Ismét egy szuper Neil Gaiman képregény született, a Smaragdzöld tanulmány

2020. november 13. 07:10 - GReni

Könyvajánló - Neil Gaiman és Rafael Albuquerque, Rafaeil Scavona, Dave Stewart: Smaragdzöld tanulmány

A természetfeletti bűnügyi történet Sherlock Holmes világát vegyíti össze a lovecrafti Cthulhu-mítosszal. Egy rémséges gyilkosság történik, amelyet korának legbriliánsabb detektívje és hű társa igyekszik felderíteni. Vajon sikerrel járnak?

fokep_91.jpg

Neil Gaiman parádés író, számos díjas bezsebelt már munkássága során. 2003-ban született egy novella, a Smaragdzöld tanulmány, melyért a legjobb novellának járó Hugo-díj és Locus-díj is felkerülhetett a polcra. Ennek a novellának a képregényes adaptációja néhány hete jelent meg magyar nyelven. A novellát volt szerencsém olvasni a Törékeny holmik című válogatáskötetben, így maga a történet már ismert volt előttem, de kíváncsi voltam, hogy olyan tehetséges rajzolókkal, mint az Eisner-díjas Rafael Albuquerque, Rafael Scavone és Dave Stewart, vajon mire képesek.

kiralynos.jpg

A kötetet a Fumax Kiadó hozta el a magyar olvasóknak a tőlük megszokott színvonalas keményfedeles kötésben, gyönyörű nyomtatásban. A borító rögtön megragadta a szemem, eszméletlen jól adja vissza sztori hangulatát, az pedig pluszpontot érdemel nálam, hogy az oromszegő smaragdzöld színben pompázik.

Ezúttal egy igazán izgalmas feladat elé állította saját magát a szerző, amikor úgy döntött H.P. Lovecraft világát kombinálja Sherlock Holmes történetével. Egy darabka viktoriánus London és csápos lények, kozmikus istenségek egy helyen. A sztori a 19. században játszódik, ahol megismerkedünk az Afganisztánból hazatérő, meggyötört ex-katonát, akinek szörnyekkel kellett harcolnia odaát, valamint újdonsült lakótársával, aki nyomozói szaktanácsadó.

Egy nap kopognak és fű alatti nyomozással bízzák meg, mint oly sok esetben korábban, mikor egy megoldhatatlan ügy kerül a Scotland Yard elé. Gyorsan kiderül, hogy fontos ügyről van szó, hisz Viktória királynő unokaöccsét, Franz herceget brutális módon meggyilkolták. A helyszínen látszólag az egyetlen nyom egy vérrel festett Rache felirat a falon. A két barát pedig bele is veti magát London utcáiba, hogy rátaláljanak a tettesre vagy tettesekre.

kalapos.jpg

Az adaptáció követi a novella cselekményét szinte szóról szóra. A viktoriánus London ebben a sötét, zord, vészjósló formában eszméletlen látványos és tökéletesen passzol a történet hangulatához, a szörnyekhez, az istenségekhez, vénekhez és a brutális gyilkossághoz. A szereplők jól megírtak és rögtön összeáll a kép, hogy kire is hajaz a művelt, intelligens és jó megfigyelőként megismert detektív, valamint a néhány csepegtetett információ és megjelenés alapján máris tudjuk ki lehet az őrnagy.

Gaiman zseniálisan hozta össze a holmes-i világot és a lovecrafti rémségeket, de a végére azért egy ötletes csavart is kapunk. Mindezt megkoronázza a borongós színezet és máris megszületett egy újabb szuper képregény, ami tökéletes ajándék lehet a karácsonyfa alá a műfaj szerelmeseinek.

3207264_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Írta: Neil Gaiman
Rajzolta: Rafael Albuquerque
Fordította: Limpár Ildikó
Műfaj: képregény
Formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 80
ISBN 9789634701477

Monstress: egy látványos, izgalmas, véres fantasy

Kulcsok, melyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel

A bébi Thanosnak meg kell halnia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8616275252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása