A földönkívüliek figyelnek minket

2017. július 17. 07:36 - Carbonari

Könyvajánló - Sylvain Neuvel: Alvó óriások

alvoorias.png

Képzeld el, hogy találnak egy óriási kezet, amely öregebb,
mint a legöregebb ismert földi civilizáció.
Kafa, nem?
Még akkor is, ha tudósok vért hánynak a ténytől.
Aztán egyre több ilyen darab kerül elő,
és kiderül, hogy nem is földi eredetű.
Azannya.

Egyszerűen muszáj volt újra olvasnom Sylvain Neuvel tavaly, az Agavé Könyvek kiadónál magyarul megjelent művét, a Themis akták első kötetét. Először is azért, mert nagyon élveztem tavaly is a könyv tartalmát, másodszor meg azért, mert idén ősszel megjelenik a mű második része, és fel kell frissíteni az emlékezetemet! Legszívesebben azonnal rávetném magam a következő kötetere, de hol van még az ősz, könyörgöm, júliust írunk.

A tartalomból:

egy kislány szürkületkor kioson biciklizni a közeli erdőbe, ahol beleesik egy óriási gödörbe. Amikor megtalálják a lányt, kiderül, hogy a gödör tulajdonképpen egy hatalmas marok, egy tenyér, ami ... hát ... világít itt-ott. Minimális felhajtással biztonságos helyre viszik a talált tárgyat és egy magas rangú katonát bíznak meg a kézzel kapcsolatos kutatások vezetésével. Hamar kiderülni látszik, hogy fegyvernek nem alkalmas, a katona el is veszti érdeklődését a tárgy iránt, de ettől függetlenül lelkiismeretesen végigcsináltatja az összes, korában létező vizsgálatot az alkotáson. Ugyan kicsit megütődik a kormeghatározási értéken, mert akkoriban civilizáció még nem létezett a földön, legalábbis emberi ismeretek szerint. Igazán azonban nem izgatja, mint ahogy az sem, hogy a tárgyból irgalmatlan nehézségek árán lehetett csak mintavételhez szükséges darabot biztosítani, vagy, hogy a kézzel együtt kiemelt falak mitől fénylenek állandóan, és hogy a jelek, amelyek a falban vannak, egyszerűen  megfejthetetlenek. A vizsgálatot lezárja, és a továbbiakban nem foglalkozik ezzel az érdekes esettel.

Ha feledésbe nem is merül a tárgy létezése, azért nem sokat foglalkoznak vele, bár, időről időre fellángol egy-két tudósban a kíváncsiság, hogy mi is lehet ez az alkotás, kik és miért hozhatták létre, mit tartalmazhatnak a jelek a falakon.

A kislány, aki anno beleesett a tenyérbe, felnőtt, és dr. Rose Franklin lett belőle, elismert fizikus, akit sorsa ennek a felfedezésnek a közelébe vetett. sylvain_1.jpg
Ő már felvértezve a két évtizedes tudományos fejlődés eredményeivel, beleveti magát a kéz és a hozzátartozó falak vizsgálatába, de fájdalom, szinte semmivel sem tud előrébb lépni, mint a régi vizsgálatok eredményei.
Töpreng, töpreng, és végül arra a megoldásra jut, hogy rosszul kérdez, más irányból kell megközelíteni a tárgyat. A jó kérdés pedig nem lehet más, minthogy miért most bukkantak rá erre a kézre, miért nem hamarabb, vagy miért nem később? Kiötöl egy olyan választ, amelynek igazolnia kell azt a feltevését: a kéz csak valami nagyobb mű része lehet.
És igaza van!
Csapatot verbuválnak mellé, egy nyelvészt, egy tökös törzsőrmestert, Kara Resniket, és egy másik katonát, akik a világ minden táján sorra emelik ki a földből a kézhez tartozó tárgyakat. Amikor szinte minden darab megvan, Kara Resnik felteszi a talált sisakot a fejére, és a sisak megműti az orvosilag gyógyíthatatlannak minősített szemét.
Elszabadul a pokol!

Mi ez a tárgy? Orvosi műszer? Fegyver?
Kik készítették?
Miért?
Mire fogjuk használni?
Kik használhatják?
Még érdekesebb kérdés: kik irányíthatják, és miért pont ők?
Mi történik, ha minden egyes darabja megkerül és összeállítják?
És ekkor már mindenki tudja, hogy nem lehet földi eredetű.
A ritka fémből, amiből készült, egyszerűen nincs annyi a földön.
Nincs.
Mi lesz?

A kötet jegyzőkönyvszerűen tárja elénk az ismereteket, fokról-fokra izzítva a hangulatot, megdobálva olyan tényekkel bennünket, amelyektől tátva marad a szánk. A mindenható "nagyember", aki kézben tartja a dolgokat, aki előtt nincs akadály, aki évekkel előre lát, aki néhol arrogáns és lekezelő, máskor simulékony és hajlékony, de mindenképpen hatékony, aki még Kara Resnik rekeszizom próbáló természetét is képes csodálatra késztetni, ő a munkálatokkal és az összeállított tárggyal kapcsolatos ismeretek és felhasználási mód motorja. Ki lehet ő igazából, és kik állnak mögötte? Mi az igazi céljuk? Hogy lehetséges, hogy előttük sem politikai, sem pénz hatalmi probléma nem létezik?

Ki a titokzatos idős férfi, aki tényeket, adatokat sorol .... kikről is? És miért? És miért pont ott, ahol?

Hány játszma folyik itt?

Igen: szerintem iszonyúan jó könyv.
Igen, kell a második része.
Kell.
Pont.

Szeretnél többet megtudni a könyvről?
Most 25% kedvezménnyel meg is vásárolhatod a kiadótól! Kattints!

alvoo_1.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

A cikkben a fotó a szerzőt ábrázolja.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8212638069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása