15 sorozat, amit érdemes megnézni

2020. június 25. 07:18 - Arthur Arthurus

Az elmúlt időszakban a streaming-szolgáltatások népszerűbbek voltak, mint valaha - köszönhetően a több otthon töltött időnek. De miket is néztünk vagy nézhetünk, ha előfizetünk egyre? Az alábbiakban vagy már befejezett, vagy még futó sorozatokat ajánlanék a különféle streaming platformok kínálatából, sorrend nélkül.

1_174.jpg

Grace és Frankie - Netflix

Egyelőre hat évad érhető el belőle, úgy tudom, hogy összesen hetet terveznek. A történet középpontjában két nő áll, Grace, akit Jane Fonda alakít, és Frankie, Lily Tomlin alakításában. A férjeik évtizedek óta barátok és üzlettársak, válóperes ügyvédek, de ahogy az első részben kiderül, többek is ennél. El szeretnének válni a feleségeiktől, hogy a továbbiakban végre felvállalva magukat együtt éljenek. Grace, a sikeres üzletasszony, aki észszerű, megfontolt, az érzelmeit elnyomó nő volt mindig is, és Frankie, a kissé hippi, kissé elvarázsolt, mindenféle spirituális dologban hívő nő a két család közös tengerparti nyaralójában találja magát, és szép lassan mindkettejük életét megváltoztató barátság szövődik a két teljesen eltérő személyiség között. A sorozat nyomon követi a volt férjek életét, illetve a gyerekeikét is. Martin Sheen és Sam Waterston látható a főbb szerepekben, és mindannyian brillíroznak. Alapvetően humorral operáló, rövid, kb. 30 perces részeket kapunk, de könnyed formában elénk vetítenek komoly dolgokat és azok megoldását is. Némi nyitottság és humorérzék kell hozzá, de ha ezek megvannak: tökéletes kikapcsolódás!

You (Te) - Netflix

Művelt, okos, megnyerő, jóképű és szereti a könyveket. Mi baj lehet vele? Beck szerint semmi - de aztán rájön Joe sötét titkaira, és ezért kemény árat kell fizetnie… történet egy elbűvölő pszichopatáról, aki veszélyesen vonzó, akinek nehéz ellenállni, de vigyázz, ha felfigyel rád! A Netflix nagyszerűen adaptálta Caroline Kepnes könyvét, az első évad az első, You (Te) c. kötetet, a második évad a második, Hidden Bodies (Elrejtett testek) c. kötetet dolgozza fel többé-kevésbé. Könyvből nincs folytatás, de úgy tudom, a nagy sikerre való tekintettel készül egy harmadik évad is. Főszerepben Penn Badgley látható, aki minden egyes tweetjében, amelyben a sorozatot promotálta, felhívta a követői figyelmét arra, hogy ne rajongjanak Joe-ért, mert veszélyes és beteg. Nagy piros pont jár ezért a színésznek, de nem lehet nem szeretni az alakítását. :) Ha nem riadsz vissza egy kis vértől és erőszaktól, és érdekel egy megnyerő pszichopata elméje, akkor a te sorozatod a Te!

The Sinner (A tettes) - Netflix

Épp mostanság került ki a sorozat harmadik évada. Az évadok története egymástól független, egy közös szál van bennük: a nyomozó személye, Harry Ambrose, akit Bill Pullman alakít. Kemény pszichológiai thriller, kizárólag a világra nyitott és erős idegzetű 18 éven felülieknek. Az első évadban egy nő (Jessica Biel), aki a családjával van a strandon, látszólag minden ok nélkül brutálisan meggyilkol egy ismeretlen férfit. Ő sem ismeri, és nincs semmi magyarázata. Az évad során felfedik a nő múltját, és azt, hogy nagyon is volt oka - de mégis mi? A második évad középpontjában egy 12-13 éves fiú (Elisha Henig) áll, aki megöli a nevelőszüleit, látszólag minden ok nélkül. De ahogy az első évadnál, itt is sokkal több van a háttérben kihasználástól, szektától kezdve erőszakig. A harmadik évad központi figurája egy épp családalapítás előtt álló középiskolai tanár (Matt Bomer), akinek régi egyetemi barátja gyanús körülmények között hal meg, és a férfi egyre mélyebb morális válságba és depresszióba süllyed. Az eredeti történet, az első évad alapja egy regény, a német Petra Hammesfahr Die Sünderin c. pszichothrillere, ami tudomásom szerint nem jelent meg magyarul, de a sorozat alapján nem lőne mellé vele egyik magyar kiadó sem, ha sikerülne megjelentetni.

Unbelievable (Hihetetlen) - Netflix

Ez a 8 részes minisorozat egy igaz történetet mesél el: 2008 nyarán az állami gondozásból éppen kikerülő, egy ilyen hátterű fiatalokat segítő szervezet épületében lakó 18 éves lány lakásába éjszaka valaki betört, és megerőszakolta a lányt. Nem maradt nyoma, nem maradt DNS, az elkövető óvszert használt, mindent letörölt, amihez hozzáérhetett, és utána arra kényszerítette a lányt hosszú perceken át, hogy zuhanyozzon. Ahogyan a kiérkező rendőr kihallgatta, ahogyan az ügyön dolgozó két rendőr kihallgatta egymás után, ahogyan a kórházban bántak vele, az mind iskolapéldája az efféle bűncselekmények elbagatellizálásának. És ez még csak a kezdet… Marie végül azt vallotta, hogy hazudott, csak kitalálta, hiszen szemmel láthatóan senki sem hitt neki, és hihetetlen megterhelő volt számára újra és újra felidézni a történteket, miközben érezte az elutasítást a hatóságok, a barátai és a nevelőszülei részéről is. Viszont aztán évekkel később történik még egy nemi erőszak, és a véletlennek köszönhetően kiderül, hogy a férfi, aki sorra évek óta egyedülálló nőket erőszakol, nem véletlenül jár el úgy, ahogy. Tudja, hogy hol vannak a körzethatárok egy-egy városban, melyik terület hová, melyik rendőrőrshöz tartozik, és azt is tudja, hogy egy-egy nem ismétlődő, nyomokat nem hagyó nemi erőszak esetén a rendőrőrsök nem kommunikálnak egymással. Azt viszont nem tudja, hogy van egy rendőr házaspár, akik két különböző körzetben teljesítenek szolgálatot, és otthon köztük szóba kerül a nő új ügye, és ez emlékezteti a férjét egy hónapokkal korábban, az ő körzetükben megesett ügyre. A két őrs két nyomozója, akik ezen dolgoztak, egyesítik erőiket, és végül közösen igazságot szolgáltatnak az erőszak áldozatainak, köztük a fiatal Marie-nak is.
Az, ahogyan a két nyomozó bánt az erőszak áldozataival, oktatóvideóba illő a hatóságok emberei számára. Egy érzékeny, a valóságot mindig szem előtt tartó, és végre az áldozatokról, nem az elkövetőről szóló sorozat lett belőle, amit simán kötelezővé tennék. Főbb szerepekben Kaitlyn Dever, Toni Collette és Merritt Wever látható.

The Good Place (A jó hely) - Netflix

A 4 évados, tökéletes lezárást kapó sorozat úgy indul, ahogy a legtöbb véget ér: a főszereplő halálával. Eleanor (Kristen Bell) a jó helyre kerül, oda, ahová az emberek csak nagyon kicsiny hányada kerülhet, megismeri Chidit, a lelki társát (William Jackson Harper), a szomszédait, Tahanit (Jameela Jamal) és Jianyut (Manny Jacinto), és Janettel, a szuperintelligens mindentudó mesterséges intelligenciával (D’Arcy Carden) és persze a jó hely tervezőjével és építészével, a túlvilági Michaellel (Ted Danson) kiegészülve egy szuper, vicces, elgondolkodtató és sokszor megható sorozatot kapunk, ami a túlvilági élet és a filozófia nagy kérdéseit elképesztő szituációs komédiával bontja ki, válaszolja meg, vagy csak gondolkodtat el rajtuk. A színészek brillíroznak a szerepeikben, az alapötlet atyja, Michael Schur (Városfejlesztési osztály, A hivatal) még magasabbra tette a mércét, amit végül sikeresen meg is ugrottak. A végeredmény egy emlékezetes, szórakoztató és az élet nagy kérdésein elgondolkodtató humoros alkotás lett. 

Santa Clarita Diet (Dél-kaliforniai diéta) - Netflix


Drew Barrymore és Timothy Olyphant főszereplésével készült zseniális vígjáték-sorozat, amelyben rögtön az első részben a nő zombivá válik, de mégis megpróbálnak normális családként működni tovább. Vérben és mindenféle testnedvekben gazdag, néha kifejezetten undorító, de mindezt elképesztő humorral és sitcom-szerűen tálaló sorozat, amelyben nagyot alakít Liv Hewson és Skyler Gisondo is. Az egyikük a nem egészen hétköznapi pár tini lányát, a másikuk pedig a vele egykorú szomszéd srácot alakítja. De hogyan élhet “normális” életet egy gazdag kaliforniai kisvárosban egy család, aminek az egyik tagja zombi lett? Erről szól ez a rövid epizódokkal operáló humoros, groteszk kis sorozat.

Dead to Me (Halott vagy) - Netflix

Egy nő, aki cserbenhagyásos gázolás során elveszítette a férjét, meg akarja találni a cserbenhagyót. Összebarátkozik egy másik nővel, aki nem egészen az, akinek mutatja magát… a gyász sokszínűségét mutatja be a sorozat, hogy gyászolhatunk másképp is, mint az elvárt, és gyászolhatunk olyat is, aki nem halt meg, csak elvesztettük. Mindezt humorral és fájdalommal vegyítve. Christina Applegate és Linda Cardellini látható a főbb szerepekben.

Goog Girls (Cseles csajok) - Netflix

Három átlagos életet élő háziasszony, három barát (illetve ketten testvérek) egy nap úgy dönt, hogy kifosztják a helyi szupermarketet. Mindannyian tudnák hova tenni a plusz pénzt, de sokkal több készpénzt találnak a széfben, mint amire számítottak… persze a helyi bűnbanda hamar rájuk talál, és ebből születnek a bonyodalmak. Jó humorral operáló sorozat, és a főszereplők eltérő élete és a köztük lévő dinamika nagyon jó alapot ad, bepillanthatunk, hogy milyen az élete egy kissé link, elvált anyának, egy fizetésükből alig kijövő, rendőr férjjel és beteg gyerekkel élő anyának, és egy tipikus “otthonülő” anyának, akinek a férje intéz mindent - de nem a legfényesebben. Három teljesen eltérő életvitel, amit teljesen felforgat a plusz pénz lehetősége. Főbb szerepekben Retta, Christina Hendrick, Mae Whitman és Manny Montana látható.

The Great (Nagy Katalin - A kezdetek) - Hulu, HBO Go

Egy alkalmanként igaz történet. A későbbi nagy orosz cárnő fiatalkorától indulunk, amikor épp csak hozzámegy III. Péter cárhoz. Főbb szerepekben Elle Fanning és Nicholas Hoult látható, és mindketten brillíroznak a szerepükben, de nem csak ők. Szókimondó, merész, tényleg 18 éven felülieknek ajánlott, de humoros, sokszor anakronisztikus fiktív sorozat, amiben időről időre megjelennek a valós események is. Egyelőre az első évad érhető el, ami durva függővéggel ér véget.

I Know This Much Is True (Ez minden, amit tudok) - HBO Go

A Birdsey ikrekről szól a sorozat, az egyikük paranoid-skizofréniában szenved, a másikuk pedig “csupán” a rossz gyerekkorukat nyögi, miközben segíteni próbál a testvérének. Kemény, megrázó sorozat, ami nem segít abban, hogy megkedveljük embertársainkat. Apránként feltárul a múltjuk, ahogyan haladunk előre a jelenben. Az ikerpár szerepében Mark Ruffalo látható, aki tényleg két teljesen eltérő, valahol mégis nagyon hasonló embert alakít. A forgatás több hét csúszással zajlott, az egyik szerep kedvéért Ruffalo borotválkozott és fel is szedett néhány kilót, és így vették fel a jeleneteket. Nagyon jó munkát végeztek a sorozat készítői, a végeredmény pedig egy kissé nyomasztó, érdekes hangulatot árasztó hiteles alkotás lett.

I May Destroy You (Tönkretehetlek) - HBO Go

Kemény sorozat ez a nem beleegyezésen alapuló szexről, ami 100%-ig igaz történetet dolgoz fel. A sorozat írója, rendezője és egyben főszereplője is az a nő, akivel megtörtént, amit senki sem akar: Michaela Coel, a számtalan díjjal kitüntetett író, rendező, akit nagyon szorongatott a határidő, végre befejezte az egyik munkáját. Lement kiereszteni a fáradt gőzt egy klubba, és másnap reggel csak halvány, összefüggéstelenül felvillanó emlékképei voltak arról, hogy magatehetetlenül fekszik valahol, hogy valaki éppen megerőszakolja. Két és fél év telt el azóta, és a nő ezalatt az idő alatt megpróbálta feldolgozni a történteket, és megírta ezt a sorozatot belőle, amit le is forgattak. Sajnos ez sokkal gyakoribb probléma, mint hinnénk, és sajnos az áldozathibáztatás, de az egész társadalmi berendezkedésünk és a nevelési elvek sem arra utalnak, hogy a közeljövőben szeretnénk ezt a problémát megoldani. Mert a nemi erőszaknak számtalan formája van, nem csak az nemi erőszak, amikor elrabolnak és megerőszakolnak egy lányt/nőt vagy akár fiút/férfit. Rengeteg az olyan eset, ami afféle “szürke zóna”, ahol lehet, hogy maga a szex beleegyezésen alapult, de nem olyan módon, ahogy végül megtörtént, vagy nem ott, nem akkor, ahol és ahogy megtörtént, esetleg a “beleegyezés” már eleve megfélemlítés vagy manipuláció eredménye. A sorozat pedig érzékenyen, a beleélést segítve szól ezekről az esetekről is, miközben a középpontban mindvégig Michaela Coel személyes története áll. 

Miracle Workers (Csodatévők) - HBO Go

Eddig két évada volt, az első véleményem szerint jobb, mint a második, de azért az sem rossz. Geraldine Viswanathan karaktere a Mennyország Kft.-hez kerül, és a célja az, hogy egyre feljebb és feljebb jusson a ranglétrán. A Föld-részlegen dolgozott, ahol a dolga apró földrészecskéket gyúrjon, nedvesíteni, szárítani, a szélre és a vízre bízni őket. Minden egyes létező és nem létező dologra külön részleg van a Mennyország Kft.-ben, van pl. olyan, ahol felhőket gyúrnak, máshol pedig azt kutatják évezredek óta, hogy miért nem jön a férfiak mellbimbójából narancslé, és el kéne érniük, hogy így legyen. Mert ez Isten akarata. Az ambiciózus lány a Megválaszolt Imák részlegére kerül, ahol egyetlen, kissé őrült, szociófób dolgozó van (na ja, ezért nem teljesülnek az imák és ezért nincsenek már csodák), akit Daniel Radcliffe alakít. Isten (Steve Buscemi) pedig végül arra jut, hogy ideje, hogy vége legyen a bolygónak… két “angyalunk” dolga az, hogy megmentse, méghozzá két szerencsétlen földi halandó összehozásával. Provokatív, szürreális és humoros sorozat ez, amely rendkívül szórakoztató módon magyarázza el és építi fel a mennyországot, ahogyan kinézhet, ha a Föld mai állapotából indulunk ki. A második évad már egy egészen más korszakba, a sötét középkorba kalauzol, ugyanazok a főszereplők, de már nem a mennyben járunk. Elvileg lesz még folytatása, kíváncsian várom, merre visz a harmadik évad.

Perry Mason - HBO Go

Most hétfőn került ki HBO Gora az első része az új sorozatnak, amely a legendás védőügyvéd, Perry Mason karakterének előzménytörténetét meséli el. Erle Stanley Gardner alkotta meg a figurát, volt belőle könyv, rádiójáték, tévésorozat és tévéfilmek is. Az 50-es években Raymond Burr és Barbara Hale főszereplésével egy nagy sikerű sorozatot készítettek Perry Masonnel a főszerepben, és az eredeti szereplőkkel 1985-1995 között több másfél órás tévéfilmet is forgattak. Emlékszem, valamikor 15-18 éve az egyik adón rendszeresen adták esténként a már idősebb Perry Mason eseteit, és nagyon szerettem akkortájt - 12-14 évesen - ezeket a filmeket. Két hete értesültem róla, hogy megújítják a karaktert, és hamarosan érkezik egy sorozat Matthew Rhysszel a címszerepben, és ekkor felelevenedtek a régi tévéfilmek. Néhányat, amennyit megtaláltam online, meg is néztem, és vártam a hétfőt, hogy megismerjem az új Perry Masont. :)
Az új sorozat az 1931-es év legvégén kezdődik, amikor Los Angeles városát felrázza egy brutális, kegyetlen csecsemőgyilkosság. A rendőrség a szülőkre akarja kenni az ügyet, az igazság kevésbé érdekli őket, mint az, hogy a közvélemény minél hamarabb hitelesnek tűnő történetet kapjon és válaszokat. Perry Mason azonban nem elégszik meg ezzel, és magánnyomozóként inkább az igazság nyomába szegődik. Az első részből megismerjük a kissé szétesett, lecsúszott figurát, aki megjárta a háborút, akinek van egy fia, akit már nagyon régóta nem látott, és aki még meglehetősen távol áll attól a Perry Masontől, akit ismerünk. Egyvalamiben azért nem változik a későbbiekben sem: kizárólag az igazság érdekli, nem a gyorsaság, nem az egyéni érdekek, nem a kapcsolatok: csak az igazság.

Defending Jacob (Jacob védelmében) - Apple TV+

Erről a sorozatról (és a könyvről) már írtam korábban egy külön posztot, amit itt találhattok meg.

Truth Be Told - Apple TV+

Octavia Spencerrel a főszerepben az Apple TV+ egy érdekes krimisorozatot hozott nekünk: a fő szál sok-sok évvel a kérdéses bűntény után zajlik, amikor egy akkor 17 éves fiút elítélnek gyilkosságért. Poppynak pedig viszonylag nagy szerepe van abban, hogy elítélték, de 20 évvel később a nőnek, aki egy népszerű, bűneseteket feldolgozó podcastet készít, feltűnik valami az ügyben, és már nem biztos abban, hogy az elmúlt 20 évet börtönben töltő immár 37 éves Warren az elkövető… érdekes krimisorozat, amiben megismerjük a főszereplők családját is, nem csak magát az ügyet. 

Ezeken kívül az elmúlt években készült még jópár említésre méltó sorozat, meg olyan is, ami sokkal ismertebb, népszerűbb, felkapottabb ezeknél, de most kifejezetten az újabbakat vagy a kevésbé ismerteket szerettem volna bemutatni, azokat, amikre szerintem érdemes vetni egy pillantást. Nektek van kedvencetek? :)

Kövess minket Facebookon!






9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6315907408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theman 2020.06.26. 10:14:14

"Sajnos ez sokkal gyakoribb probléma, mint hinnénk, és sajnos az áldozathibáztatás, de az egész társadalmi berendezkedésünk és a nevelési elvek sem arra utalnak, hogy a közeljövőben szeretnénk ezt a problémát megoldani."

Az áldozathibáztatás sok esetben jogos. Mielőtt valaki kiforgatná, nem arra gondolok mikor egy állat megerőszakol és megver egy futónőt. De igenis kell gondolkodni, igenis kell számítani arra, hogy megtörténhet valami, ha valaki éjjel részegen járja az utcákat, mulatókat.

Pipas 2020.06.26. 10:14:12

Zombi emberevők, pszichopaták, erőszaktevők, házzasságtörők, gyilkosok, rablók, skizofrének. Frankón beteg kis lista ez...

csakeztengedte 2020.06.26. 12:10:02

A You és a tettes nagyon beteg, de nagyon jók. Leolvad tőlük az agyad.

Jóska Pista 2020.06.26. 12:10:13

I May Destroy You-ból 3 rész, a Perry Mason-ből 1 rész elérhető. (mindkettőt nézem)
Ez kicsit hiteltelenné teszi számomra a posztot.
Ráadásul mindkettő tutira megosztó lesz.

David Bowman 2020.06.26. 14:22:45

@Jóska Pista: Az nem baj, ha megosztó. Nézze az, akinek tetszik.

steery 2020.06.26. 14:50:40

1. Into the night: belga sci-fi. Egy halálos napkitörés elől egy repülőgép utasai úgy próbálnak megmenekülni, hogy mindig nyugat felé repülnek, hogy a bolygó éjszakai oldalán maradjanak. Ez persze számtalan problémával jár. Remélem lesz folytatása.
2. Hétköznapi vámpírok: 2. évad. Sokkal jobb, mint az 1. évad, ami lényegében csak egy film volt. Még Mark Hamill is felbukkan benne és majdnem fénykardozik egyet.
3. Space Force: az Amerikai Űrhaderő harca a Holdon a kínaiakkal. Súlyos agymenés. Remélem a folytatásban lesznek magán űrhajózási cégek is.
4. Black mirror 5. évad: csak 3 részes, de telitalálat mindegyik.
5. Avenue 5.: Csupa idióta kretén balfácán összezárva egy utasszállító űrhajón. Súlyos látlelet a civilizációs elmebajokról.

eßemfaßom meg áll 2020.07.12. 08:41:49

Köszi a posztot, most értem a Santa Clarita Diet végére, ezért már megérte elolvasni, nagyon kretén sorozat, tetszett :)

David Bowman 2020.07.13. 00:31:57

@steery: Kösz. Én az Into the Nightot kihagytam, akkora baromságnak tünt.

eßemfaßom meg áll 2020.07.15. 16:52:40

@David Bowman: Én megnéztem, tényleg oltári fasság de van valami diszkrét bája, talán az európaiság miatt.
süti beállítások módosítása