Elit egyetem, mézes-mázos Nyuszikák és gyilkosság...

2019. november 26. 07:14 - GReni

Könyvajánló - Mona Awad: Nyuszika

Művészek, önismeret, emberi kapcsolatok, barátság, egyetemi élet, drogok, bizarr, horrorba illő jelenetek, furcsa látomások. Eljön a pont, amikor már senki nem tudja, hogy mi a valóság és mi a hallucináció. Ez a könyv minden, csak épp nem cukirózsaszín.

1_82.jpg

A történet narrátora Samantha, aki írásművészeti mesterképzésen tanul egy puccos, elit egyetemen ösztöndíjjal, és rögtön a kötet elején tisztázza az olvasókkal, hogy mély megvetéssel tekint az ölelkező, sikkantgató, cukimuki, pénzes kis Nyuszikákra. Kik is ők? Egy négyfős csajokból álló klikk, akik Nyuszikának hívják egymást. Samantha a tanévnyitó partira magával viszi barátnőjét, Avát, aki hitetlenkedve nézi a Nyuszikákat, akik óvodás hangon ecsetelik épp, hogy mennyire szörnyű volt különtölteni a nyarat. Miután Ava nevetésben tör ki, a Nyuszikák bámulni kezdik őket.

"A Hercegnő azzal, hogy felénk fordul, amolyan hullámeffektust vált ki a Nyuszikák körében. Először Minitorta néz oda, aztán a tigrisszemű Horrorbaba, majd Vignette is, akinek bűbájos, viktoriánus csontvázarca van, egymás után szép sorban, végigmérnek minket tetőtől talpig, úgy falnak fel a szemükkel, mint megannyi, fura italt szürcsölgető szájacska. Közben az orruk meg-megrándul, a nyolc szemük viszont rezzenéstelenül bámul és bámul."

Majd az eddig láthatatlan Samantha, akinek még a nevét sem volt képes senki megjegyezni az első tanév végére, meghívót kap a Nyuszikák privát bulijába, a legendás Szutyok Szalonba. Volt korábban is közös órájuk, idén is várható, de eddig semmi jelét nem adták, hogy be akarnák venni a brancsukba.

Az első éve magányosan telt. Nem volt képes beilleszkedni, elvegyülni, kirekesztve érezte magát, de megismerte Avát, aki teljesen más volt. Vagány, akit nem érdekel mit gondolnak mások, egy kissé elvont, belevaló művészcsaj, aki megveti a puccos, elit egyetemet. És most furcsa dolog történt: elment a Nyuszikákhoz és élvezte. Egy kissé fura, beteg beszélgetés némi droggal, alkohollal átitatva és Sam-et beszippantotta a Nyuszikák világa. Már nem keresi Avat társaságát, egyre inkább a lányok hatása alá kerül. Mi pedig a könyv hatása alá. Beszippant.

Első könyvem a szerzőtől és nem tudom, hogy szeretettem-e. Jókat nevettem rögtön már az elején a stíluson, ahogy Samantha beszél a négy, számára bizarrul viselkedő lányon. Emellett imádtam a könyv szarkasztikus oldalát, amelyben kiparodizálja a gazdagokat, az elit írói kurzusokat. De kapunk bőven szomorúságot, magányt, alkotói válságot és sötétséget is, na meg leckét arról, hogy miként ragadhat magával a csordaszellem.

Szólt ez a könyv mindenről: emberi kapcsolatokról, barátságokról, önismeretről, egyetemi életről, drogokról, mindezt megspékelve bizarr, sőt, horrorba illő jelenetekkel, furcsa látomásokkal. Sokszor már nem tudtam, hogy mi a valóság és mik azok a pillanatok, amit delíriumban tölt a kedves főszereplő. Az egész kezdett valami szürreális masszává válni. És bár a könyv kb. harmadánál már kezdtem sejteni, hogy mi is lesz a csattanó, azért tetszett a végkifejlet. Aki szereti a nem épp hétköznapi írásokat, az nem fog csalódni a Nyuszikában.

1697131.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2015265714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása