Az emberiséget végromlás fenyegeti. Már megint.

2017. január 30. 07:43 - Carbonari

Könyvajánló - Cixin Liu: A Háromtest-probléma

cixin2.gif

Titkos katonai projekt,
amelyet az emberiségből kiábrándult tudós
saját céljaira használ fel.
Célja: kapcsolatfelvétel az idegenekkel.
Következmény: katasztrófa.
Katasztrófa?!
Nem értem, min csodálkozol.

Nem mondanám, hogy odáig vagyok a hard science fiction regényekért, de ez más. Már a fülszöveg olvasásakor megfogott, még az ősszel: ez a könyv nekem kell, döntöttem el. Persze, a pénztárcám sosem olyan vastag, mint amennyi művet magaménak szeretnék, ezért egyenlőre csak kívánságlistára került a regény. Mígnem az én drága párom annyira fel nem bosszantott, hogy muszáj volt némi bosszúvásárlással beruházni erre a regényre is. Van ilyen, emberek.

A kínai kulturális forradalom idején kapunk bele a cselekménybe, amikor Ye Wenjie apját, egy fizikust agyonveri három diáklány, méghozzá a szeme láttára. Ye, a nép ellensége, táborba kerül, ahol látástól vakulásig dolgozik, majd egy szerencsétlen esemény egyenesen abba a kutatóintézetbe vezéreli, amely szigorúan zárt, katonailag erősen védett. Nem is csoda, hiszen titkos katonai kutatásról van szó az objektumban: idegen intelligenciával való kapcsolatfelvétel a fő csapásirány.

"Lehetséges, hogy az emberiség és a gonoszság közti kapcsolat hasonló ahhoz, ami az óceán és a felszínén lebegő jéghegy között fennáll? Az óceán és jéghegy is ugyanabból az anyagból áll, a jéghegy látszólag csak azért különül el, mert más alakot öltött. A valóságban csak a hatalmas óceán része…
Lehetetlen erkölcsi felébredést várni az emberiségtől, mint ahogy azt is lehetetlenség elvárni, hogy az ember a hajánál fogva felemelje magát a földről. Az erkölcsi felébredéshez az emberi fajon kívüli erő szükségeltetik."

cixin1.jpg

Az író, Cixin Liu

Vajon mi történik Ye-vel, mit csinál, hogy az emberiségnek fenyegető végromlástól lehet tartani? A közeli jövőben miért kell egy alkalmazott tudományokkal foglalkozó tudósnak  és egy öntörvényű nyomozónak verítékes munkával felderítenie, hogy  a kapcsolatfelvétel milyen körülmények között jött létre, és ezeknek mi lehet a következménye?
Hamar meggyőződhetünk egy számítógépes játékról, hogy tulajdonképpen nem is számítógépes játék. De az isten szerelmére: akkor mi? Miért Háromtest-probléma egyáltalán a cím? Mi köze a kvantumfizikának a regényhez? Sőt, miután ez a történet az író szándéka szerint trilógia lesz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az összeesküvés hogyan köti majd össze a következő két művet ezzel az elsővel.

Mi köze annak az egészhez, hogy fizikusok sora lesz öngyilkos, mert fizika ezentúl nem létezik? Most a fizika, mint tudomány nem létezik, vagy egészen más a fizika, mint amit ők ismertek? Valóban csak tudós pulykák volnánk a baromfi udvarban?

"Egy pulykafarmon a farmer minden reggel megy megetetni a pulykákat. Egy tudós pulyka, miután majdnem egy évig figyeli ezt a változatlan sémát, a következő felfedezést teszi: „Minden délelőtt tizenegykor megérkezik az eleség.” Hálaadás reggelén a tudós elmondja ezt a törvényt a többi pulykának. Csakhogy tizenegykor nem érkezik eleség; jön a farmer, és leöli az összes pulykát."

Ez lenne a sorsunk?
És ha ez nem tetszik nekünk?
Van egyáltalán beleszólásunk?

„Kínában minden szárnyaló ötlet a földre zuhan. Túl erős a valóság gravitációja.”
"Ha létezett is valaha Isten, már rég meghalt."

A főkép a Pixabay-ról származik.
Szeretnél többet megtudni a műről? Kattints a képre!

cixin.gif

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7012144179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása