A pokol feneke

2017. január 05. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Clive Cussler - Justin Scott: A pokol feneke (Isaac Bell nyomozó esetei 2.)

Clive Cussler neve nem ismeretlen a hazai olvasók előtt sem, évtizedek óta hozza az izgalmas krimiket és kalandregényeket. Az Isaac Bell nyomozó eseteivel azonban kicsit más vizekre tévedt: történelmi krimit alkotott, Justin Scott segítségével, amelyben ahogy a címben is láthatjuk, egy nyomozó ügyeit követhetjük nyomon.

A Southern Pacific egyik mozdonya Mendota városában, Californiában, 1906-ban. A kép Michael J. Semas magángyűjteményéből származik.

Isaac Bell, az 1900-as évek elején rosszfiúkat kergető nyomozó tulajdonképpen Clive Cussler és Justin Scott közös "gyermeke". Justin Scott nálunk kevésbé ismert amerikai író, hasonló témájú könyveket írt, mint Cussler. Ez a kötet volt az első közös könyvük, 2009-ben jelent meg, azóta összesen nyolc könyvet írtak közösen, mindet Isaac Bell főszereplésével. 

Clive Cussler és Justin Scott

Nemrég megjelent a Partvonal Kiadó gondozásában a sorozat második kötete, amely A pokol feneke címet kapta. Teljesen az első mintájára felépülő történet: hatalmas, egész Amerikát megrázó bűnesetek, a zseniális Isaac Bell nyomozó, aki nem csak furfangos észjárásával, de hihetetlen ügyességével és rátermettségével is nehezíti a rosszfiúk életét, miközben jól bemutatja a korabeli Amerika társadalmának rétegeit, szokásait, eseményeit. Az első kötetben a bűntény bankrablássorozat volt, itt pedig szabotázsakciók a Southern Pacific vasúttársaság egyik legfontosabb vállalkozása, a Cascade hegylánc átfúrása ellen. A cél, hogy összekössék Amerika többi részével Kaliforniát, és az akár több napos utazási idő akár néhány órásra csökkenhessen.

És mi a célja a Támadónak elkeresztelt szabotőrnek? Miért robbantja fel New York kikötőjét? Miért söpör végig egész Amerikán, és mit akar vele elérni? Ha Isaac Bell nem állítja meg időben, még nagyobb tragédia történik... Angolul egyébként a Wrecker elnevezést kapta, ahogyan a könyv címe is: The Wrecker. Talán a Pusztító áll a legközelebb hozzá magyarul.

A könyv eredeti borítója

A Támadó rendkívül gyorsan mozog, ügyesen maszkírozza el magát, ha kell, akkor ellenálló partizánnak adja ki magát, ha kell, akkor úrnak, vagy útszéli csavargónak, sántikáló öregnek. Mindig van egy segítője, egy megvezetett ember, akit megnyer magának, és akit talán túlzott óvatossága miatt mindig eltesz láb alól. De elég egyetlen hiba, és a fiatal Bell nyomozó máris a sarkában lohol. A történet kezdetén 1907-et írunk, a sztrájkok évében járunk, egy évvel Bell előző esete, a Sátán Bankárja után, de elérjük térben és időben a háború sújtotta Európát is, még ha csak egy kis jövőbetekintés céljával is...

Megmondom őszintén, nem sok Cussler-könyvet olvastam eddig, valahogy sosem volt az én világom a stílusa. És bár ez a könyve sok szempontból egy kaptafára épült az előzővel, ez is, akárcsak az első rész is, működött nálam. Talán Bell személye, talán az egész kor jó bemutatása, talán a szerethető mellékszereplők miatt teszik? Nem tudom. De működik. Várni fogom Isaac Bell következő esetét!

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

Ha el szeretnétek olvasni, kattintsatok a lenti borítóra!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1112094283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása