Szicília, a páratlan szépségű vulkanikus mesevilág

2019. december 27. 07:18 - GReni

Könyvajánló - Szicília (Marco Polo)

Néhány dolog, amiért érdemes ellátogatni Szicíliába:
csúcsok, szurdokok, szirtek, barlangok,
vulkánok, parányi öblök, strandok,
antik és barokk városok,
végtelen szőlőültetvények.

272015.jpg

Sokan szeretnek tavasszal utazni, és nem árt időben elkezdeni a tervezést. Ezúttal is a Marco Polo sorozat egyik új kiadványát hívtam segítségül. A kötetben minden megtalálható, ami egy kellemes kikapcsolódáshoz jól jön. Naprakész információk látnivalókról, nevezetességekről, nyitva tartási időkről, közlekedésről. Emellett találunk benne tuti tippeket gasztrológiáról, helyi szokásokról, időjárásról, vásárlásról, szórakozási lehetőségekről, sőt még spórolásról is. Kis mérete miatt pedig könnyen elfér egy kisebb táskában is, de még így is jutott benne hely az ünnepeknek, egy kis történelmi összefoglalónak, szótármellékletnek és az a elengedhetetlen térképmellékletnek. És mindezt ráadásul jó áron kapjuk. :) Most pedig jöjjön egy kis ízelítő Szicília mesés látnivalói közül.

"Szicíliát a sokszínűsége egy kis kontinenssé teszi. Az utazó minden egyes lépése a felfedezés örömével szolgál, s minden felfedezés nyomán saját Szicília-képét építheti-alakíthatja."

etna.jpg

A kötetben öt fejezetre bontva találjuk a látnivalókat, minden régióból mutatok egyet. Elsőként következzen az Észak-Keleti régió, ahol csúcsok, szurdokok, strandok és nyüzsgő városi életet is találunk. Az Etna kitörései számos katasztrófát okoztak, mégis évszázadok óta sűrűn lakott ez a vidék. A sziget talán legismertebb és leglátogatottabb városát egy igazán különleges középkori jelleggel bíró város, Taormina, melyet a Peloritani-hegyek egyik nyúlványán találunk. Megnézhetjük a normann építészeti jegyekkel rendelkező dómot, a Palazzo Corvaiát és kihagyhatatlan látnivaló a félköríves görög-római színház (Teatro Greco-Romano), ahonnan páratlan a kilátás a környékre és a nyáron is hófödte Etnára.

stromboli.jpg

A Lipari- és Eoli-szigetek egy felfedezésre váró vulkanikus mesevilág barlangokkal, szirtekkel, termákkal és parányi öblökkel. Ezek a vidéken mindenképpen érdemes ellátogatni a Stromboli-szigetre, mely valójában egy 924 méter magas működő vulkán, melynek csúcsa felett mindig füst gomolyog. Itt találjuk Olaszország legelzártabb települését, amely csak csónakkal megközelíthető és csupán néhány család él Ginostrában. A szigeten találunk egy aszfaltozott utat, mely a világítótoronytól felvisz a magas nádas között, majd találunk egy nem túl biztonságos ösvényt, mely egyenesen a csúcsig vezet. Délutánonként indulnak túracsoportok, hogy a naplementében élvezhessük az izzó kráter színpompáját.

643bfaf6-16c3-40ce-bf07-92b3b64e11ff-istock-528377465.jpg

A helyiek előszeretettel mondják a Délkeleti Régióra, hogy sziget a szigeten. Itt minden van. A termékeny síkságok olívaültetvényekkel, citromfaligetekkel, zöldségekkel, szőlővel vannak tele, míg a kopár hegyek egymástól távol eső tanyáknak adnak otthon. A patakok és folyók völgyei mentén, a szorosok között áthatolhatatlan őserdőkre bukkanunk. Emellett lenyűgöző fekvésű antik és barokk városok sora várja az ide látogatókat. Ebben a régióban található Pantalica, ahol az Anapo-völgy és a mellékvölgyek oldalába több mint ötezer kamrát véstek, melyek többsége szinte megközelíthetetlen. Ezek a sírkamrák veszélyes időkben az emberek hajlékául is szolgáltak. Igazán különleges látványt nyújtanak.

palermo-zisa1.jpg

A következő fejezetben megismerkedhetünk Palermóval és az északi parttal, ahol a parttól a hegyek meredeken emelkednek, a hegyfokok között széles tengeröblökben gyönyörködhetünk. A környék számos remek kirándulóhelye mellett mindenképp érdemes elidőzni Palermo városában, ahol a szárazföld felől érkezve betonházak, nyomornegyedek fogadják a látogatókat, míg a tenger felől az északi part mesés vidékébe cseppenünk. Az óváros jelentős területe romos, köszönhetően a második világháború bombázásainak. Néhány emlék mégis megmaradt, mint például a fenti képen látható La Zisa, mely az arab építészet egy különleges, kiválóan restaurált darabja. 

sicily_selinunte_temple_e_hera.jpg

A Délnyugati Régió dúskál a kötelező ókori látnivalókban. Antik emlékek sora várja az utazókat. Többek között a sziklába épített hegyi város, Caltabellotta, ahol a város felett magasodó sziklaláncon várak és templomok magasodnak. A hosszú lépcsősoron érdemes felküzdeni magunkat, odafentről a sziget jelentős részét beláthatjuk. Tiszta időben még az Etna csúcsa is felsejlik a távolban. A másik kihagyhatatlan látnivaló Selinunt, az egykor virágzó város, ahol az Akropolisz (lásd a fenti képen) környékén nyolc templom maradványait tárták fel.

borito_12.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ciprus, a szerelem szigete

Andalúzia: mediterrán hangulat ötvözve a pazar mór építészeti kincsekkel

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7915351598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása