Hogyan segíts a gyerekeknek megoldani a problémáikat?

2019. június 24. 07:45 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold!

Félek! Nem szeretem a brokkolit! Hiányoznak a barátaim! Szomorú vagyok! - Ilyen problémákkal minden gyerek és szülő találkozik, és van egy időszak, amikor egyre többet. Szerencsére van könyv, ami segíthet abban, hogyan kezeljük jól ezeket a helyzeteket.happy-children-feature-1050x733.jpg

Bátor Borka óvodás kislány, aki óvodás kislányokhoz méltóan bátor és makacs, addig próbálkozik valamivel, amíg nem sikerül, nem adja fel. Szép és nyugodt élete van, ám egy napon valami történik, és onnantól kezdve a hét minden napjára jut valami rossz dolog, valami probléma, amivel meg kell birkóznia. Új óvodába kerül, kedd lesz az első napja, emiatt hétfőn szorong, hogy nem tud majd beilleszkedni. Maja azt javasolja neki, hogy gondoljon a szomorúságára úgy, mintha kavarognának benne és körülötte az érzelmek, és ő "kilöki" magából a szomorúságot, ahogy eszébe jut, hogy új kalandok várnak rá. Másnap hiányoznak neki a barátai, ezért az óvónéni megmutatja neki, hogyan zárja őket a szívébe, és hogyan képzeljen új kis barátokat a helyükre, hogy az ottani kis csoporttársaival is jót játsszanak. 

Ez olyan jól megy, hogy másnap már együtt játszik a csoporttársaival, állatokat utánoznak, és Borka kint az udvaron, a földön hempereg és kúszik, mint egy kis hernyó. Ahogy anyukája délután beülteti a kádba, Borka észrevesz egy pókot a sarokban, és nagyon megijed tőle. Csütörtökön az óvodába menet pedig elesik, felhorzsolja a térdét és fáj neki, pénteken nem akarja megenni a brokkolit, szombaton a sötétségtől ijed meg, vasárnap pedig, ahogy a játszótérre mennek, Borka segít egy kisfiúnak, aki fél lemászni a mászóka tetejéről, eszébe jut, mi történt hétfőn, és elmondja a kisfiúnak is, és jut egy-egy gyerek minden esetre, ami a héten vele történt. 3563795_2048_1142.jpg

A szerző egy könyvével. Fotó: Elin Carlholt

Carl-Johan Forssén Ehrlin, a világhírű svéd pszichológus, viselkedéskutató és terapeuta, kétgyermekes családapa munkája és magánélete során is találkozott ezekkel a problémákkal, és kidolgozott olyan módszereket, amelyek csökkenthetik a gyerekek negatív érzéseit, a félelmeiket, segíthet nekik jobban megérteni a körülöttük lévő világot, és ezáltal kiegyensúlyozottabb felnőttek lehetnek, akik nem maradnak a rossz gondolkodási mintáik foglyai. 

Minden napra, minden problémára más és más trükkökkel nyúl, olyanokkal, amelyeket a gyerekek is könnyen magukévá tehetnek, és ezek az esetek tényleg segíthetik őket a mindennapokban. Nekem személy szerint legjobban a sötétségtől való félelem, illetve ennek a feloldása tetszett. Én sosem féltem a sötéttől, sőt, varázslatosnak találtam inkább, csillagokkal, nyugodtsággal. Van az az Évről évre könyv, amiben minden napra egy-egy kérdést tesznek fel, teljesen különbözőeket, egy kis csoporttal ezeket válaszoljuk meg. Az egyik kérdés az volt, hogy melyik óra volt ma a legjobb (vagy ilyesmi). Korábban válaszoltam rá, de megelőlegeztem, hogy valamikor 21-24 óra közötti időszakra fog ez esni, az biztos. Mindig is nagyon szerettem az estét, a sötétet. Akkor már nyugi van általában, semmi kötelezettség aznapra, tudok pihenni, olvasni, párommal beszélgetni, társasozni, macskázni, sétálni, filmet nézni, akármit is csinálni. Gyerekkoromban is ez volt a kedvenc időszakom a napból, ezért is tartom fontosnak, hogy egy gyerek ne féljen a sötéttől ne féljen éjszaka. Hiszen nincs annál jobb dolog! (Oké, de, tudom, hogy van, de értitek :))

Illetve jó alvó vagyok, de amikor lefekszem, legyek bármilyen fáradt, legalább egy fél óra, mire elalszom. Ez is szintén gyerekkorom óta megvan. És hogy őszinte legyek, nagyon szeretem. Ilyenkor átgondolom és lezárom a napot, átgondolom a következőt, miket tervezek, hová megyek, stb. Ez a nap legnyugodtabb, és sokszor legjobb része is. Szóval gyerekek, ne féljetek a sötétben! A barátotok! :)

A könyv végén a szülőknek bemutatja az alkalmazott technikákat, és hogy miben lehet még ugyanezeket a metódusokat alkalmazni. Összességében egy kedves, aranyos, és nagyon hasznos könyvecske ez, ami bármilyen óvodás korú gyereknek a hasznára válhat. Az illusztrációi kedvesek, aranyosak, bár nem a legegyedibbek, de nem is kell mindennek annak lennie. Halványabb színekkel játszik, de a figurái bájosak, Agócs Írisz munkái. 

 A kötet elérhető a borítóra kattintva, közvetlenül a Kolibri Kiadó, a könyv magyar kiadója oldaláról.

Hogyan segíts megérteni a gyerekeknek az elmúlást?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7614905762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása