Pszichothriller, fekete humor és skizofrénia. Mi kell még?

2020. június 04. 07:21 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bobby Hall: Szupermarket

A Szupermarket fekete humorú pszichológiai thriller, az őrület és a kreativitás lényegének élveboncolása.

1_167.jpg

Ti tudjátok, mi a skizofrénia? A legtöbben tudathasadással vagy disszociatív személyiségzavarral azonosítják, ám a kettő nem ugyanaz. Ha elolvassátok ezt a könyvet, tökéletesen egyértelmű lesz a különbség. És spoilermentesen nagyjából ennyit lehet elmondani erről a kötetről... Higgyétek el, én aztán szeretem a spoilereket, és a hatalmas tiltást meg siránkozást kissé túljátszott, túllihegett dolognak tartom, de ennél a kötetnél jobb, ha úgy veszed kézbe, hogy semmit nem tudsz róla. Még a fülszöveget se olvasd el!

– Úgy értem, ki vagy emlékezet nélkül, ugye? – kérdezte. – Csak porhüvelye annak, aki egykor voltál…emlékezet nélkül nem létezik tudat, nem létezik „én”. Létezhet öntudat emlékezet nélkül? És nyelv? Tapasztalat? Emlékezet nélkül az élet ismétlések sorozata? Az emlékezet a garancia az elme épségére? Emlékezet nélkül olyan vagy, mint a krapek a Mementóban , a karodra jegyzetelsz, hogy megfejtsd mi folyik körülötted.

Aztán ne lepődj meg, ha nem értesz semmit. Fel ne add, mert össze fog állni az a kép, és így válik az egyik legzseniálisabban összerakott regénnyé, amely a skizofréniáról (is) szól. Az első részben történnek dolgok, amiket nem egészen értünk (de hát ez a mentális betegségek egyik ismertetőjegye), a kötet második felében azonban mindezeket nagyon szépen megmagyarázzák, immár egy elmegyógyintézet falain belül. 

3_45.jpg

Szeretem, amikor egy regény mentális zavarokról szól. Sőt, szakkönyveket is szeretek a témában. Mind rendkívül összetett állapot, aminek sok oka és sok megnyilvánulási folyamata lehet, mégis az autizmus mellett a skizofrénia az egyik legismertebb (és ezáltal legfélreismertebb) mentális állapot. Azok a könyvek a legjobbak, amelyeket személyesen érintett szerző ír, pl. egy pszichológus, pszichiáter, akinek ez szakterülete, vagy pedig egy olyan ember, aki maga is közelről megtapasztalta az állapotot akár személyesen, akár egy nagyon közeli (szülő, testvér, gyerek, pár), személyes élmény alapján. Itt legjobb tudomásom szerint nem ez a helyzet, mégis a skizofrénia leírása megállja a helyét szakmai alapon. Nagyon érdekes volt itt az a nézőpont, hogy a skizofréniás szemén keresztül láttuk a világot az első részben, nem "kívülről". 

Tíz év alatti gyerekkel és hatvan körüli felnőttel is kiveséztem már a témát, de csak a felnőtt kérdez vissza elutasítóan. A gyerek felfogja. A gyerek az általa lehetségesnek hitt határtalan valóság megerősítéseként éli meg a szavaimat. Annak ellenére is elhiszi, hogy az őt körülvevő felnőttek megmérgezik az ártatlanságát, lerombolják a képzelőerejét, és megfosztják az álmaitól.

2_18.png

A szerző, Bobby Hall egyébként Logic néven ismert és tevékenykedő rapper. Őszinte leszek: soha az életben nem hallottam róla, elképzelhető, hogy itt-ott hallottam már egy-egy számát vagy legalább részletet belőle, de nem mernék rá megesküdni. Bobby Hall élete nem indult fényesen: apja kokainfüggő, anyja alkoholista, bátyja drogfüggő volt, ő pedig kiesett az oktatásból elég hamar. A körülményei arra utaltak, hogy ugyanolyan lecsúszott, bandákba verődő, valamiféle függőségben is szenvedő drogdíler vagy kisstílű bűnöző lesz belőle, mint oly sokakból, ám neki szerencséje és nagyobb akaratereje volt. 13 évesen találkozott későbbi mentorával, akinek a segítségével és nyomására érdeklődése a zene felé fordult, és végül ez jelentette a kiutat. Bobby Hall most 30 éves, második feleségével nevel egy fiút. 

A Szupermarket az első regénye, de van tehetsége hozzá, szóval remélem, nem az utolsó.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Mi a skizofrénia?

Utánad a sötétbe

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7015737900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.