Scott Kelly: Egy év az űrben

2019. október 26. 07:38 - GReni

Könyvajánló - Scott Kelly: Egy év az űrben

Scott Kelly, a kivételes ember, aki négyszer járt a világűrben. Utolsó útjával vált igazi legendává, amikor rekordot döntve ő lett a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő, amerikai űrhajós. Kibírnád elszigetelve a világtól 340 napig? Tudd meg, ő hogyan csinálta!

c8e2e964-613c-4910-9909-4cb34927636d_1140x641_masolata.jpg

Scott Kelly neve már-már legenda az űrkutatásban. Egy kivételes férfi, aki négyszer járt az űrben, amelyből volt egy, az utolsó, amely kifejezetten veszélyes és egy egyedülálló küldetés is. A Nemzetközi Űrállomáson átlagosan 5-6 hónapot töltenek az emberek, ő pedig csapatával egy közel egyéves útra vállalkozott. Arról bőven van adat, hogy fél év alatt mi történik az emberi szervezettel. De vajon mi lesz egy év után? Állandó társával és a változó legénységgel rengeteg mindenre kell figyelniük.

"Misa és én önmagunk megfigyelésével többféle adatot gyűjtünk be, ami sok időt vesz igénybe. [...] Az űrállomás világszínvonalú keringő laboratórium, így a humán vizsgálatok mellett - amelyeknek én vagyok az egyik fő alanya - sok időt töltök majd más kísérletekkel, amelyeknek a folyadékok fizikája, a botanika, az égés és a Föld megfigyelése lesz a tárgya."

Az űrhajós történetét 2015 február 20-tól követjük nyomon, amikor megérkezett Csillagvárosba. Itt található a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ, ahol több mint 60 éve képzik az űrhajósokat. Scott Kelly pedig azért érkezett, mert 2011-ben nyugdíjazták az Államokban az űrsiklókat, így ez volt az egyetlen lehetőség, hogy eljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Megismerjük a helyet, az indulás rituáléját és Kelly legénységét. Amitől pedig még érdekesebbé válik a kötet, hogy nemcsak űrhajós munkájáról olvashatunk, hanem rengeteg mindent megtudunk gyerekkoráról, családjáról, ikertestvéréről, Markról, aki csodás hatással volt életére (és akivel gyerekként sok balhéban benne voltak), valamint lányairól, kedveséről. Lehetőséget kapunk, hogy megismerjük a legendás rekorder űrhajós mögötti történetet. Külön öröm volt számomra, hogy nem egy "rózsaszín" sztorit kaptunk, hanem az igazságot, amelyben a fájó emlékek is helyet kaptak, mint pl alkoholista, erőszakos édesapja, félresiklott házassága, negatív kritikák kollégákra, sőt még a NASA-ra is.

iss-1.jpgNemzetközi Űrállomás

Mesél a tanulási nehézségeiről, figyelemzavaráról, míg végül középiskolában a sürgősségi betegellátás lekötötte. Mentősként dolgozott és vágyott az orvosi pályára, de már az előkészítő komoly gondokat okozott. Aztán az élet elé sodorta Tom Wolfe Az igazak című könyvét, mely az első úrhajósokról és az amerikai űrhajórepülés kezdetének történetéről szól. Annyira magával ragadta a kötet, hogy úgy érezte az akkor tizennyolc éves kölyök, hogy bármi áron ez lesz az ő célja, a hivatása. Az út nem volt könnyű, de végignézve ezt az 1964-es születése óta megtett lenyűgöző utat, bőven megérte.

Hihetetlen elképzelni, hogy valakik vállalják, hogy egy éven keresztül csupán összesen 13 emberrel találkozzanak. Miközben fogalmuk sincs róla, hogy miként fogják bírni testileg és lelkileg ezt a küldetést. A legénység hármas csapatokban néhány havonta cserélődött. Azon a napon, amikor megérkezett az űrállomásra neki is voltak kétségei:

"Beleborzongok a gondolatba, hogy csaknem egy egész évig leszek idefent. Tényleg tudtam, hogy mire vállalkozom? Egy pillanatig arra gondolok, hogy talán ez volt életem legbutább döntése."

Rengeteg izgalmas információval szolgál Kelly az űrbeli életről. Elmeséli, hogy milyen nehéz lebegve aludni, miközben a kozmikus sugárzástól lehunyt szemmel is villanásokat lát az ember. Aztán ott van még az állandó zaj és számos olyan zavaró tényező, melyhez 340 nap alatt bőven van idő hozzászokni.

kelly.jpg

Egy rendkívül izgalmas olvasmány egy veszélyes küldetésről, a megpróbáltatásokról, kihívásokról és egy életre szóló élményről. És az útról, amely egy kivételes embert eljuttatott az álmai megvalósításáig.

Tetszett Scott Kelly stílusa. Nagyon olvasmányosra sikerült a kötet, amelyet jól felépített. Váltva látjuk az utat a negyedik és egyben utolsó útig a Nemzetközi Űrállomásra és az ott töltött időt, melyről kendőzetlenül ír. Szenvedéllyel, nyíltan, sokszor humorral megspékelve a jó és rossz emlékekről, tapasztalatokról egyaránt. Akit kicsit is érdekel az űrhajós lét, egy rendkívül inspiráló életút, annak ez a kötet maradéktalan szórakozást fog nyújtani.

egy-ev-az-urben.jpgA kötetet a Park Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az első ember: Neil Armstrong élete

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7815184644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása