A francia szerető

2017. január 03. 07:32 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Romain Sardou: A francia szerető

A könyv címe, a borítója, és a fülszövege alapján bárki arra számítana, hogy egy ez furcsa, erotikával fűszerezett házassága a második világháborúnak és romantikus könyveknek. Nos, nem tévedünk nagyon nagyot, ha erre számítunk.

Egy párizsi bordélyház az 1940-es évekből

A történet három szereplő körül bonyolódik: Peter Böhm, a negyvenes éveiben járó katona, akit társával, az ifjú Friedrich Grimmel együtt a német légierő titokban képzett ki, és France, a fiatal francia lány, aki a Sphinx nevű párizsi bordélyházban talál magának munkát, és mindenkit elbűvöl magabiztos fellépésével, szépségével, kizárólag a legmagasabb rangú német tisztekkel hajlandó szobára menni.

Mit várunk egy ilyen kezdettől? Semmi komolyat, esetleg egy kis szórakoztató olvasmányt, amiben talán némi csavar is van. Grimm és Böhm - egy 1940 májusában sikeresen végrehajtott titkos hadművelet jutalmaként - Párizsba kerül, áthelyezik őket a megszállt francia fővárosba. Útjuk során egy kis kavarodás történik: egy elfoglalt udvarházban töltenek egy éjszakát, Grimmnek katonai ügyek miatt el kell mennie, és mire visszaér, az alkoholista Böhm megsebesítette az idős francia urat, és megerőszakolta a feleségét. Grimm fél, hogy büntetésből visszaküldik majd őket Párizsból, és az épp csak beinduló katonai karrierje rögtön derékba is törik, ezért megöli a családot, és felgyújtja a házat, ártatlan balesetnek beállítva az egészet. De vajon kiderül a titkuk?

A szerző, Romain Sardou

Egy napon holtan találják Párizsban Peter Böhmöt, egyértelmű, hogy megkínozták és megölték. A szemtanúk csak egy szőke lányt láttak vele előző este...
France, akit minden német katona meg akar szerezni - a szépségéért, a kisugárzásáért, és nem utolsó sorban a nevéért -, nem adja magát bárkinek, elutasítja Grimmet is, aki teljesen a bolondjává válik a nőnek. Ajánlatot tesz neki: elhalmozza arannyal, amiről senki nem tud, ami csak az övé lesz, hiszen egy bordélyház élete változékony, bármi történhet, jön egy szebb lány, aki letaszítja a trónjáról, terhes lesz, vagy esetleg egy magas rangú német tiszt előtt ejt el mondatot, amit nem kellett volna... cserébe egy titkos kis rakparti házban találkoznak heti kétszer. A nő belemegy, lassan beleszeret a férfiba, aki már a közös életüket tervezi.

Persze nem ilyen egyszerű az egész: holtan találják a Sphinx portását és mindenesét, közben a szövetségesek partra szálltak Normandiában, és elindultak Párizs felé, kiderül, hogy France nem az, akinek mondja magát, és még a francia ellenállók közé is beépül. De mindez nem állhat a fiatal pár útjába: France hamarosan terhes lesz, és fiút szül Grimmnek.

"Ők soha nem beszéltek arról, hogy "meg kell menteni Franciaországot", nem pufogtattak üres frázisokat elkötelezettségük igazolására. Éppen ellenkezőleg. Nem érdekelte őket sem a politika, sem a történelem. Csak az számított, hogy visszanyerjék a szabadságot. Azért akartak harcolni a boche-ok ellen, hogy visszaszerezzék a jogukat arra, hogy hangosan kifejezzék a véleményüket, szabadon mehessenek oda, ahová kedvük tartja, anélkül, hogy egy idegentől erre engedélyt kell kérniük vagy félteni kelljen az életüket. Őseiktől eltérően feleség nélkül, gyerekek nélkül, ház, vagy más, óvni való javak híján egyszerűen csak nyugodtan akartak táncolni és udvarolni. Ez tette őket Hitler legádázabb ellenségeivé."

Részlet a könyvből, a fiatal francia ellenállókról

Mégis ki ez a nő? Tényleg örökké a múlt homályába vész, hogy Grimm és Böhm kivégzett egy francia családot? Vagy a bosszú, ami utolérte Böhmöt, utoléri a becsvágyó Grimmet is? A végére minden kiderül, történtek meglepő és kevésbé meglepő fordulatok is. Sokkal szórakoztatóbb volt, mint amire számítottam! Nem szeretném lelőni a fordulatokat és titkokat, így csak annyit mondok: France maga Médeia!

"Betöltöttem bosszúmat.
Látva Korinthoszt lángokban, látva égő palotáit,
Életed végéig sirasd azokat a bajokat,
Amelyeket lángod idézett elő."

A könyv a Lazi Könyvkiadó jóvoltából került hozzánk, köszönjük!

Ha érdekel, kattints a borítóra:

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6412090929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása