A jó útikönyv 10 ismérve

2017. január 02. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Salzburg és környéke (Marco Polo)

430057.jpg

Az utazások elengedhetetlen kelléke a jó útikönyv. Sokan persze nem értenek egyet ebben, azt mondják minek a könyv, mikor ott az internet. Sajnos azért előfordul, hogy olyan helyen jár az ember, ahol épp nincs térerő vagy a legrosszabbkor merül le a mobil. Ilyenkor jön jól a régi, bejáratott módszer, a nyomtatott könyv.

Manapság rengeteg útikönyvvel találkozik az ember lánya, könnyű elveszni a végtelen mennyiségű kötet között. Mi alapján válasszak, mitől lesz jó számomra? Vegyük szépen sorra a jó útikönyv ismérveit. Itt kell megjegyeznem, hogy ez teljesen szubjektív lista, mely a saját tapasztalataimon alapul.

1. A legfontosabb: akkor jól használható a könyv, ha minden lényegi információt megtalálhatunk benne. Naprakész nyitva tartási idők, belépő díjak, elérhetőségek, közlekedés. Ebből a Marco Polo sorozat legújabb kötete jelesre vizsgázott.

2. Nem elég, hogy tartalmazza a szükséges infót, meg is kell azt benne találni. Vannak olyan kötetek, ahol feleslegesen túl sok jelölést használnak, ezzel megnehezítve az utazók dolgát, de jelen esetben azt kell mondanom, hogy egyértelmű, átlátható jelölésrendszer: pipa.

3. Elengedhetetlen kelléke az utazóknak a térkép. Senki nem akar az útikönyv mellett még térképet is hurcolni magával. És igen, tudom, hogy ingyen vagy párszáz forintért letölthetünk okostelefonunkra térképet. De mi történik, amikor kora reggeltől késő estig úton vagyunk és lemerül a telefon? Na, ezért jó, hogy ebben a kötetben 13 oldalon keresztül térképek is találhatóak.

salzburg_telen_840740_52434.jpg

4. Azért utazom, hogy más kultúrákkal ismerkedjek, így külön öröm, hogy oldalakat szentelnek a történelemnek, a művészeteknek, a földrajzi adottságoknak, a helyi szokásoknak, ünnepeknek, a helyi ízeknek, a szórakozási lehetőségeknek és ellátnak néhány instrukcióval a vásárláshoz is.

5. Az alapvető látnivalók mellett hasznos, ha van benne egy-két ajánlott kirándulás, sétaútvonal, ami nem feltétlenül jutna eszünkbe. Itt sem kell csalódnunk a könyvben, figyelemfelkeltő, színes képekkel mutatja be a látványosságokat és tippeket ad autós ill. gyalogos élménytúrákhoz is.

6. A fontos helyi információk mellett nem árt pár praktikus tanács utazóknak, esetleg néhány szó az időjárásról és a Marco Polo kötet megfejeli ezt még egy legfontosabb kifejezéseket tartalmazó szótármelléklettel is.

7. Rám az jellemző, ha nyaralunk kicsit lazábban kezelem az anyagiakat. Olyasmit is megveszek, amire otthon vélhetően azt mondanám, hogy drága, nem kell. És azt gyanítom ezzel nem vagyok egyedül. Ezért külön örültem, hogy minden fejezet végén található egy praktikus ajánlat, sőt még egy príma ingyen helyek lista is került a könyvbe. Újabb pirospont a kötetnek.

csm_salzkammergut-tour-wolfgangsee-panoramatours-_c_wolfgang-seifert_ebae8f4d92.jpg

8. Mivel általában egész nap cipeli magával az ember a könyvet, ezért célszerű, ha könnyű és kis helyen elfér. Mégsem lenne túl kellemes egy 1000 oldalas féltéglát cipelni a táskánkban. Kicsit sokat kérek, hiszen sok információt szeretnék kis helyen, de ezen a teszten is átment a Corvina Kiadó új kötete, a maga 10,6 mm * 19 mm-es méretével.

9. Korábban ugyan nem éreztem szükségét, de a modern világban abszolút hasznos és jelen van itt is: egy összefoglaló linkekről, blogokról, appokról, videókról és zenékről, melyek által mind közelebb kerülünk a meglátogatott ország kultúrájának megismeréséhez.

10. Utolsó helyre került a listán, de azért nem elhanyagolható: az egyik legkedvezőbb árú útikönyvek egyike. Tartalmas és olcsó? Viccelsz? Kell!

Összefoglalva: minden megvan benne, ami elvárható egy jól használható útikönyvtől. Ideális társ a pár napos városlátogatásokhoz, vele biztos nem maradunk le semmi fontosról.

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

salzburg.jpg

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3511992414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.01.05. 13:09:39

vagy egy darab okostelefon/tablet mobilnettel
süti beállítások módosítása