Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

2019. június 03. 00:16 - GReni

Könyvajánló: Hazudós - Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

Tizenhárom szerző, tizenhárom remek írása arról, hogy milyen, amikor füllentünk, ferdítünk vagy épp hazudunk. 

fokep_40.jpg

Mi is a hazugság? Legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy egy valótlan állítás más(ok) vagy önmagunk félrevezetése céljából. Ilyen egyszerű. És ki hazudik? Mindenki. Tudósok különböző álláspontokat vallanak, van, aki szerint átlagosan tízszer nem mondunk igazat naponta, van, aki ennél elnézőbb és azt állítja ez a szám inkább csak kettő. A hazugságnak rengeteg fajtája van, kezdve az apró füllentésekkel, például, amikor a főnököd azt kérdezi, hogy miért késtél reggel és te azt állítod, hogy késett a vonat, miközben elmélyültél egy telefonbeszélgetésben a reggeli kávéd mellett a barátnőddel és emiatt értél be tíz perccel később. A legtöbb munkahelyen pár perces késés még nem a világvége, mégis sokszor egyszerűbb egy hazugság, mint őszintén bocsánatot kérni.

Vagy ott vannak a kegyes hazugságok, amikor azért állítunk valótlant, mert nem szeretnénk megbántani a másikat, például amikor egy kedves barátunk boldog mosollyal az arcán adja át az ajándékkönyvet a születésnapunkra, de igazából azt a kötetet már megvettük magunknak két hete, de azért eljátsszuk, hogy hú és há, hogy ne rontsuk el a kedvét. És még hosszan sorolhatnánk, hogy aztán eljussunk a fájdalmas, a kegyetlen vagy aljas hazugságok. Az ember természetében önző és saját érdekében képes hazudni. A gyerekkorunkban mind füllentettünk, aztán megtanultuk ezeknek a következményeit. Persze felnőttünk és még mindig hazudunk, már csak az a kérdés, hogy ki mennyit és milyen veszélyeset.

"És semmi nem biztosít nagyobb hatalmat az emberek felett, mint a hazugság. Mert az emberek, fiacskám, eszmékből élnek. S ezeket irányítani lehet. Ez az egyetlen hatalom, ami számít." - Michael Ende, Végtelen történet

Tizenhárom magyar szerző, nevezetesen Bencze Blanka, Dragomán György, Erdős Zsuzsanna, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Mészöly Ágnes, Nyáry Luca, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina arra vállalkozott, hogy írnak egy-egy novellát, melyben a hazugság központi szerepet játszik. Ez az érdekesre sikerült válogatás a Menő Könyvek gondozásában jelent meg Hazudós címmel.

Mindegyik történet választ keres a hazugságok okára, miközben megmutatják a következményeket. A történetek nemcsak a sztorikban, stílusukban is különböznek, mégis tökéletesen alkotnak egy egészet. A kötet elején található novellák gyerekkori füllentésekről szólnak. Ezeket mind ismerjük tapasztaltuk. "Mostál már fogat kislányom? Persze, anyu. Biztos? Oké, megyek már." Simán kötelező olvasmánnyá tenném ezt a kötetet tiniknek, bőven akad tanulságtartalma a novelláknak. De felnőtt fejjel is ugyanolyan élvezet volt olvasni ezeket az őszinte történeteket.

A nyitónovella elég ijesztő jövőképet fest le. Bencze Blanka Az életre nevel... című írásában a hazugság érettségi tantárgy. A tárgy célja, hogy a diákok megtanulják bármikor előadni a tökéletes hazugságot és ezzel bárhol el tudják magukat adni vagy ki tudják vágni magukat akármilyen helyzetből. Nem szeretnék egy ilyen világban élni, ijesztő.

"- Végre valami, ami igazán az életre nevel, aminek van értelme. Mennyit harcoltunk azért, hogy az iskola ne haszontalan témákkal foglalkozzon. Az én időmben még szó sem lehetett ilyesmiről. Arany János? József Attila? Őszintén, mit adhatnak maguknak ebben az évezredben? Versidézeteket, ömlengések a naplementéről, meg a szerelemről, meg nemzeti öntudatról?"

A gyermekvállalásról sem feledkeztek meg az írók, Dragomán György, Erdős Zsuzsanna és Háy János is ezt a témát választotta. Dragomán sztoriját imádtam, szerelem, félelem, fájdalom, hűtlenség, terhesség, düh, volt benne minden, ami egy érdekes történethez kell. És le a kalappal azért a csattanóért a történet végén! Ezután éles váltás volt Erdős Zsuzsanna Korlátok nélkül című megrázó és szomorú írása, melyben a főszereplő és egyben narrátor, Kata a szülőszobában fekszik és két vajúdás között csak azon pörög az agya, hogy anyja milyen rémesen, sokszor zsarnoki módon bánt vele. Olyan szülő volt, aki semmit nem engedett, ezért ha egy csipetnyi boldogságra vágyott, akkor csalt és hazudott. Háy történetében pedig szemtanúi lehetünk két tini izgalmának néhány napos késés miatt...

Horányi Hanna Zelma története egy bájos, romantikus párizsi kaland, ahol ifjú hölgy hazudik arról, hogy ki ő, s ezáltal válhasson még emlékezetesebbé két napos első románca. Ezt újabb éles váltás követte, Jászberényi Sándor A szobrok című szomorú novellája, mely egy háborús területen elhunyt újságírót védő hazugságról szól. A következő történet egy szerelmes levél, amit a szégyenős leányzó barátnője nevével ír alá, ezzel egy kis mosolygós kalamajkát kavarva. 

Ezt követi Karafiáth Orsolya Szemfény című rettentő szomorú tanmese, amelyben egy magányos tini álarcként viseli a darkos cuccokat és talál ki történeteket durva bulikról, hogy így hívja fel magára a figyelmet, de a terv rosszul sül el és a kettős élettől csak még magányosabbnak érzi magát és állandó szorongással küzd. Az ezt követő Király Anikó sztoriban egy dédszülő érdekes nevelési módszereivel és a harmadik emeleti lányvécében maradt igazsággal ismerkedhetünk meg.

"És ahelyett, hogy kakaós kalácsot sütött volna neki, a halott rokonairól mesélt. Ennek a szokatlan nevelési módszernek köszönhetően Bianka megtanulta, hogy ha túl hangosan hallgat zenét, akkor Imre bácsi viszi el, akinek a második világháborúban leszakadt a füle. Ha nem mossa el a tányérját maga után, akkor Margit néni teszi tiszteletét, akit a Budapest és Prága között közlekedő, reggeli gyorsvonat gázolt el. Ha visszabeszél az idősebbeknek, akkor Csaba nagypapája jön, aki belehasalt a körfűrészbe."

Mészöly Ágnes Szótagszám című novelláján felhúztam magam. Az a tipikus tanár a főszereplő, aki állítom élvezi, hogy gyerekeket alázhat meg és gondolkodás nélkül verném agyon egy szívlapáttal, de szerencsére végül jó véget ér a történet. Nyáry Luca érdekes kalandra indul, miközben eddigi tizennyolc évét számba véve elmeséli minden életévének legnagyobb hazugságát, ám végül ráébred, hogy előbb-utóbb nem árt igazat mondani, főleg, amikor e kötet szerkesztője megkérdezi, hogy hétfőig le tudja-e adni a szöveget a hazugságról és ő gondolkodás nélkül igent mondott. :D

Amikor idáig eljutottam azt gondoltam, hogy rohadék hazugság nem is jutott a gyűjteménybe. Tévedtem. Szabó T. Anna novellájában megismerjük a tökéletes seggfej pasit és az ostoba libát, adjunk hozzá egy aljas hazugságot a szexért és kapunk egy fintorgós, az emberek mind hülyék konklúzióval zárható sztorit. Mondjuk megérdemelték egymást, de attól még szemét egy sztori. A novelláskötet tökéletes zárásaként Tóth Krisztina Kegyes? - változatok a hazugságra című történetet olvashatjuk, ahol megismerünk egy jófej kalauzt, egy nevelt kislány szomorú várakozását, és egy srácot, aki nem állt készen rá, hogy színt valljon a családja előtt.

1648168.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Menő Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6314839458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása