Vasköd, ahol a sünt Bruce Willisnek hívják

2019. július 10. 06:02 - Carbonari

Könyvajánló - Milly Johnson: Napsütés a Vadvirág Kunyhó fölött

kutya_3.jpgSzívmelengető történet, ahol mindenkinek titkai vannak. 
Súlyos titkaik. 
Embereknek, állatoknak egyaránt. 
Hja, ez Milly Johnson történet! 

Az Alexandra Kiadó újabb Milly Johnson regényt tett le a rajongók asztalára, Napsütés a Vadvirág Kunyhó fölött címmel. Igazi, strandra, nyaralásra, pihenésre való kötet a maga romantikus igényességével. Nem ígér sokat, de jóval többet ad, mint ami a címből sejthető. A helyszín Ironmist (Vasköd) falucska Vadvirág Kunyhó elnevezésű, egyáltalán nem átlagos, bár kicsit lepukkant állatmenhelye, ami már önmagában is érdeklődést kelt. 

A mű alapvetően arról szól, hogy minden történetnek legalább két oldala van, és érdemes megismerni azt az oldalt is, amit jószándékból, kíméletből, megmagyarázhatatlan szégyenből vagy bármi más miatt eltitkolnak előlünk.

Vivien Blackbird (Viv) is egy titoknak ered nyomába, keres valamit vagy valakit, aki többet tud nála egy régen megtörtént eseményről. Hajtja a tudásvágy, ezért még Stel, az édesanyja sem tudja útját állni igazságkeresésének. Aki nem is akar közbeavatkozni, hiszen neki is meglesz a maga baja egy jóképű, de alattomos fickó képében. Stel bizakodva ereszti bele magát a kapcsolatba, de aztán...

Viv egy bizonyos Nicholas Leighton nevű idősebb férfi miatt vállal munkát a tőle rettenetesen távol álló profilú állatmenhelyen, mellesleg a világ végén. Nem, azt nem lehet mondani, hogy nem szeretné az állatokat, de csak messziről, gondozásukba pedig bele sem akar gondolni, de miután adminisztrációs feladatokra jelentkezett, reménykedik, hogy nem kerül közelebbi kapcsolatba állatokkal. Hiszen ő csak a fenti úriember miatt van itt, akinek mellesleg messzire elér a keze és fenyegetést jelent az állatmenhely létére: a helyére lakóparkot tervez építtetni.

A menhelyen Geraldine a vezető, akinek szimpatikus a lány, és buzgón fohászkodik, hogy az égbekiáltóan kevés fizetés és a menhely állatorvosa, aki hírhedten nehéz ember, rettenetesen rossz modorral, ne riassza el a munkavállalót tőlük. Mert Heath Merlo - az állatorvos és a menhely tulajdonosa - bizony tüskés ember. Igaz, szerinte csak ugat, nem harap, de akkor is. Amikor Viv megpillantja Heath Merlo-t, első látásra - rogyadozó térdekkel - azt gondolja, tadámm! íme álmaim férfija! De a következő pár másodpercben már revideálja is az előzőeket: meg van győződve arról, hogy ez a férfi bunkó, rosszindulatú, ellenséges disznó. Egy rohadék. Innentől kölcsönösen utálják egymást, az állatorvos például hányni tudna a lány napraforgókkal ékesített városi gumicsizmájától...milly.jpgA szerző, Milly Johnson

Kinek mi lehet a titka? Hiszen Viv, Geraldine, Heath, de még Leightonék is súlyos titkokat takargatnak, amelyek kiderülésétől tartanak. Van-e valami közük egymáshoz, és ha igen, mi? 

A mélyben és a múltban lappangó titkok ellenére alapvetően derűs a mű hangvétele. Hogyan is lehetne más, amikor egy csapat szókimondó öreglány ünnepli a menopauzáját, a menhely neve Vadvirág Kunyhó, az állatok pedig napi örömet és kacagást csempésznek bele a folyamatokba? Mert  mit lehet mást tenni, mint mosolyogni, amikor a hóbagoly anyja sunyi módon eldugott egy tojást, amiből a kikelt csepp bagoly anyjaként ember vésődött be és a konyhában lakik és pont? Vagy a sün, aki rejtélyes módon Bruce Willisről kapta a nevét? És ne feledkezzünk el a furcsa macskáról, Bubról, aki törleszkedő, kedves jószág, csak ne akard megsimogatni, mert akkor kiszedi a szemed. Ja, és Wonk, a három lábú szamár, aki éppen protézist kap, hogy járni tudjon. És akkor még nem beszéltünk a tüskés állatorvos és Viv közötti párbeszédek éléről.

Sok a helyzetkomikum is: naná, hogy Viv nem maradhat meg adminisztrációs területen, szükség van a két kezére is a menhelyi állatok gondozásakor. Mert igen, ő is beszáll a feladatok ellátásába. Súlyosbítja a menhely kilátásait Geraldine balesete és a menhely telkének tulajdonjogában fennálló, tisztázatlan jogi helyzet is. Leightonék mindenáron lakóparkot akarnak a helyére építtetni, mégpedig záros határidőn belül, és úgy néz ki, hogy erre jogi alapjuk is van. Heath gyűlöli őket... de ha tényleg gyűlöli, mit pusmog annyit bizalmas közelségben a  fennhéjázó Leighton lánnyal? Akit mellesleg Viv egy vita alkalmával leöntött egy veder vízzel, ez pedig Ironmist (Vasköd) falucska lakóiban vitathatatlan népszerűséget szavazott neki. Nem így az állatorvosban...

Igen, egy kedves, pörgő, laza humorú, helyzetkomikumokban bővelkedő nyári regény. Ez utóbbit csak azért írom, mert éppen nyár van, de elhiheted, hogy ősszel, télen és tavasszal is tökéletes választás egy pihentető, hasizmokat rezgető, romantikus olvasmánynak. Emberek, hiszen ő Milly Johnson! Nem szokott csalódást okozni a műfaj szerelmeseinek, nem?

millyke.gif

 

A regényt az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó Pioneer Books Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadótól!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

A szerző két korábbi könyve is érdekelne?Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1414931544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása