Loki története egy formabontó fantasyban parádés képekkel

2018. november 23. 07:09 - GReni

Könyvajánló - Esad Ribic, Rob Rodi: Loki

"Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben, melyben Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé."

fokep_20.jpg

A Fumax Kiadó hihetetlen lendülettel hozza a magyar olvasóknak a jobbnál jobb képregényeket. Idén már robbantott többek között a Watchmen és gyanítom a képregények, valamint az északi mitológia rajongói odáig lesznek a Marvel négy részből álló Loki-minisorozatáért. Ráadásul a történet mellett néhány kulisszatitok, vázlatrajz, történettervezet is helyet kapott.

Először is a legfontosabb, amivel engem első látásra megvett ez a képregény, azok a művészi, gyönyörű festmények, melyekkel Rob Rodi fantasy-ja még különlegesebbé vált. Esad Ribic lenyűgöző alkotásain el lehet merengeni, ami pedig különösen tetszett, hogy sem Loki, sem Thor nem a cuki, szépfiú, akiket a mozivásznon már megszoktunk, hanem kőkemény harcosok, akikre ránézve megfagy a vér az ellenségeik ereiben. Őket pedig a történethez tökéletesen passzoló komor, sötét világba helyezte.

01_5.jpgLoki

Lokit már sokan sokféleképpen ábrázolták. Rob Rodi Lokija sötét, félelmetes, magabiztos, legalábbis annak látszik, közben pedig tépelődik és vívódik önmagával, valamint nem fukarkodik az iróniával és az öniróniával sem. Onnan indul ez a négy részből álló minisorozat, hogy Loki végre legyőzte Odint és Thort és megszerezte Asgard trónját, majd mindenki, aki veszélyeztetné uralmát börtönbe vetett.

02_5.jpg

Loki megkezdi uralkodását, de a halál istennője, Hela nem hagyja örülni. Beleülteti a bogarat a fülébe, hogy testvérét, Thort meg kell ölnie, különben sosem lesz biztonságban. És ekkor kezdjük el igazán megismerni Lokit. Miközben felkeresi a börtönben Thort, Sifet, Baldert és Odint kapunk egy-egy darabot a múltjából. Megtudjuk ki, mit gondol róla, hogyan látják őt.

"Mi más sorsot szánhatsz neki? Ha béklyóban tartod, letépi láncát, ha rács mögé zárod, ledönti a falakat. Trónod futóhomokon és lápon nyugszik, míg a mennydörgés él."

03_2.jpgThor

Nem szeretném lelőni a teljes sztorit, még egy momentum van, ami nekem nagyon tetszett. Mindenki életében van legalább egy olyan pillanat, amikor elgondolkodik rajta, hogy megvan-e írva a sorsunk valahol vagy képesek vagyunk alakítani saját életünket. A kötetben Lokinak is szembe kell néznie ezzel a kérdéssel, bár nem jósolnak neki túl fényes jövőt, mert minden megtestesülésében elbukik, pedig csak a győzni akarás, a hatalomvágy hajtja előre, ám ebben a kötetben mégis saját szabadságát adja fel, hogy uralkodhasson. Érdekes gondolatmenet.

Nem vagyok képregényrajongó, sőt! Utoljára gyerekként a Kockás magazint olvastam, így kicsit félve nyitottam ki ezt a kötetet. Alapvetően sosem voltam kíváncsi a "harisnyás szuperhősök" történteire, de miután megláttam a képeket, már tudtam, hogy ez egy egészen más világ. A skandináv mitológia egy szelete, egy szerintem szerethető, örök vesztes figurával, aki néhány hatásvadász beszólása mellett érezhetően bölcs is. Ezentúl azt hiszem nyitottabban fogok hozzáállni a felnőtteknek szánt képregényekhez, érdekes új világ nyílt meg előttem. :)

3051876_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 104
ISBN: 9789634700364
fordította: Matolcsy Kálmán

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8814373169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása