Hogyan szerettessük meg a kiskamasszal a történelmet?

2019. november 17. 06:37 - Carbonari

Könyvajánló - Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

p1120554.JPGÖrökös gondban vagy a kiskamasszal, hogy utálja a történelmet? Add a kezébe ezt a könyvet, amely humorosan, jelenlegi technológia igénybevételével szemlélteti - naná, hogy mai szlengben! - a régmúlt eseményeit. Például I. Béla királyunk csetel IV. Henrikkel, és szelfivel bizonyítja, milyen sereg élén fogja ronggyá verni minden ellenségét. 
Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam rajta. 

A Kolibri Kiadó komoly, igényes kiadványt tett fiatal olvasói elé, Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból címmel. A kötetet Bertóty Ágnes és Rátkai Kornél illusztrációi teszik teljessé.

A szülő mindig gondban van, amikor egy-egy tantárgyat nem kultivál csemetéje, és folyamatosan keresi azt a megoldást, amellyel valamilyen módon megkedveltetheti vele a nemszeretem tárgyat. Olyan sok megoldás nem létezik, mindenféleképpen kreativitást és képzelőerőt igényel a feladat végrehajtása. Muszáj hatnunk a kiskamasz kíváncsiságára, elevenségére, humorára, és kifejezetten az ő nyelvén kell előadnunk elgondolásainkat ahhoz, hogy felfigyeljen arra, amit mutatunk neki. 

"Kézai Simon:… Összegereblyéztem mindent, amit a hunokról különböző krónikákban találtam, és néhány dolgot odakopiztam hozzá a magyar történelemből.
Márk: Miért?
Kézai Simon: Hát mert eléggé hézagos maradt volna a hun történet, gondolhatod. Meg szereplők is kellettek, az ő neveiket helynevekből buheráltam. Random csatákat is raktam bele, olyan helyekhez kapcsolva, ahol római romok vannak. És hát mitől lennének romok, ha nem a hunmagyarok pusztításaitól? Mi az, ami pusztító? A csata. Ennyi."

p1120555.JPGLőrinc László könyve a fenti kívánalmaknak tökéletesen megfelel. Igényes, humoros, kreatív, a gyermek nyelvén szól közönségéhez. A mai fiatalok szinte laptoppal, mobillal a kezükben születnek, könnyebben beállítjáklorinc.jpg maguknak a mobilinternetet, mint szüleik, nagyszüleik valaha is. A csetelés önálló műfajjá nevelte ki magát, a virtuális csevegés többet jelent lassan kapcsolatfelvétel szempontjából, mint a telefon vagy a személyes beszélgetés.

A szerző, Lőrinc László

"IV. Béla király: Mit képzeltek? Ő nem Isten, ő a lányom…
Szabina, apáca: Nem igaz! Margit egy szent!…
Benedikta, apáca: Nagyon cool, sohase mosakszik… A testét már fullosan ellepték a tetvek. Egy igazi szent!"

A mű az Árpád-kor jelentős eseményeit veszi górcső alá, Facebookra és virtuális valóságra hangolva. A beszélgetésben résztvevő történelmi (és nem történelmi) személyek arcképpel és határozott álláspontokkal rendelkeznek, amelyeket nemre, képzettségre és hatalmi státuszra tekintet nélkül hangsúlyoznak is. Ha kell, kiállnak magukért, ha azt nem lehet, benyalnak kicsit, már annak, aki hagyja, fúrnak, könyökölnek, kinyilatkoztatnak, ugratnak vagy ledorongolnak, miközben mellettük és velük halad a történelem. A humoros csetelések mögött egy-két oldalban ott a valós történelmi esemény és személy, amelyet már komolyan lehet venni, de a képzelet szárnyalásán alapuló csetelés sokkal érdekesebb és fülbe-, elmébe mászó, mint a valóság.p1120558.JPG25 fejezeten keresztül, gyerekbarát módon ismerkedünk az Árpád-kor jeles eseményeivel, sorsfordító személyiségeivel. Ereszkedünk lefelé Árpáddal a Vereckei-hágón ("Egyik hely sem volt ennyire kúl. Ez nagyon ott van. Sokkal inkább, mint Etelköz.), amúgy megtudjuk, hogy isteni a kilátás is. Vívjuk a pozsonyi csatát ("Írmagjuk sem marad! Offoljuk őket Bajorországból!"), Gizella és István király frigyéről olvasunk (Sok puszi Nyitráról), de lájkolhatjuk Julianus barát kedves hangulatát is.

"Árpád: Na jó, leereszkedünk, majd küldünk még képet.
Tarkacsu: Sokat! Panorámaképet is.
Árpád: Feszt. Körbe, panorámát."

Hja, így könnyű történelmet tanulni, mint úgy, ahogy nekem kellett: csak ültem a törikönyv felett és magoltam, hogy 1055, Tihanyi apátság, 1222, Aranybulla, 1351 Árpád-ház kihalása, stb. Ahelyett, hogy ezt a könyvet már akkor megírták volna és kezembe nyomták volna! A szerző, Lőrinc László történelemtanár, gyakorló pedagógus, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, aki napi munkája ürügyén pontosan tudja, hogy a tanítást hogyan teheti izgalmassá, érdekessé, kelendővé és felértékeltté a kamasz szemében. Több ilyen tanárt szeretnék kis hazánkban!

szelfi.jpg

 

 

A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Amiről tudnod kell és tudni érdemes a Marvel képregényhőseiről

Hagyományos meseszereplők nem hagyományos módon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4515184340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása