A legjobb szaloncukrot keresed? Ne keresd tovább!

2016. december 18. 07:31 - Arthur Arthurus

Vannak dolgok, aminél megéri a jobb minőséget vásárolni. Igen, drágább, de van, ahol nem csak a márkanevet fizeted meg, mint mondjuk a Nutella esetében (amit nem is szeretek egyébként). Számomra ilyen dolog az például az ennivaló. Szokták volt mondani: az vagy, amit megeszel. Nem értek vele egyet ugyan, de tény, testünk sok milliárdnyi sejtje csak abból tud táplálkozni, amit adunk nekik.

Kép forrása: csox.blog.hu

Persze nem állítom, hogy a szaloncukor vagy a csokik úgy általában egészségesek. De hát mi az? És ha már csokit veszünk, megéri a minőségi, valódi csokit venni - nem a bevonókat. Ilyen csokit - és ilyen szaloncukrot - gyárt a Stühmer.

Ki volt Stühmer Frigyes?

Friedrich Stühmer ma 173 éve, 1843. december 18-án született Mecklenburgban. Nagy Ferenc magyar cukorkakészítő hívására telepedett le Magyarországon 1866-ban, céget alapított, és megvette Nagy Ferenc üzemét, majd korszerűsítette a gépeket és a technológiát. 1868-ban megnyitotta az ország első csokoládégyárát, termékeit 1879-ben a székesfehérvári Országos Kiállításon aranyéremmel jutalmazták. Sajnos már nem élhette meg a világhírnevet: 1890-ben elhunyt, a céget özvegye és sógora vette át és vitte tovább, majd 1906-tól, amikor a fia, Géza került a Stühmer élére, elindult a világhírnév felé. Néhány év alatt Európaszerte ismert és kedvelt márkanévvé vált, és sokat tett a cég annak érdekében, hogy a minőségi csokoládé luxustermék helyett már mindennapi termék legyen. Később a világháborúk, majd az azt követő rendszerek süllyesztőjében eltűnt a Stühmer.

De szerencsére nem örökre! 2004-ben Csóll Péter elhatározta, hogy újra beindítja a céget, és nem enged a régi hírnévből és minőségből egy jottányit sem. Hamarosan ismét megnyitott a Stühmer csokigyár, és azóta márkaboltjaik is megtalálhatóak szerte az országban.

Kép forrása: IgenÉlet.hu

És hogy mi köze ennek az egészhez a poszt címéhez? Hát hogy ők készítik a legjobb szaloncukrot! Eddig még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné - maximum olyannal, aki még nem kóstolta. Számtalan könyves ajándékozásban vettem - meg veszek - részt, és nagyon sokan írták, hogy ha valamit küldenénk a könyv mellé, az étcsokit hanyagoljuk, mert nem szeretik. Na ilyenkor küldtem egy kis tábla trüffelkrémmel töltött étcsokit. Eddig bejött, mindenki, aki vette a bátorságot, hogy megkóstolja, imádta! Ahogy az étcsokit kerülő családtagjaim is.


A minap beszélgettünk kedves blogszerkesztő-társaimmal, szóba kerültek a szaloncukrok. Mondtam, hogy vettem szaloncukrot, kimérőset. Egyikük erre közölte, hogy jajj, nem kéne, elvileg diétázik, gyakorlatilag 30 dkg szaloncukrot evett meg. Szépen ki is derült, hogy mindhárman a Stühmer szaloncukrairól beszéltünk, csak nem mondtuk elsőre. Na igen. Én nem vagyok egy nagy szaloncukros, sőt. Úgy általában az édességekért nem vagyok oda, bár akad kedvenc. De a Stühmer: nos, az A CSOKI. Vannak még jó minőségű csokik persze, de akkor is.

Kóstoltam majdnem az összes Stühmer szaloncukrot. Csak a marcipánosakat hagytam ki, mert azt nem állom, semmilyen formában. A kedvenc továbbra is a trüffelkrémes étcsokis. Drága? Drága. De tényleg megéri. Garantálom, hogy ahogy tavaly sem, most sem kerül a fára szaloncukor: ezt nem rakjuk fel, mert felesleges, olcsót meg nem veszünk, mert minek. Szóval, ha valóban jó szaloncukrot akartok, akár csak pár szemet, keressétek fel a Stühmer márkaboltjait, vagy ilyenkor több helyen elérhető plázákban standokon, pl. Budapesten az Árkádban a Stühmernek egy saját standja található, és a Westendben is van egy édességes viszonteladó, akinél nem mindegyik ízű, de némelyik elérhető. Tényleg megéri. És ha egyszer vesztek belőle, többé nem fog kelleni az olcsó, ehetetlen szaloncukor szép színes csomagolópapírban.

Ha érdekel, milyen termékeik vannak és hol találod őket, kattints az alábbi logora :)

Kövess minket Facebookon is! :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr412047157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.12.18. 14:07:00

Manapság szerencsére már alig találni bevonóból készült szaloncukrot és mikulást.

A Stühmer az újrainduláskor csapnivaló minőségű volt, mostanra már hozza a Szamos minőségét. Lehet, hogy a nagyipari termékek átlagánál finomabb, de messze van a csúcsminőségtől.

Carbonari 2016.12.20. 09:14:05

@Étteremkritikus: Hű.. pedig azt hittem:) A héten még veszek egy doboz Szamost is. Most már direkt kíváncsi lettem.
süti beállítások módosítása