Sorozatgyilkos a drezdai pokolban

2020. augusztus 30. 07:57 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Frank Golammer: Rémember

Drezda, 1944. A második világháború tombol, és közben egy rémisztő sorozatgyilkos, a Rémember szedi az áldozatait.

1_203.jpg

Max Heller a második világháború egyik legpokolibb városában, Drezdában él és szolgál, amikor a káosz, pusztulás és halál közepette felfigyel egy brutális, kegyetlen sorozatgyilkos munkálkodására is. 1944 novemberének végén két 10-12 éves fiú talál egy holttestet. A helyszínre Max Heller ér ki elsőnek, és a szükséget szenvedő országban szinte mindenből hiány van ekkor. Megfelelő világításból, benzinből, időből és megfelelő szakértelemből egyaránt. Heller, aki csupán kényszerűségből Heil Hitlerezik, megpróbálja végezni a munkáját, mert egy ilyen tettet még ilyen vészterhes időkben sem szabad válasz nélkül hagyni. Aztán a sorozatgyilkos ismét lecsap...

Heller felettese, a náci Klepp pontosan tudja, hogy Heller nem hű a hitleri eszmékhez, noha erre bizonyítéka nincs, ezért ahol lehet, próbálja ellehetetleníteni a munkáját, Karin, Max felesége pedig megpróbálja épségben és egészségben tartani a vészterhes időkben is a tisztességhez és elvekhez ragaszkodó férjét. Aztán eljön 1945 eleje, amikor a szövetséges légierő mintegy 3500 tonna bombával porig rombolta a város. Heller szerencsésen túlélte, és mindenki azt hiszi, hogy az addigra már közszájon forgó Rémember is belehalt a bombázásokba. Vajon tényleg így van, vagy folytatja véres tevékenységét?

1_202.jpg

Frank Goldammer

Különös egy könyv ez, amiben keveredik a második világháború - német szempontú - története, főleg Drezdára vonatkozóan, és egy vérbeli sorozatgyilkosos ámokfutás és nyomozás története. Általában nem szeretem a történelmi krimiket, ahogyan nem szeretem a történelmi romantikus könyveket sem legtöbbször, vagy legyen történelmi, vagy krimi, vagy romantikus, és két utóbbi inkább játszódjon korunkban. De ez egy jól sikerült ötvözet, ahol ugyan maga a sorozatgyilkos cselekménye és az utána való nyomozás nem a legzseniálisabb, legcsavarosabb, de "szép" hátteret ad neki a hitleri Németország - majd pedig a szovjetek bevonulásának - visszásságai, a frontról érkező hírekkel és persze a kiapadhatatlan szóbeszédekkel. Nagyon szépen megmutatkozik, hogy mit okoz egy háború emberi, társadalmi oldalon - és hogy egy ilyen esemény milyen lehetőséget ad egy sorozatgyilkosnak, akinek így kevésbé kell bujkálnia. 

Frank Golammer, a szerző 1975-ben született Drezdában, ott él a mai napig is, eredeti foglalkozása festő-mázoló, de már huszonéves kora óta ír, regényei általában kötődnek szülővárosához. A Rémember Max Heller felügyelő első esete, németül azóta már négy további regény követte. Megkedveltem a makacs, de elvhű és emberséges Heller karakterét, remélem, hogy nyomozásait nyomon követhetjük magyarul is a továbbiakban. :)

A fordítás Kurdi Imre munkája, gördülékeny és olvasható stílusú, a borító pedig kifejezetten jól sikerült szerintem.

1_201.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A kötet elérhet kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2016181832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása