Egészséges ételek és rejtett veszélyeik

2019. szeptember 26. 06:27 - Carbonari

Könyvajánló - Steven R. Gundry: A növényparadoxon

bread.jpgTe is rágcsálod a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket,
mert hogy az milyen egészséges? 
A szerző szerint le kéne állnod vele.
Most. 

Az Alexandra Kiadó meghökkentő tényeket tartalmazó kötetet adott ki egészséges táplálkozás témájában, amely - ha tényei igazak - forradalmasíthatja (többek között) a Chron-betegség, vastagbélgyulladás, szklerózis multiplex, izületi gyulladás, pikkelysömör lefolyásának és tünetei enyhítésének terápiáját, akár tünetmentességet vagy gyógyulást is produkálva. Igaz-e? A szerző, Steven R. Gundry, évtizedek óta gyakorló orvos, szívsebész, aki mellette kutat is. Szívsebészet mellett át-átrándul más orvosi területekre is, komplexen figyeli a szervezetet, jegyzi fel empirikus tapasztatait. Napjainkra megállapításait klinikai vizsgálatok és gyógyult vagy tünetmentes betegek százai igazolják, amelyeket olvasóinak A növényparadoxon című kötetben adja át. Másképpen úgy is nevezhetnénk: Mindent a lektinmentes diétáról.

Ha túlsúlyos vagy, inzulinrezisztenciában szenvedsz, izületi gyulladás (és sok minden más) keseríti életedet, akkor törődsz az egészségeddel, és igyekszel te is alacsony zsírszázalékú tejet, tejterméket inni, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket fogyasztani, figyelsz az alacsony glikémiára, cukormentességre, mozogsz - és mégis problémáid vannak. Nos, a szerző szerint nem vagy hibás, de szinte az egész glikémiás, alacsony zsírszázalékos (stb.) cucctól el kell búcsúzni.  Az író minden szerénytelenség nélkül jelenti ki, hogy megtalálta a legtöbb egészségügyi probléma közös gyökerét. Ez már azért döfike, nem?beteg.jpgMegítélése szerint ezek nem mások, mint a lektinek. Egyfajta fehérje, amely a gluténekhez tartozik (ha jól értettem a szerző fejtegetését). Állítása bőséges kutatási anyagon, kollégái által történt felülvizsgálatokon alapul. A legtöbb egészségügyi szakértő szerint betegségeink a lustaság, a gyorskaja függőség, a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal teli italok fogyasztása és a toxinokkal teli környezetben tartózkodásunk miatt következik be. Igen, ezek a dolgok meggyorsítják az egészségromlási folyamatot, de az igazi ok ennél jóval mélyebben rejtőzik, a már említett lektinek támadásáról van szó. 

Ez a fehérje a hatvanas évektől került túlsúlyba táplálékainkban, amelyek egyfajta toxinok saját megmaradásuk érdekében: ettől lesz merev a rovar, ha elfogasztja a növényi részt, hogy leegyszerűsítsük a probléma magyarázatát. Ezek a toxinok szép csendben az emberi egészséget is alááshatják. Az ellentmondás abban rejlik, hogy amíg sok növény támogatja az emberi szervezet egészségét, addig mások rombolnak, főleg a bélrendszerben. A legtöbb növény meg akar betegíteni bennünket. Itt jön a paradoxon: de kis mennyiségben kifejezetten szükségesek az ember számára, jótékony hatásúak, míg ugyanezek nagy mennyiségben mérgek testünk számára.tomato.jpgA következő fejezetekben meghökkentő dolgokkal bombáz bennünket, olyan ételekről bizonyítja be, hogy káros, amelyekről nem is gondoltad volna. Hangsúlyozza, hogy szinte mindenkivel szemben megy ajánlásai alapján, de mégis azt mondja. kövesd őt. Pusztán étrenddel vissza tud fordítani egy szívbetegséget, sebészi beavatkozás nélkül. Hihetetlenül hangzik, nem? Olyan fogalmakkal operál a könyvében, amit orvosi képzettség nélkül meg sem értek - úgy teszek, mint anno, matematika órán, amikor bármit hajlandó voltam elhinni minden bizonyítás nélkül, csak adják meg a kettest órai viselkedésem alapján.avocado.jpg

Nem tudom, mi az igazság. Nem tudom, hogy van-e jelentős ténybeli alapja a műben foglaltaknak. Értekezik molekuláris mimikriről, immunsejtekről, lyukasbél-szindrómáról, ftalátokról, stb. Lefektet négy szabályt, amelyek szerint 
1) amit már nem fogyasztasz, sokkal nagyobb hatással van rád, mint az, amit elkezdesz enni,
2) figyelj oda a bélbaktériumaidról való gondoskodásra és táplálásukra, cserében ők is gondoskodnak és táplálnak téged. Végül is, te vagy az otthonuk,
3) a gyümölcs lehetne édesség is (ezen lehidaltam és fellázadtam),
4) az vagy, amit az evett, amit megettél (oké, ezt értem).

Kidolgozott egy Plant Paradox programot, amelyet követve nehéz tünetektől való szabadulást ígér, klinikai tapasztalatok alapján. A lényege, kiiktatni az étrendből az alábbiakat: 

- minden jelentős lektinforrást gabonafélék, hüvelyesek, GMO, teljes kiőrlésű ételek)
- minden cukrot és mesterséges édesítőszert,
- minimalizálni a szervezetbe kerülő omega-6 zsírsavat,
- ipari termelésből származó ételeket (szárnyas, sertés, tejtermék, stb.)
- endokrinromboló ételeket.

Idővel ajánlott csökkenteni az állati fehérje bevitelt napi 10-20 dekára, ebbe a hal is beleértendő, és szabályos időközönként a böjtölés is jót tesz. A mű komplett étrendeket tartalmaz, receptekkel, amelyek elkészítése nem is olyan bonyolult. Túlsúlyba kerül az avokádó, mint az egészségesek között is a legegészségesebb alapanyag, de zöldbanánliszttel és lenmagolajjal is komoly dolgokat lehet elérni a szervezetben.szerzo.pngA szerző, Steven R. Gundry

Nos, ahogy írtam: nem tudom, hogy igaza van-e a szerzőnek. Ha ezekkel a betegségekkel komolyan küzdenék, amelyek ellen hatásosnak írja étrendjét, ha utolsó szalmaszál lenne, persze, én is megpróbálnám követni tanácsait. Jelenlegi életemben nagyon nagy kihívás lenne már magának az alapanyagoknak beszerzése is. (Amúgy is, zöldbanánliszt: mi az?) Fatornyos kis falumból először is be kellene ügetni olyan helyre, ahol nagy mennyiségben kapható avokádó. Amit amúgy sűrűn meg kéne lépnem, mert nem az a tartós élelmiszer, amit berakok a fagyasztóba és királyul le van tudva minden vele kapcsolatos tevékenység, nem romlik tovább. Helyenként - laikusként - egyet tudok érteni vele. Szintén laikusként az a véleményem, ha betartom a mértéket, mozgok, kerülöm az antibiotikumot, kevés gyógyszert kell szednem, örökletes betegség jelentősen nem károsít, akkor olyan nagy bajom nem lehet. Meghalni meg akkor is meg kell, ha a doktor étrendjét követem, meg akkor is, ha nem. Beteg embereknek remény, egészségeseknek érdekesség ez a kötet.

noveny.gifA regényt az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Érdekel a könyv? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadótól!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Vasköd, ahol a sünt Bruce Willisnek hívják

A kísértet kitálal - Kate Morton legújabb könyve, Az órásmester lánya, magyarul

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5215097216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.09.26. 19:58:57

Nem a könyvről, csak az avokádóról. “be kellene ügetni olyan helyre, ahol nagy mennyiségben kapható avokádó. Amit amúgy sűrűn meg kéne lépnem, mert nem az a tartós élelmiszer, amit berakok a fagyasztóba és királyul le van tudva minden vele kapcsolatos tevékenység, nem romlik tovább.”. Tévedés. Megveszed, megvárod a konyhában míg megérik, (picit benyomható), ha éretlen, megmosod, és egészben mehet a fagyóba. Színe, íze nem változik, a rostok ugyan felpuhulnak, de ez csak annyi, hogy egy villával kikeverhető lesz. Nagyon szeretem, tízesével veszem, mindig van a fagyóban, csak egy kis tejfölt, sót, borsot szokott kapni, és mehet a kenyérre, vagy amire akarod. És, ha tejföllel csinálod, akkor az is működik, hogy tejföl nélkül kikevered, felőlem rakhatsz bele fokhagymát, csilit, stb, és a tejfölt rásimítod a tetejére, nem barnul, tehát buli előtt jóval is elkészíthető, és csak tálaláskor kevered össze a tejföllel. Persze, ha nem szereted, akkor feleslegesen írtam.

Carbonari 2019.09.26. 20:34:29

@élhetetlen: Köszönöm szépen! Tehát nem kell megpucolni (meghámozni, magja ki belőle), meg kell várni, amíg megérik és mehet a mélyhűtőbe. Jól értem?

élhetetlen 2019.09.27. 10:49:55

@Carbonari: Igen, jól érted, aztán ha kivetted. és kiengedett, félbevágod, mag ki, csak már nem hámozni lehet, hanem kiskanállal kikanalazni a keverő tálkába, mert, mint írtam, a rostok a fagyasztástól felpuhulnak. Nem nagy kaland, próbáld ki, és ha neked is bejön, akkor jó. Én évek óta így hörcsögölöm, (tartalékolom), és a régi szép időkben, (pár éve), mikor még 100 ft. volt akciósan, ez volt a legolcsóbb, legfinomabb reggeli. Lehet, hogy még most is az, mert lehet, hogy két croissant drágább.

szuts 2019.09.27. 10:50:50

Helló!

Nekem gyanúsan bestseller/anyagi haszon indíttatása van ennek a könyvnek.
Az ilyen eredményeket nem egy átlagember számára kiadott könyvben kellene taglalni, hanem egy orvosi konferencián, ahol szakemberek ülnek együtt, be lehet mutatni a klinikai vizsgálatokat, azok eredményeit. Ha konszenzusra jutnak a hozzáértők, akkor majd ők "leszivárogtatják" a köztudatba.
Kicsit hasonlít a százezredik tuti fogyókúrás könyvhöz.
Alapvéleményem ezekkel a legújabb kori - brit tudósok felfedezték típusú - csodáknál, hogy amit az ember ezer éve fogyaszt, az nem lehet rossz. De az arányos étkezés fontos.
Ami írásra ösztönzött, az ez a mondat: "4) az vagy, amit az evett, amit megettél". Ilyenkor kétségbe vonom, hogy ez a tudó/orvos tisztában van-e az asszimiláció jelentésével?! Nem a táplálkozó alakul az elfogyasztott táplálékhoz hasonlóvá, hanem a táplálék alakul (asszimiláció=a felvett táplálék feldolgozása) az olyanná, mint a táplálkozó. Azaz hozzáalakul az ő testéhez. Az abált szalonna alakul Ferivé, és nem Feriből lesz abált szalonna, ha azt vacsorázik Feri! :)

Carbonari 2019.09.27. 10:57:44

@szuts: A kifogásolt mondat arra vonatkozott a kötetben: amennyiben pl. antiniotikummal kezelt húst fogyaszt az ember, akkor az állatban maradt szermaradékok bejutnak a húst megevő szervezetébe is. Biztosan én nem fejtettem ki érthetően a mondat hátterét.

Attilajukkaja 2019.09.27. 18:22:25

"a gyümölcs lehetne édesség is (ezen lehidaltam és fellázadtam)"
Mégis miért hidaltál le????
Én egyetlen egy édességet eszem meg: a friss vagy fagyasztott gyümölcsöt. A legtöbb tele van cukorral, finom, édes, vagyis nem csak hogy lehetne édesség, hanem egyértelműen az.

szuts 2019.09.27. 18:23:21

@Carbonari: Értem, de ettől függetlenül ez a "szlogen" igen divatos - leginkább a ... vegetáriánusok berkeiben. (Itt a ... a mega/paleo/giga, stb. helyettesítője)
De akkor - gondolom - a többiben egyet értünk. :)

Attilajukkaja 2019.09.27. 19:58:24

@Carbonari:
Örülök, hogy legalább valaki egyetért. :o)
süti beállítások módosítása