Egy város, ahol tilos álmodni

2019. június 22. 07:23 - GReni

Könyvajánló - Emmi Itäranta: A tiltott álmok városa

El tudsz képzelni egy világot, ahol az emberi élet fabatkát sem ér? Ahol tilos álmodni és, ha álmodáson kapnak mehetsz a munkatáborba, ahol sanyarú sors vár rád?

1129.jpg

A történet főhőse, narrátora, Eliana egy szigeten él, ahol a Tanács szigorú szabályok szerint irányítja a társadalom működését. A legijesztőbb ebben a világban az álompestis, mely annyit tesz, hogy vannak emberek, akik éjjel lidércekkel küzdenek, álmodnak, amely szigorúan tilos. Eliana azonban álmodik, de hosszú évek óta titkolja, csupán testvére ismeri veszélyes titkát. Akit álmodáson érnek annak irány a Megbélyegzettek Háza és senki sem hall róla többet, kitaszítottá válik, akár halál is várhat rá.

A lány szövőnőként dolgozik, a Szövők nagynevű házában él, ahol a napi rutin szerint éli mindennapjait egészen addig, amíg egy egy nap találnak egy vérben fürdő lányt a ház előtt. A lányt megfosztották a beszéd képességétől, senki nem tudja ki ő. Aztán észreveszik a rejtett tetoválást a tenyerén: Eliana. De vajon főhősünknek mi köze ehhez az összevert lányhoz? Elhatározza, hogy a végére jár a dolognak, főleg miután kiderül, hogy a lánynak tehetsége van a szövéshez, így befogadják és Eliana szobatársa lesz. A két lány egyre szorosabb kapcsolatba kerül.

Miközben megismerjük a két fiatal kapcsolatát és titkaikat bőven kapunk információt erről a korrupt világról,  a társadalom működéséről, a természeti erőkről, mindezt szép, hangzatos, lírai stílusban. (Nekem ez kicsit fura volt, valahogy nem igazán passzolt ez a stílus ehhez az elnyomó rendszerhez.) Látványos a világ, amit megismerhetünk. Például a vallásos gyülekezet, mely a szövésért felel, a félig vízivárosként működő sziget, a medúzák, melyeket orvoslásban használnak, a munkatábor titkai. Ezektől lesz igazán egyedi a regény.

kudottujenfr.jpg

Apránként épül fel a történet, kapjuk a kirakós darabkáit, fokozatosan haladunk a végkifejlet felé. Rengeteg titok övezi a szigetet és Eliana nyomozásával magát és szeretteit is veszélybe sodorja. Nyomozás, bujkálás, lázadás az eltorzult uralkodói osztály elnyomása ellen.

Sokáig nem értettem miért kell tiltani az álmokat, mitől is lehetnek veszélyesek, de a könyv végére választ kapunk erre a kérdésre is. Megtudjuk milyen szerepe van az álmoknak, a Tanácsnak, sőt még egy ősi erő is felbukkan. A lírai hangvétellel a végére sem sikerült igazán megbarátkoznom. Nem egy akciódus fantasy-disztópia, inkább az érzelmeinkre próbál hatni a szerző.

Parádés képleírásaival, szépirodalmi stílusával egyáltalán nem emlékeztet semmilyen más fantasyra, disztópiára, amit korábban olvastam. Nekem néhol túl lassú volt, annak ellenére, hogy sokszor talán túl sok is volt az infó, de a misztikuma, az időnként sötét és durva hangulata miatt azonban érdemes volt elolvasni. A kreatívan megálmodott világ hibátlan, a történet engem nem ragadott meg.Aki a megszokott fantasyk világából kalandozna másfelé, annak feltétlen javaslom az elolvasását.

kek-1.jpgKöszönöm a lehetőséget Metropolis Media!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7314862008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása