A Paradicsomban sem jó mindenkinek

2019. december 26. 06:18 - Carbonari

Könyvajánló - Charity Norman: Zuhanás

lany_3.jpgKidobnak egy gyereket az erkélyről. Az anya tudja, ki dobta ki, de hallgat. A gyanú pedig a szülőkre terelődik. Mi fog történni? 

A Kulinária Kiadó pár évvel ezelőtt adott ki egy máig is érdekes témát feszegető olvasmányt, Charity Norman: Zuhanás című művét. A történet kortalan: alkoholizmus, recesszió, drog és család, újrakezdés.

Emlékeztek a környezetekben valami igazán kínos eseményre? Mondok nektek párat saját életemből.

- Amikor a szomszéd bácsi sokadjára annyira betintázott, hogy leégette a házunk előtti fa lombjának felét, mert abban az állapotában úgy döntött, hogy a nyár közepéig összegyűlt nyesedéket csak és kizárólag akkor és ott lehet elégetni.
- Amikor középiskolás koromban híre jött egyik általános iskolai osztálytársamról, hogy abba kellett hagynia tanulmányait, mert állapotos lett.
- Amikor egyik ismerősömről első kézből tudtam meg, hogy drogozik.

Mindegyik messze történt tőlem, nem érintett igazán. Mindig másokkal történt meg, mindig lehetett azt mondani, hogy ez velem, velünk nem fordulhat elő, sőt, a problémában résztvevők akár saját maguknak is köszönhetik az eseményeket. Amikor viszont saját családomban szembesültem megoldatlan problémákkal, megállt a tudományom. Azokat az élethelyzeteket csak túlélni lehetett, megoldani nem. Szó szerint a tehetetlenségtől őrjöngeni tudtam volna. Akkor küzdöttem  először olyan összetett problémahalmazzal, amely megmattolt. Szó szerint. Akármerre is mozdultam volna, egyik megoldás sem lehetett nemhogy tökéletes, hanem még valamennyire kielégítő sem. Senki sem tudott speciális, ránk szabott kézikönyvet adni a témában.

Hasonló cipőben jár a könyv főhőse, az angliai Martha McNamara is. A válság kihúzta a férje, Kit lába alól a talajt: jól menő hirdetési cége a múlté lett. Állásinterjúról állásinterjúra megy, de a recesszió erősen lecsökkentette azoknak a státuszoknak a számát, ahová felvehetnék. Kínjában és tehetetlenségében alkoholba menekül. Marthanak jól fizető állása van, jelenleg ő tartja el családjukat, a férjét, továbbá gyerekeit: egy előző kapcsolatából, eltitkolt apától született 16 éves lányt, Sacha-t és két öt éves ikerfiút, Finnt és Charlie-t. 

erkely.jpgA férj alkoholproblémája túlnőtt azon a méreten, amit normálisan kezelni lehetne, ezért Martha vakmerő lépésre szánja el magát: az egész család vándoroljon ki Új-Zélandra, Kit pedig folytassa és teljesítse ki korábban ígéretes festői pályáját. Mindenkinek tetszik az ötlet, csak Sachának nem, de a család ennek ellenére véghez viszi a földrészeket átszelő költözést Angliából Új-Zélandra.

Eleinte minden rendben lévőnek is látszik, jó kis házra bukkannak, amit meg is tudnak vásárolni, az apa fest és sikerül eladnia képeit, Marthanak jó állása van, Sacha is beilleszkedni látszik, az ikrek kedélyén a mennykő se talál fogást, amikor egyik pillanatról a másikra mellbe veri az anyát egy súlyos felismerés, óriási probléma van a családban. Olyan baj, amelynek jeleit már sokkal korábban tapasztalta, de csak akkor ismeri fel a nagy egészet, amikor a mozaikokat összerakja. Küzd és próbálkozik, miközben átkozza átmeneti vakságát, bizodalmát és tapasztalatlanságát a témában. És aztán Finn, az ikerpár egyike lezuhan a házuk magas erkélyéről.
Kiesik.
Kidobta valaki.
A házaspár ellen nyomozás indul, mert a jelek azt mutatják, hogy akár bántalmazás is érhette a kisfiút, ami nem biztos, hogy összefüggésben van a kieséssel, de feltétlenül kivizsgálást érdemel.
Az anya mindent látott, tudja, hogy mi történt, de hallgat. 
Némasága véd valakit.
De kit?
És akit véd, annak meg tud-e bocsátani?

A könyv egyharmadánál nem tudtam türtőztetni magamat, muszáj volt hátra lapoznom a végéig, hogy megbizonyosodjak arról, helyes-e az ösztönöm a végkifejletet illetően, kit is véd az anya. Igen, eltaláltam, őt védte. A vaskos kötet kétharmadát azért olvastam tovább, hogy megtudjam: egészen pontosan miért.
Sokat könnyeztem a történeten, de sokat nevettem is. A két kis lókötő lökött csínytevései, az új-zélandi élet egyszerűsége és tisztasága, a férj lazasága és érzései a felesége iránt mind-mind kedvessé tették a történetet. Martha mindennapjaiba simán bele tudtam helyezni magam, ahol ritkán volt választási lehetőség jó és rossz megoldások között, hanem csak rossz, rosszabb és még rosszabb alternatívák kínálták magukat a probléma megoldására. Király, mi?

A könyvet könyvtárakból, antikváriumokból lehet beszerezni. Érdemes!

Kövess minket a Facebookon is!

Elfogták a Sötét Sebészt!

"A halál a nyomodban jár, nézz szembe vele"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3014104317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása