Egy hamisítatlan lányregény

2016. október 29. 00:06 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Louisa May Alcott halhatatlan alkotása új köntösben érkezett a magyar könyvesboltokba, ezúttal a Lazi Kiadó gondozásában.

A történet az amerikai polgárháború idején játszódik, az elszegényedett, ám egykor jómódú March család életéről szól, az apa a háborúban teljesít szolgálatot, így a négy lány csak édesanyjukra és segítőjükre támaszkodhat. Louisa May Alcott a saját gyerekkori emlékeiből merített, a saját családját írta meg e regényében. A legidősebb lány Meg, egy hiú, elvesztett gazdagságukat sirató fiatal hölgy, a második a sorban a fiús Jo, akiben az írónő saját alakját örökítette meg. Szeret olvasni, írni, és igaz rá, amit Louisa mondott saját magáról:

„Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben... És olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni vagy átugrani a kerítésen.”

A harmadik testvér Beth, a jószívű angyal, aki mindenkin segíteni próbál, és mindig előbbre tart másokat, mint saját magát, óvja és gondozza a babáit. Végül pedig Amy, a cserfes nagylány, aki nem tartja gyereknek magát. Persze a családot a bölcs édesanya tartja igazán össze Hannah segítségével, ám később nem várt helyről kap támogatást: mogorva szomszédjuk, az öreg Mr. Lawrence és unokája, Laurie személyében. A könyv egy valódi utazás egy önzetlen, tanulságokkal teli világba.

A történetből nagy sikerű filmet forgattak, olyan nevek fémjelzésével, mint Winona Ryder, Susan Sarandon, Christian Bale, Kirsten Dunst és Gabriel Byrne.

Bevallom, bajban voltam a könyvvel, mely a Lazi Kiadó jóvoltából került hozzám, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Féltem tőle, mint utólag kiderült, nem is egészen alaptalanul. Nagyon szeretem az 1800-as évek Amerikájában játszódó történeteket, A farm, ahol élünk pl. nagy kedvenc, ahogy kedvelt történelmi témám az amerikai polgárháború. Aki olvasta a könyvet, de nem látta a filmet, vagy fordítva (egy rögtönzött közvélemény-kutatás alapján egy könyves csoportban is sokkal nagyobb utóbbiak aránya), az szinte biztos, hogy csalódni fog egyikben a másik után. Érzésem szerint mindkét mű egész másra helyezi a hangsúlyt.

Mindenesetre ajánlom akár a filmet, akár a könyvet azoknak, akik szeretik a valódi, hamisítatlan, letűnt korok lányregényeit! Kattints a borítóra további információkért:

Ha tetszett, kövesd Facebook-oldalunkat is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7311834345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása