Utánad a sötétbe

2018. február 26. 07:58 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - A. Meredith Walters: Utánad a sötétbe

Mit tehet egy átlagos fiatal lány egy olyan szerelemért, amelyet a sötétség fojtogat? Mit tehet egy olyan fiúért, akit a szülei nem szeretnek, eldobtak maguktól, aki életében szeretetet csak a nagynénjétől és annak élettársától kapott? Egy olyan fiúért, aki ijesztő betegségekkel küzd, és sokszor nem önmaga?

2015 nyarán olvastam el egy könyvet, amit azóta is a kedvenceim között tudok, és aminek köszönhetem az egyik legkedvencebb íróm megismerését. Egy olyan könyvet, aminek a hatására nekiálltam kutakodni a témáját illetően regényeket és szakkönyveket egyaránt. Egy olyan könyvet, ami rendkívül mélyen érintett, és aminek végre megérkezett a folytatása is. Most erről a könyvről mesélnék nektek.

Maggie May Young egy átlagos amerikai tinédzser, aki a 17 évesek átlagos életét éli, egészen addig a napig, amíg meg nem jelenik a suliban egy titokzatos, fekete ruhás srác, Clayton Reed. Clay-nek azonban sötét titka van: a démonaival küzd, biztos benne, hogy esélye sincs a boldogságra, és még biztosabb, hogy a boldogságot meg sem érdemli. De Maggie mégis ezt a boldogságot hozza el neki. A borderline személyiségzavar és a mániás depresszió önpusztító hatású, de a fiatalok hiszik, hogy a szerelmük elég erős. A szerelmük elég erős ahhoz, hogy megküzdjenek Clay démonaival. Sajnos nem az...

Hihetetlen érzékletességgel megírt könyv, és bár akkor még nem tudtam, most már tudom, hogy a szerző, A. Meredith Walters egyébként pszichiáter. Ezért tudott a gyógyszerekről, anyagokról és erről a problémáról ennyire húsbavágóan, ennyire szívettépően írni. 2015 nyarán, egy júniusi délután kezdtem el olvasni a könyvet. Este, már az ágyban folytattam, és mint hamarosan kiderült, elképesztően rossz döntés volt ez. Hajnali fél hatkor tettem le, a könnyeimet nyelve - fenéket, nyíltan zokogva. Maggie és Clay kapcsolata gyönyörű volt, gyönyörű, de gyilkos. Lehet szidni a lányt, amiért nem ismerte ezt fel - holott végig tudta -, hogy egyedül az ő mérhetetlen szeretete nem lesz elég Clay-nek. Maggie 17 éves, sosem volt még szerelmes, és az első szerelme egy súlyos személyiségzavarral, mániás depresszióval, korábbi drogproblémákkal küzdő fiú, akit soha senki nem szeretett, aki nem érdemli meg a szeretetet. Szerencsére még a vég előtt felismerte, hogy a szerelmük kevés ehhez. 

"Majdnem mindennap találtam egy gyönyörű rajzot tőle a szekrényemben. Mind pillangót ábrázolt, változó részletgazdagsággal. Egyik hihetetlenebb volt, mint a másik. 
Amikor rákérdeztem, miért kizárólag lepkéket rajzol, gyengéden szájon csókolt. 
-Azért, mert melletted szabadnak érzem magam – ennyit felelt. A szívem azonnal elolvadt, mint a fagyi a napon. Hogy lehet ennyire romantikus valaki?!"

Ez volt az első Rubin pöttyös könyvem. Sokat elárul, hogy másnap rögtön megrendeltem még három másik Rubin pöttyöst is, és hetekig mást sem olvastam, csak ezeket az addig fel nem fedezett, félve nézegetett gyöngyszemeket. Kedvenc kategória lett, még ha nem is mindegyik nyerte el a tetszésemet, és nem mindegyiknél értettem, miért került ebbe a csoportba. Milyen is a Rubin pöttyös könyv? Számomra a következő: általában, nem mindig, de általában a húszas éveikben járó fiatal felnőttek a főszereplők, egy olyan lassan egymásra találó pár, akiknek egyik vagy mindkét tagját hatalmas trauma érte, esetleg betegség fojtogatja. Tragédia, baleset, halál, bántalmazás, pszichológiai problémák, erőszak. Próbálják összekaparni magukat, próbálnak normális életet élni, és egyszer csak nem várt helyről érkezik a segítség. Nem habos-babos romantikus regények - azokat nem is szeretem -, hanem fájdalmas, szívettépő, darabokra szaggató történetek. Sok közülük egy létező, mégis társadalmi tabunak számító problémát jár körbe. 

"Igazából nem nagyon volt senki, akit érdekelt volna, hogy szép lassan megölöm magam. És gyűlöltem magam, Maggie. Mármint igazából. Mindennap az öngyilkosságra gondoltam. Meg akartam halni, de túl beszari voltam, hogy meg is tegyem."

A személyiségzavarok és az egyéb hasonló pszichikai állapotok - fontos, hogy a borderline személyiségzavar nem betegség, hanem állapot - esetén nagyon fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljunk. Fontos az érintett saját maga és környezete számára is, hogy a megfelelő módszerekkel ezeket a szélsőséges érzelmi reakciókat a helyes mederben tartsuk. A borderline személyiségzavarban szenvedő általában nem szenved a klasszikus értelemben véve, az érzelmeit és mindent elképesztő intenzitással képes átélni, így a szerelem, és minden pozitív dolog a mennyekbe repítheti, viszont fontos, hogy érzelmileg rendkívül labilisak, és bármilyen apró negatív hatás a pokol legmélyebb bugyraiba, az önpusztításba taszítja őket. Számukra a világ fekete vagy fehér, nincs átmenet. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek segítenek az agy kémiáját egyensúlyban tartani, ahogy számtalan olyan terápiás módszer is van, ami segíthet. A személyiségzavar és a mániás depresszió nem egyszerű hiszti, és nem játék. Foglalkozzunk vele, ha a jeleit látjuk!

"És ha újra elnyelné a sötétség, ezúttal ott leszek, hogy rátaláljak – hogy vele tartsak."

Ha meg akartok ismerkedni Clay és Maggie történetével, a borítóra kattintva a Könyvmolyképző Kiadó honlapjára juttok, ahol kedvezményesen megrendelhetitek a kötetet.

Érdekel egy másik rubin pöttyös is? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9313689446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása