Kis magyar abszurd

2019. június 09. 06:40 - Carbonari

Könyvajánló - Spiró György: Egyéni javaslat

p1120410.JPG"Kezdetben volt az Ige, ami cselekvést és állapotot jelent. Az Ige parancsára lett az Ősrobbanás, ami az Isten által összenyomott anyag hirtelen tágulása. Ebből lett egy hét alatt a Tejút  meg a Föld, ahol élünk."

Ötödikes tankönyv

A Magvető Kiadó újabb Spiró György kötetet bocsátott útjára az érdeklődő olvasók számára, Egyéni javaslat címmel. A mű keletkezésének előzménye, ahogy a szerző emlékszik rá: 

"Nemrég egy alföldi kisvárosba hívtak író-olvasó találkozóra. Összejöttek vagy negyvenen, felolvastam néhány rövid írást, és beszélgettünk jó két órát. Két idős hölgy ült épp velem szemben, mind a ketten szigorúan néztek. Egyikük azt mondta: 
- Humorosat írjon! Azt szeretjük, a humorosat! Maga tud humorosat írni, azt írjon nekünk!
Kérésüket komolyan vettem."

Khm, de még mennyire komolyan vette! Szó szerint nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek-e néhány (mind) humoreszkje olvasása után (közben). Főleg, a mai magyar viszonyokra alkalmazva a leírtakat. Mert most mit lehet kezdeni az Ötödikes tankönyv (Országtudományi ismeretek általános iskolák 5-ik osztálya számára, 2016. Tervezet. Részletek) című írással? Olvasd csak: "A korong alakú Földet négy csodaszarvas és két őstulok tartja. Felettük a turul őrködik, csőrében a kettős kereszttel, karmai közt a karddal. ... A különböző eredetmondák egyenértékűek, de a Kárpát-medencében a magyar eredetmonda az egyedül érvényes. Nemzetiségeink, akik teljes egyenjogúságot élveznek, ezt szívesen elfogadják tőlünk. ... A magyar nemzetet azért támadják, mert nem bírják elviselni, hogy ennyire tehetséges nemzet is élhet a Földön." Megítélésem szerint minden írás elé fel kellene tüntetni, hogy vigyázz! Humoreszk! Mert még valaki komolyan gondolja és nagyokat bólogat olvasás közben, csak nem azért, amiért az értő többség.

A tesztkérdésre adható válaszok meg egyenesen remekek, hogy csak egyet citáljak: 

"Hol van Trianon, amit vissza kell szereznünk?

A. A Bánátban.
B. Erdélyben.
C. A Felvidéken."

Nincs több kérdésem, én már csak egy kávét kérek.

Miről olvashatsz még a kötetben? Konyhatörvényről, aminek betartását akár (és többek között) a BKV is ellenőrizhet, Állampolgárság, ahol minden magyar állampolgárnak magyar nyelvvizsgát kell tenni, és aki mégsem, az minimum harmadosztályú állampolgárnak számít onnantól, A Nemzeti Színházat ezentúl Magyar Nemzeti Nemzetiszínháznak hívják (törvényjavaslat), rákgyógyítás mondókákkal, emelt szintű bámulás, mezei és nem mezei honpolgár szavainak értéke, irodalomszabvány EU módra, ellenségeink vissza akarják hozni nyakunkra a Pannon-tengert, ergo, nem árvíz van, hanem az ellenség keze betette hozzánk a lábát.spiro.pngA szerző, Spiró György (forrás: Wikipédia)

Nem árt hatóságilag egyszerűsíteni a polgárok perlekedését sem, innentől az ügy az a dolog, amit a hatóság annak ítél és pont. Hajléktalant meg SMS-ben kell értesíteni, mikor, hol nincs intézkedés, mert ez fontos, fölöslegesen nem dolgozik a magyar rendőrség. Magyar patkányt ide nem citálom, éppen elég hangos a magyar sajtó enélkül is, most már csak azt nem tudom: honnan tudta?!

Így lehetne folytatni a  többi rövid írás tartalmával is, miközben ki-kibüffen belőlünk a kacaj, máskor a hitetlenkedés az abszurd törvényjavaslatokon (ha a közeljövőben a Parlamentben valamelyik is visszaköszön, Spiróról az isten sem mossa le, hogy...), a magyarnál magyarabb magyarkodásokon, a nemzetinél nemzetibbeken, a didaktikus szófordulatokon, a szájbarágós részletességeken. Iszonyú, ahogyan az abszurdot átfordítja általános érvényességgé. Annyira iszonyú, hogy röhögni kell rajta.

egyeni.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Kussolós volt a korszak - egy másik Spiró kötet.

Hogyan áldozhatja a ma embere a régmúlt Bábel tornyáért a szeme világát? Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4314824586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása