Mellékhatások: rablásra való hajlandóságot okozhat!

2016. november 07. 00:04 - GReni

Könyvajánló: Elmore Leonard - Sima ügy

hands-1240778_960_720.jpg

Amikor nekem azt mondják egy regényre, hogy krimi, akkor azt várom, hogy lesz benne egy megoldásra váró rejtély, egy különös gyilkosság, eltűnt személyek, lövöldözés, a lényeg, hogy vér folyjon vagy fájjon. Az első 100 oldalon nem ezt kaptam.

Mi várt helyette?

Két szerethető bűnöző. Frank ​Ryan érdekes figura, aki ki akar törni az unalmas, egyszerű életéből. Elege van belőle, hogy használtautó kereskedőként minden nap pár dolcsiért gályázik. Hosszas tervezgetéssel, bár legtöbbször pár pohár ital után, de végül megírja a siker és boldogság tíz szabályát, mely szerinte egyenes út a meggazdagodáshoz fegyveres rablóként. Már csak valahogy el kéne indulni.

Alkalom szüli a rablót, vagy esetünkben inkább a társ-rablót. Egyik este fülön csípi a piti autótolvajt, Sticket, akit a tanúvallomásával egyszerűen rács mögé juttathatna, de nem teszi. Először ő maga sem érti, hogy miért. A meghallgatás után Frank megvárja a bíróság előtt és cigivel kínálja. Innen egyenes út viszi őket egy bárba és apránként összeáll a kép. Na nemcsak az, hanem összeáll a páros a tökéletes rablásokhoz.

Egy üzlet, ha beindul... heti 2-3 rablás, hibátlanul tudnak együtt „dolgozni”, minden fenékig tejfel. Járják az utcákat, kiválasztják az áldozatot, egy bárt, egy szupermarketet, egy italboltot. Pár perc alatt lezavarják a rablást, majd irány egy jó kis kocsma a jól megérdemelt pár pohár whiskyért. Aztán irány haza egy állati járgánnyal a fullos apartmanba, napközben lazítás a medenceparton, majdnem minden este dögös csajokkal bulizás. Ahogy olvastam, szinte kedvet kaptam a rabláshoz. Imádtam!

Vicces adat: egyik kedvelt sorozatom, a The Walking Dead egy főszeplőjének, Ricknek is Colt Python-ja van a sorozat elején, mint a könyvben Franknek.

5ff5158030c21b766b5588524c0b2d70.jpg

Azt mondják minden csoda három napig tart, esetükben ez közel három hónap volt, aztán Frank mohósága bajba sodorja a srácokat. Egyre többet és többet akar, míg eljut oda, hogy saját szabályait megszegi és BUMM! És itt nemcsak a történetben bekövetkező robbanásszerű változásra akarok utalni a bummal, hanem tényleg volt bumm, fegyveres-gyilkosságos bumm.

Ekkor értem ahhoz a részhez, amikor már annyira nem akartam bűnözővé válni. Jön a fordulat, amikor üldözötté válnak. Sajnálatukra nem csak a rendőrség akarja őket kézre keríteni, hanem néhány keményfiú is, akik a halálukat akarják...

Hihetetlen jól van megírva történet. Magával sodor a cselekmény. Amikor elkezdtem olvasni este 10 volt, majd felnéztem az órára és máris éjfél. Izgalmas, körmönfont, humoros, letehetetlen regény!

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

elmore_leonard_sima_ugy_b1_vegleges.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr511839603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása