Nőuralom, Árhullámok és a Pusztító tűz

2019. június 07. 00:14 - Carbonari

Könyvajánló - John Scalzi: Pusztító tűz

urhajo.jpgRöviden vagy kíváncsi a John Scalzi Pusztító tűz című könyvére? 
Szenzációs. 
Hosszabban? 
Fenomenális! 
(Egy betűvel hosszabb, számolj csak utána.)

Az Agave könyvek (végre) kihozta az Egyesülés sorozat második részét is (az, hogy szerző meg sem írta eddig, mellékes), John Scalzi munkáját, Pusztító tűz címmel. Igen, mielőtt hozzám elért volna székesfőváros magasságából Nógrád megyei kis falumba a mű, a sorozat első részét (Az összeomló birodalom) újra olvastam. 
Ja. 
Háromszor.

Amikor végre kezembe foghattam és belemerülhettem a cselekménybe, döbbenettel tapasztaltam, hogy lapos az indulása. Nem létezik, rimánkodtam magamban az írónak, hogy később nem lesz jobb, és kitartásom fantasztikus folytatással honorálódott: beindult minden. Persze, az is lehetséges, hogy csak a vég nélküli reménytelenséget utáltam olvasni, ki tudja. 

Az elején nem vágtam Lenson látomását, mit keres a Bevezetőben, aztán még a végén sem értettem, hacsak nem a kötet elején szereplő Grayland emperátor látomásait akarta így megalapozni a szerző. 
Mert úgy indul a cselekmény, ahogy befejeződött az első rész: ha az Egyesülés egy hazugsággal indult, akkor fejeződjön is be azzal.  
Cardenia, az az II. Grayland, az Egyesített Államok és Kereskedelmi Céhek Szent Birodalmának emperátora, az Origó és a Környező Nemzetek Királynője, az egyesült egyház feje, a Föld örököse és Mindenek Anyja, a Wu-ház nyolcvannyolcadik emperátora, egy évezred után ugyanis visszatért az első emperátor szokásához: prófétai látomása keletkezett az Egyesülés végéről és az Árhullámok összeomlásáról. Miután a fenti címek birtokosa, ezért kijelentése ex cathedra (csalhatatlan, megfellebbezhetetlen, feltétlenül helyes). Se kétségbe vonni, se megfellebbezni nem lehet. A kinyilatkoztatás nyomán zűrzavar és pánik tör ki, az Egyesülés vezető hatalmai és kereskedelmi céhei is bizonytalankodnak, és vérmérsékletük, valamint üzleti érdekeik fényében értékelik az elhangzottakat. scalzi.jpgA szerző, Jonh Scalzi

II. Grayland mindenféle módon szeretné tudatosítani népében és vezetőiben az első részben megállapított Árhullámok összeomlását és fel kívánja készíteni a népet a várható elszigetelődésre és mentésre. Grayland tűzön-vízen át kívánja vinni mentési szándékát: úgy gondolja, az eredményeket muszáj figyelembe venni, muszáj értelmezni és muszáj hinni a tényekben. Akinek ez nem megy, attól elegendő a puszta engedelmesség is. Az ellene elkövetett sorozatos merénylet-kísérleteknek is megvan az értelmi szerzője, az egyik nagy ház magas rangú képviselője képében, börtönbe is csukatta, halálos ítélet vár rá, hacsak... 

Végül két tudós, akik az árhullám természetét kutatták, összedugják a fejüket és számításaikat, majd rettenetesen meglepő eredményre bukkannak: egyrészt felfedezik az efemer Árhullámokat, meg még valami mást is, ami miatt egy birodalmi hajót kérnek az emperátortól két hét időtartamra, tudósokkal teli. Nos, hogy mi az az efemer Árhullám, és mire kellett 2 hétre a birodalmi hajó, tőlem meg nem tudod. De hogy innentől faltam a könyvet és este 10-től, az első lapoktól kezdve, hajnali fél háromig ledaráltam az egész művet, az is biztos.

Scalzi hozza szokásos formáját, pergő cselekményt, remek karaktereket, szuper fordulatokat, csak pislog az ember. Kiva, a nagy szájú Kiva úrnő egyre feljebb lép a birodalmi ranglétrán, anélkül, hogy erre különösebb igénye lenne vagy egyáltalán akarná. Szóval, történik egy s más, a végére mindenkinek színt kell vallania, hol áll: az emperátor mellett vagy ellene. Cardeniat sokan lebecsülik, szerencséjére, így a második rész befejezésére felnő feladataihoz. Grayland és Kiva a végére amolyan barátnő-félék lesznek (jó, nem, de majdnem), amitől Kivának folyton vakaródznia kell, aztán amikor az emperátor megrendezi saját, külön bejáratú pusztító tüzét, csak annyit tud mondani: ez "életem legfaszább bulija"!

Közben pedig intrikák jöttek, Kiva káromkodásai mentek, Cardenia szerelmes lett, páran meghaltak, kereskedőházak összefogtak és mégsem, árulások, szökések és szöktetések, női szereplők túlsúlyban, meg ilyenek -  szerintem műfajában remekmű, öröm volt olvasni.

puszt.jpg

 

 

A kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Mi történne, ha a globális felmelegedés hatására a világ nagyvárosai víz alá kerülnének? Kattints!

Válságok jönnek, seggfejek mennek, ne add fel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6814823908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása