt, meg azt is szeretném... (*vágyakozó pillantások a sorakozó könyvekre)
- Na jó, ez az utolsó, amit megveszek! (Közvetlenül a következő 6 előtt.)
- Direkt nem hoztam magammal csak x ezer forintot! - Nem baj, adunk kölcsön! (Ez a verzió idén már nem működött. Az ezt megelőző években csak elvétve lehetett találkozni kártyás fizetés lehetőségével, most már szinte mindenhol lehetett.)

 Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2213858100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása