Boldogságot akarok eladni!

2019. december 06. 05:14 - Carbonari

Könyvajánló - Viktor Pelevin: Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre

happynes.jpgBoldogságot akarok eladni, mondja ő, én meg elhajtom anyukájába. Nem úgy Viktor Pelevin hőse, Fjodor Szemjonovics, a dúsgazdag orosz oligarcha. Úgy dönt, ad egy esélyt Damian Csigin startuposnak, aki boldogságot árul. 
Hogy ebből mi lesz? 

A Helikon Kiadó Viktor Pelevin pimasz, meghökkentő művét hozta el a hazai könyvesboltok polcaira, Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre címmel. Ha nagyon röviden és velősen akarom megfogalmazni a történet lényegét, akkor arról van szó, hogy boldogságot is csak annak lehet eladni, aki meg is tudja fizetni a szolgáltatást. Ez van, emberek, semmi sincs ingyen, boldogság meg pláne nem. Vagy mégis?

Az első lapokon a gazdag, idős Fjodor Szemjonovics drága italt kortyolgatva, felületesen hallgatja a befektetőre vadászó Damian Csigin eszmefuttatását a startup vállalkozásokról. Damian őszintén (?) elmondja, mi a véleménye ezekről az újszerű, mozgékony vállalkozásokról: szerinte ezek a társaságok kilencven százalékban szélhámosságok, csak a lázas tevékenykedések látszatával házalnak, prezentációkat adnak el valós pénzért. De bezzeg ő! Ő aztán nem! Ő röviden boldogságot árul.

Nos, ez már az első lapokon kiderül, és itt nagyot nevetve vetődtem hátra a fotelemben, hogy ez az ember totál hülyének néz, kérem szépen. Boldogságot árulni? Hagyjál már! De nem, ez a Csigin nevű fazon nagyon igyekszik, a Fuji-@, illetve Fuji-e vállalkozása (az e ugyanúgy bekarikázva, mint a jól ismert kukacjel), szóval a vállalkozása valóban boldogságot árul, és miután Damian nagyon nem szeretne visszacsúszni hótszegény Gyemjanba (a csóka eredeti keresztneve), ezért igen csak odateszi magát a gazdag öregember meggyőzéséhez. Sikerül is neki egy kisebb összeg beinvesztálásra rávenni Fjodor Szemjonovicsot.

Viktor Pelevin (1962) a mai orosz irodalom kultikus, világszerte népszerű szerzője. Nevezték már a "gogoli hagyományok továbbírójának" a "posztmodern orosz irodalom fenegyerekének" és a "cyberkor pszichedelikus Nabokovjának" is, míg ő maga "turborealistaként" határozta meg prózáját. Sztahanovi tempóban bővülő, jelen állás szerint tucatnyinál is több regényből és megannyi elbeszélésből összeálló életműve javarészt magyarul is olvasható.

Forrás: Helikon Kiadó

A projekt elindul, a másik főszereplő, Tánya (Tatjána Oszipova) pechjére. Mint Fjodor Szemjonovics első, fontos érzelmi kapcsolatának, fontos szerep jut neki a startup vállalkozás első lépcsőjében, és annak rendje-módja szerint megaláztatik nőiségében.pelevin.jpg

A szerző, Viktor Pelevin

Innentől elszabadul a pokol. Először is Fjodor véletlenül  belelát az üdvözölés titkos szféráiba, ezért a kúrát folytatni szándékozik, pénz nem számít, csak az azonnali lelki harmónia elérése. Damian pedig, ahogy írtam már, naná, mindent elkövet, hogy vállalkozása egyre nagyobb falatot hasítson ki a dúsgazdag oligarchák vagyonából, egyáltalán nem akar újra szegény lenni, ha már egyszer belekóstolt a nyugodtabb életbe. Dehát ki tud parancsolni bármilyen folyamatnak? Lehet, Damián legnagyobb problémája abban leledzik, hogy kőgazdag emberekkel nem jó üzletet kötni, mert ők mindenképpen nyernek, akkor is, ha nem?

Tánya azonban nagyon beleélte magát, hogy volt szerelmével való találkozása elindítja őt a szerencse útján (hiszen amúgy miért kereste volna ennyi idő után olyan külsőségek közepette?!), és ami történt, összetörte ugyan lelkileg, de meg is keményítette. Fallogocentrikus világrend - hallottál már róla? Mert én nem, de ez nem számít. Nos, Tánya egy olyan csoportuláshoz csapódik, amely a fenti világrend ellen, Új Vadásznők néven ezoterikus eszközökkel veszi fel a harcot. A cél érdekében képesek fegyverként használni elnyomott nőségüket. (Itten' csuklottam egyet.)

"Megértettem, hogy ki volt valójában Buddha.

Díler volt. Igen, igen, díler volt, a szó szoros értelmében - és egyfolytában a nyomában járt a legkifinmultabb és legtapasztaltabb fogyasztók csapata, akiket ő szoktatott rá a legfantasztikusabb és legfinomabb gyönyörre, ami csak létezik a világon. 
...
Buddha amellett nagy hacker is volt. Csak ő nem holmi demokrata párt szerverét hekkelte meg, mint a pinty, hanem a legtökéletesebb számítógépet, amelyet a természet teremtett tizenötmilliárd év alatt. Meghekkelte az emberi agyat."

Mindenki halad saját útján, miközben egyre közeleg a két főhős újbóli találkozásának időpontja, ahol a mágikus feminizmus és az újorosz individualizmus is összecsap, sőt, a fülszöveg szerint végső összecsapás következik be.

Kérem szépen, ez a Viktor Pelevin őrült. Nem szimplán, halmozottan. Olyan marhaságokat képes egy égisz alá összehozni, hogy a magamfajta öregedő nő csak csapkodja a térdét, hogy ilyen nincs. Abszurd történetek, eszement ötletek jellemzik a cselekményt, emiatt szeretik úgy rajongói a szerzőt. Van itt minden! Szürreális látlelet, paródia egy mai világról, ahol az újfeudalista elit felfoghatatlanul gazdag, ahol divat újra buddhistának lenni, szót ejt MeeToo-ról, új matrarchátusról, férfiak elnőiesedéséről, amely lassan, de biztosan felváltja a férfiuralmat a világban.

"De az egész a liberálisok miatt van."
Nem én modom, a szerző mondatja ki valamelyik szereplőjével.
De öcsém, az a csiga...

pelevinv_titkospillantasok.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!
A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

A csúcsgasztronómia Puskás Öcsije: Kövi Pál

Az első ember a Holdon - Neil Armstrong élete

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso teljes életműve

Kövess minket Facebookon!

Kiadó: Helikon Kiadó
Oldalak száma: 484
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 440 gr
ISBN: 9789634792345
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: M. Nagy Miklós
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1715336994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása