A két dimenzió mesélhető, a három megelevenedik

2016. november 17. 07:38 - GReni

Könyvajánló: Bán Zsófia - Turul és dinó

Miért olvasunk? Miért nézünk filmeket? Azért, hogy kicsit elszakadjunk a hétköznapoktól. Azt mondják, aki olvas az sok-sok életet élhet át. És ez mennyire igaz! Új kultúrákat ismerhetünk meg, a történelem útvesztőin bolyonghatunk, harcolhatunk sárkányokkal, vagy újra és újra szerelembe eshetünk a történetek főhőseivel.

ban-zsofia.jpg

Bán Zsófia

Megismerhetünk mítoszokat, hihetetlen mitikus világokba látogathatunk el. Alternatív világokat, kultúrákat tehetünk magunkévá. Erre utal Bán Zsófia kötetének a címe is. A turul a magyar mondavilág elengedhetetlen szereplőjévé vált, míg a dinoszauruszok egy letűnt kor szimbólumai.

Az embernek igénye van ezekre a világokra. Persze Hollywood ezt már nagyon régóta tudja, így vált igazi kultuszfilmmé a Csillagok háborúja vagy a Jurassic Park is. És minden egyes új filmmel egy-egy új világot próbálnak az emberek tudatába plántálni.

turul-madar-ejjel.jpg

Turul madár szobor, Tatabánya

Ez a kötet nem egyszerű novelláskötet, szövegeket, esszéket és tanulmányokat tartalmaz. Bán munkái rendkívül politikusak, rendszeresen hangoztatja, hogy az identitás nem is lehet más. Néha talán kicsit nehéz, erős, mély, kicsit több a latin kifejezés, mint szükséges lenne, de elgondolkodtató olvasmány.

Három képi egységből épül fel a mű: képregényes vadon, képes és képtelen emlékezet, valamint kulturális tér és emlékezet. Ezeket a képeket ölelik körbe az elmúlt évek személyes élményei, emlékei és a magyarországi fontosabb történések.

Mindezt tökéletesen keretezi, hogy a nyitó és záró esszé a szerző egy-egy személyes története. Tökéletesen körülírja az emlékezet térbeliségét, amikor Budapestről Berlinbe utazásuk apró momentumaként megemlíti, hogy a gyerek plüssjátékait egy vákuum-zacskóban szállítják a helykihasználás miatt. Egy ügyes trükk segítségével, varázsütésszerűen váltanak vissza a kétdimenziósból eredeti alakjukra. A két dimenzió mesélhető, a három megelevenedik.

maxresdefault.jpg

A szerző nem a felszínt kapargatja, megpróbál minden esemény mélyére látni. Mindezt úgy, hogy érzékelteti az olvasóval, ahogy megközelíti a dolgokat, majd elhátrál, ahogy több szemszögből is megvizsgálja a történést, az alanyt, stb.

Többször is érződik a valóság összemosódása a képzelettel. Ez visszatükröződik a borítón is, ahol egy macska, játék dinoszauruszok és pónik alkotnak idilli képet.

3257854_5.jpg

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2111916515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása