Jegesmedvék: a hosszútávúszás királyai

2016. november 22. 07:36 - GReni

1680x1050-jegesmedve-172.jpg

November közepe óta már látható a Nyíregyházi Állatparkban Fiete, a fiatal hím jegesmedve. A kétéves "apróság" jelenleg 250 kg-ot nyom, és azért bátorkodtam az apróság jelzőt használni, mert egy kifejlett felnőtt egyed elérheti a 8 mázsás súlyt is.

Egy kis bemutatkozó videó Fiete-ről:

 Ahogy egyre gyakoribbá válnak a hajnali fagypont alatti hőmérsékletek, gyakrabban irigylem az északi-sarki állatokat, akiknek meg sem kottyan ez az időjárás. De ezek a gondolatok csak percekig tartanak, mert utána mindig ráébredek, hogy egy szép, okos, erős, de sajnos veszélyeztetett fajról beszélek, mely 2008 óta tartozik a veszélyeztetett fajokra vonatkozó amerikai törvény oltalma alá.

Több tanulmány született az elmúlt években arról, hogyan változnak a szokásaik az északi-sarkot sújtó felmelegedés miatt. Az amerikai földtani intézet (U.S. Geological Survey - USGS) egyik tanulmányában vizsgálták az úszási szokásaikat. 2004 és 2009 között 52 jegesmedvét figyeltek meg a Beaufort-tenger déli részén, Alaszka partjainál. Egyre jelentősebb a nyári tengeri jégolvadás, így egyre hosszabb távolságokat kell megtenniük az élelemért.

14012.jpg

Globális helymeghatározó rendszert erősítettek az állatok nyakörvére, így nyomon követhették folyamatosan a mozgásukat. Volt olyan jegesmedve, aki 354 km-t úszott nyílt vízen. Ez kiugró eredmény, az ötven leghosszabb táv átlaga 155 km volt. (Ebbe még mindig bőven beleférne egy Balaton hosszában oda-vissza, ijesztő táv.)

Mivel korábban a technológia még nem volt meg, hogy ezt mérni tudják, ezért csak találgatni tudnak a tudósok, hogy ez új keletű szokás avagy sem. Azt gyanítják, hogy a nagy mértékű olvadás előtt nem volt rá szükségük, hogy ennyit ússzanak, hiszen a jégtáblákon volt idejük megpihenni. Azóta viszont fontos túlélési stratégiává vált a hosszútávúszás, de nagyon erőt próbáló feladat, ezért féltik az állatokat.

fullhd-hatterkep-115536239-jegesmedve-csalad.jpg

Ami ennél ijesztőbb és szomorúbb hír, hogy ugyanott vizsgálták a populáció változását is 2004 és 2010 között. A megjelölt 1600 jegesmedve közül csak 900 élte meg a 2010-es évet. Egyre élhetetlenebbé válik a régió és sajnos míg a kifejlett egyedek egy kicsit jobban bírják a változást, a bocsok jelentős része elpusztul. Egy három éves periódusban 80 bocsot figyeltek, melyek közül kettőnek sikerült a túlélés. 

A csökkenő jégtáblák miatt a fókák, a mackók fő táplálékai már nem tudnak a régióban élni. Ezért is fontos a fajfenntartásért az a nemzetközi tenyészprogram, amelynek a keretében Fiete idekerült. Reméljük nem veszít el a világ egy szép nagyragadozót.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

85632_710300_1000x700.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7211971036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.